Πολιτική

Διακύβευμα καθαρής τετραετίας στις εκλογές του Οκτωβρίου


Μια καθαρή τετραετία θα είναι το διακύβευμα των εθνικών εκλογών του επόμενου φθινοπώρου (πιθανότατα θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο), μετά την ένταξη με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, του άρθρου 32 του Συντάγματος, στις αναθεωρητέες διατάξεις, για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής.  

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 32, που αποσυνδέει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής και τις εκλογές, έλαβε χθες 224 ψήφους -  τρεις περισσότερες από την πρώτη ψηφοφορία – ψηφιζόμενη και από τη ΝΔ. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ψηφοφορίες στη Βουλή για ένα εξάμηνο και αν δεν επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία, εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Η ΝΔ προτείνει τρεις ψηφοφορίες στη  Βουλή και εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας ακόμα και με 151 ψήφους. 

Πλέον, η επόμενη, αναθεωρητική Βουλή, που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές του 2019 θα αποφασίσει και με απλή πλειοψηφία (151 ψήφους) για την τροποποίηση του άρθου 32 και την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από πιθανή διάλυση της Βουλής. 

Αυτό σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση με μόλις 151 ψήφους έχει τη δυνατότητα, προχωρώντας στην αναθεώρηση του άρθρου 32 να αφαιρέσει από την αντιπολίτευση το «όπλο» της αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή ( με τα ισχύοντα χρειάζονται 181 ψήφοι), αποφεύγοντας νέες εθνικές εκλογές στις αρχές του 2020

Συνεπώς, επιτείνεται ο διλημματικός χαρακτήρας των επόμενων εκλογών, αφού καθίσταται σαφές ότι ο νέα κυβέρνηση – αν δεν συμβούν κοινοβουλευτικές ανατροπές – θα έχει μπροστά της μια καθαρή τετραετία διακυβέρνησης, μέχρι το φθινόπωρο του 2023. 

Δ.Π.   
 

Διαβάστε επίσης