Πολιτική

Διακυμάνσεις και Νευρικότητα στο Χρηματιστήριο


 Με έντονες διακυμάνσεις και νευρικότητα κινήθηκε το Χρηματιστήριο με τις 630 μονάδες να αποτελούν ισχυρό σκόπελο για την αγορά καθώς παρά το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά ο ΓΔ κατάφερε να τις ξεπεράσει, εντούτοις έκλεισε σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οι επενδυτές κρατούν μικρό καλάθι και προχωρούνσε επιλεκτικές τοποθετήσεις καθώς έχουμε μπει στην στην τελική ευθεία ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 24ης Μαΐου βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση με τη διαπραγμάτευση να επικεντρώνει πλέον στα του χρέους, με δεδομένο ότι έχει επέλθει συμφωνία για τα ύψους 5,4 δισ. ευρώ μέτρα και τον προληπτικό μηχανισμό περικοπής δαπανών που θα εφαρμόζεται όταν απειλείται η εκπλήρωση των προβλεπόμενων δημοσιονομικών στόχων.

Έτσι, η επίμονη στάση του ΔΝΤ που μιλάει πλέον για τη μη καταβολή τοκοχρεωλυσίων ως το 2040, αποτελεί τον καλύτερο συμπαραστάτη της ελληνικής κυβέρνησης στην προσπάθειά της να πείσει τους Ευρωπαίους δανειστές για την ανάγκη ουσιαστικής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Παραμένει ωστόσο για την ώρα,  η άκαμπτη γερμανική θέση για τη λήψη  ενεργειών επιμήκυνσης, επέκτασης περιόδου χάριτος και κατάλληλων επιτοκιακών ρυθμίσεων μετά το 2018.

Ο απόηχος αυτής της  εξέλιξης αλλά και εκείνων των επενδυτικών οίκων που με γενναιοδωρία αναβαθμίζουν τις τιμές των τραπεζών ή άλλων δεικτοβαρών μετοχών, είναι ασφαλώς θετικός στο χρηματιστήριο που ήδη στις 12 Μαΐου κατέγραψε επίδοση που σημείωσε για 1η φορά κέρδη σε επίπεδο Γενικού Δείκτη μετά από 5,5 μήνες.

Ωστόσο αποδεικνύεται ότι το οχυρό των 631 μονάδων είναι ιδιαίτερο ανθεκτικό και παρά την αισιόδοξη απόφανση της τεχνικής ανάλυσης, θα απαιτήσει «άλλα» επίπεδα αξίας συναλλαγών για να υπερπηδηθεί.
Στο βαθμό ωστόσο που υπάρξει συμφωνία την επόμενη Τρίτη και δρομολογηθούν οι ευεργετικές αποφάσεις της 2ας Ιουνίου από την ΕΚΤ για τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η πλαγιοανοδική κίνηση προς την περιοχή των 660 μονάδων είναι αναμενόμενη, εφόσον οι καθημερινοί τζίροι γίνουν τριψήφιοι σε μονιμότερη βάση.

Στο σενάριο ωστόσο μη εκπλήρωσης συμφωνίας (ακραίο αλλά όχι αδύνατο), η επάνοδος σε μαζικές ρευστοποιήσεις θα επαναφέρουν την ατμόσφαιρα του Φεβρουαρίου, εξέλιξη που δεν πιθανολογείται από τη συμπεριφορά των δραστηριοποιουμένων στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπως προκύπτει και από τη σταθερή υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων (στο 7,4% τα 10ετη).

Στο διεθνές περιβάλλον, συνεχίζεται η υψηλή μεταβλητότητα των διεθνών αγορών σε συνέχεια του πεσιμισμού που αποτύπωσε η έκθεση της Goldman Sachs. H ίδια ωστόσο,  διατυπώνει αισιοδοξία για τις τιμές του πετρελαίου που επανήλθαν στην περιοχή των 50 δολαρίων.

Από την άλλη πλευρά,  οι αναλυτές της Moody’s θεωρούν ότι  το κινεζικό χρέος ξεπερνά το 280% (πάνω από 25 τρις. $)  αν προσμετρηθεί  το σύνολο των φορέων που εξαρτώνται από την κινεζική κυβέρνηση.

Στατιστικά της συνεδρίασης

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει έκλεισε στις στις 628,29 μονάδες με κέρδη+0,31% έχοντας χαμηλό ημέρας στις 620,89 μονάδες (-0,87%) και υψηλό στις 633,29 μονάδες (+1,1%). Άνοδος +0,41% ο FTSE 25 στις 177,33 μονάδες. Κέρδη +1,46% ο τραπεζικός δείκτης στις 56,42 μονάδες. Στα 73,4 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών. Κέρδη +4,35% η Alpha Bank στα 2,40 ευρώ, +αμετάβλητη η Πειραιώς στα 0,289 ευρώ, +1,35% η Εθνική στα 0,3 ευρώ, -1,87% η Eurobank στα 1,05 ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις