Πολιτική

Διαξιφισμοί στη Βουλή για την υπόθεση στο εργοστάσιο "Μαλαματίνα"


«Δεν είμαστε εδώ για να υποκαταστήσουμε τον ρόλο των δικαστηρίων. Το υπουργείο και οι αρμόδιοι φορείς παρακολουθούν την υπόθεση με τρόπο που πρέπει, αυτό που προβλέπει δηλαδή ο νόμος. Και φυσικά το ζητούμενο όλων είναι να αποκλιμακωθεί η ένταση στο εργοστάσιο, και αυτό να λειτουργήσει εκ νέου με τους εργαζόμενους στις θέσεις τους», ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου, απαντώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, σε δύο επίκαιρες ερωτήσεις για τα τεκταινόμενα στο εργοστάσιο "Μαλαματίνα".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί για να σταματήσουν οι συνδικαλιστικές διώξεις και να αποσυρθούν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις από το εργοστάσιο, που «είναι εκεί καθ' όλο το εικοσιτετράωρο, για να εξυπηρετήσουν τον εργοδοτικό σχεδιασμό». Ζήτησε επίσης να επιστρέψουν στην εργασία τους οι δεκαπέντε απολυμένοι εργαζόμενοι και να υπογραφεί η συλλογική σύμβαση εργασίας στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, χαρακτήρισε επιλογή της κυβέρνησης την απόλυση των εργαζομένων και την επίθεση των ΜΑΤ, σημειώνοντας ότι είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που «έβαλαν πλάτη» το προηγούμενο διάστημα, καθώς συμφώνησαν σε περιορισμό των αποζημιώσεων και μείωση των αποδοχών τους. Στο κλίμα αυτό, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε, ποια θέση πήρε το υπουργείο απέναντι στη δυσμενή μεταβολή των εργασιακών σχέσεων στο εργοστάσιο, και απέναντι στις εκδικητικές και τρομοκρατικές απολύσεις εργαζομένων.

«Είναι μία υπόθεση όπου εργαζόμενοι και διοίκηση κινούνται αυτή τη στιγμή σε ένα πλαίσιο δύσκολων διαπραγματεύσεων», είπε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παναγιώτης Τσακλόγλου, και πρόσθεσε ότι ρόλος του υπουργείου και δη της πολιτικής ηγεσίας του, δεν είναι και δεν μπορεί να είναι η απόδοση ευθυνών υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς. «Ο ρόλος του υπουργείου είναι να διασφαλίζει ότι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς κάνουν τη δουλειά τους σωστά, ελέγχουν τη νομιμότητα των ενεργειών της επιχείρησης και προασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων όταν αυτά καταπατούνται», είπε ο κ. Τσακλόγλου. Οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου είναι παρόντες με ενεργό ρόλο και με πλήρη αντίληψη των όσων διαδραματίζονται, αλλά και όσων διακυβεύονται. «Το ΣΕΠΕ έχει πλέον μετατραπεί σε ανεξάρτητη αρχή, προκειμένου να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο ο ρόλος και να μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του μακριά από κάθε είδους παρεμβάσεις και αδιαφανείς πιέσεις», είπε εξάλλου ο υφυπουργός Εργασίας. Όπως πρόσθεσε, είναι προγραμματισμένη για τις 6/10/2022 συζήτηση εργατικής διαφοράς, με θέμα τη μη τήρηση των διατάξεων και τον ορισμό προσωπικού ασφαλείας και των διαδικασιών ενημέρωσης και διαβούλευσης από την πλευρά της επιχείρησης για το θέμα των απολύσεων.

«Δεν αποτελούν όλες οι απολύσεις συνδικαλιστών συνδικαλιστική δίωξη. Το αν είναι ή δεν είναι, δεν θα το αποφασίσουμε εμείς εδώ σήμερα στη Βουλή, γιατί δεν έχουμε και καμία τέτοια αρμοδιότητα. Τα εμπλεκόμενα μέρη μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια, σύμφωνα και με τις συστάσεις του ΣΕΠΕ, και εκείνα θα αποφανθούν», είπε επίσης ο υφυπουργός Εργασίας. 

Αναφορικά με την παρουσία των ΜΑΤ στο εργοστάσιο και τις συμπλοκές μεταξύ ΜΑΤ και απεργών, ο κ. Τσακλόγλου είπε ότι ο τρόπος που ενεργούν τα στελέχη της αστυνομίας ελέγχεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όχι από το υπουργείο Εργασίας. Σημείωσε ωστόσο, ότι «προφανώς η εικόνα ενός εργασιακού χώρου φυλασσόμενου από αστυνομικές δυνάμεις, είναι μάλλον απογοητευτική, κυρίως γιατί καταδεικνύει το οριακό σημείο στο οποίο έχουν φτάσει οι σχέσεις διοίκησης και εργαζομένων».

Ο κ. Τσακλόγλου απάντησε και στις αιτιάσεις ότι η νέα διοίκηση στη "Μαλαματίνα" παραβιάζει το σχέδιο εξυγίανσης. «Επιτρέψτε μου να σας πω, ότι αυτό δεν προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία. Συγκεκριμένα, στο σχέδιο εξυγίανσης, οι εργαζόμενοι δεν συμπεριλαμβάνονται στους συμβαλλόμενους πιστωτές. Συμμετέχουν μόνο οι τράπεζες, το δημόσιο και ο ΕΦΚΑ, και στο σχέδιο εξυγίανσης αναφέρεται ρητά, ότι οι ενεργές συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου μεταφέρονται και μεταβιβάζονται στην νέα εταιρεία, κάτι το οποίο έγινε. Αυτή είναι η πρόβλεψη του σχεδίου για το προσωπικό. Στη συνέχεια, εξειδικεύονται οι περιπτώσεις στις οποίες η νέα διοίκηση δεν φέρει ευθύνη, όπως είναι οι τυχόν αξιώσεις πρώην εργαζομένων της εταιρείας, ή οι όποιες μισθολογικές συμφωνίες μεταξύ της παλιάς διοίκησης και των στελεχών που υπερβαίνουν τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία υποχρεώσεις. Το σχέδιο επίσης αναφέρει μια μισθολογική οφειλή προς τους εργαζόμενους, η οποία μάλιστα, δεν εντάσσεται στη διαδικασία της εξυγίανσης, λόγω του ότι ο εργοδότης θα την κάλυπτε εκτός του σχεδίου», είπε ο υφυπουργός Εργασίας.  
 
«Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να αμφισβητήσει το δικαίωμα της επιχείρησης να ασκεί διοίκηση με τον τρόπο που εκείνη επιθυμεί. Όπως είναι βεβαίως και αναφαίρετο και ιερό το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία, στην προσφυγή στις ελεγκτικές αρχές, αλλά και στα δικαστήρια, όταν νιώθουν ότι αδικούνται από τον εργοδότη τους και ότι αυτός ενεργεί εκτός των ορίων που ορίζει ο νόμος. Εμείς, όμως, δεν είμαστε εδώ για να υποκαταστήσουμε τον ρόλο των δικαστηρίων. Το υπουργείο και οι αρμόδιοι φορείς, παρακολουθούν την υπόθεση με τρόπο που πρέπει, αυτό που προβλέπει δηλαδή ο νόμος. Και φυσικά, το ζητούμενο όλων είναι να αποκλιμακωθεί η ένταση στο εργοστάσιο και αυτό να λειτουργήσει εκ νέου με τους εργαζόμενους στις θέσεις τους».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα