Πολιτική

Διακριτικό Selloff στο ΧΑ, στο -11,2% ο τραπεζικός δείκτης


Το σημερινό -3,46% του ΓΔ μπορεί να μην προκάλεσε πανικό, δεδομένων των πτώσεων που καταγράφηκαν πρόσφατα, αλλά πρόκειται για ένα ιδιαίτερα κακό σημάδι διότι πιθανότατα θα δημιουργήσει τάση.

Φυσικά αυτή η τάση είναι κυρίως εισαγόμενη. Όμως στο κλείσιμο της συνεδρίασης ο Stoxx 600 ήταν στο -1,19% που σημαίνει ότι το ΧΑ και πάλι έχει την δική του, επί τα χείρω, αυτόνομη πορεία. Η πτώση του ΧΑ μεγεθύνεται από τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει πρώτον η ελληνική οικονομία (κυρίως τα κόκκινα δάνεια που έχουν καταστήσει τις τράπεζες ανενεργές) και δεύτερον η πολιτική αδυναμία. 

Βραχυπρόθεσμα οι διεθνείς αγορές επηρεάζονται από το πετρέλαιο όπου επικρατεί σύγχυση ακόμα και μεταξύ των ειδικών. Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει ένα κλειστό συνέδριο στο Χιούστον όπου οι μεγάλοι παίχτες θα συζητήσουν προς τα που πάει η αγορά. Η Ρωσοσαουδική της Τρίτης, την οποία η Βενεζουέλα και το Κατάρ έχουν υπογράψει, έθεσε ανώτατο όριο παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου. Αλλά αυτά τα επίπεδα είναι ήδη ψηλά. Από την άλλη μεριά, το Ιράν που δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος, μπορεί να προσθέσει στην υπερπροσφορά. Να γιατί το πετρέλαιο απέτυχε να κάνει ράλι (τώρα στα 33 δολ. χάνει 2,8%) με αποτέλεσμα τα χρηματιστήρια να επιστρέψουν στη «διανομή» μετοχών. Αν το πετρέλαιο πάει στα 27 δολ. θα δούμε για δεύτερη φορά πανικό στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πρωτοσταντούντος του ΧΑ.

Στο μέτωπο της Κίνας, όλα φαίνονται ήρεμα. Αλλά η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προσπαθεί με νύχια και με δόντια να μην σκάσουν περισσότερες πτωχεύσεις. Η ρευστότητα που παρείχε αυτή την εβδομάδα ήταν της τάξης των 20 δις. δολ. 

Στην Ευρώπη τα άγνωστος παράγοντας είναι οι τράπεζες. Σήμερα ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) ζήτησε αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειας κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες για τις 130 συστημικές τράπεζες στο 9,9% από 9,6% το 2014, αλλά και να διατηρήσουν ένα πρόσθετο 0,2% ως «μαξιλάρι» προστασίας έναντι των συστημικών κινδύνων - μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και τέσσερις ελληνικές. «Οι τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κινδύνους και προκλήσεις» τονίζει με λιτό τρόπο η έκθεση.

Όσο για την ανάπτυξη στην Ευρώπη φαίνεται καχεκτική όπως αποτυπώνεται από τη μικρή άνοδο του πληθωρισμού. «Αν δεν είχαμε παρέμβει, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα ήταν αρνητικός» είπε σήμερα ο ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Β. Κονστάντσιο. Και πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ δεν έχει καταλήξει ακόμα σε μια απόφαση για την επόμενη συνεδρίαση στις 10 Μαρτίου, αλλά μπορεί να δράσει αν διαπιστώσει ότι καθυστερεί η ανάκαμψη του πληθωρισμού.

Στο μέτωπο της ελληνικής διαπραγμάτευσης, τα χρονικά περιθώρια για συμφωνία έως το Eurogroup της 7ης Μαρτίου είναι μικρά ενώ οι δανειστές πιέζουν την κυβέρνηση να κάνει υποχωρήσεις έστω κι αν ξέρουν ότι έτσι της τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια. Δεν θέλουν να επαναλάβουν το λάθος  που έκαναν με τη κυβέρνηση Σαμαρά, προς το παρόν τουλάχιστον, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ίσως και να χρησιμοποιεί την απειλή των εκλογών. Μ' αυτά τα δεδομένα δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί ένα κοκτέιλ γεγονότων, εξωτερικών και εσωτερικών. που να στείλει τις ελληνικές τράπεζες σε νέο πυθμένα, ειδικά αν αρχίσουν φήμες ότι χρειάζονται και νέα ανακεφαλαιοποίηση.  

Στο ταμπλώ τώρα, το ΧΑ έπεφτε σήμερα με διακριτικό τρόπο σχεδόν καθ' όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, δίνοντας την εντύπωση μερικές φορές ότι θα μπορούσε να ανακάμψει αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Ο ΓΔ έκλεσε στο -3,46% και οι τράπεζες στο -11.2%. Η Εθνική στα 0,16 ευρώ έχασε 11% και η Eurobank στα 0,397 ευρώ έχασε 15,5%. Ο Τζίρος ήταν στα 50,5 εκατ. ευρώ.

Οι  μετοχές του FTSE 25 με τις ημερήσιες μεταβολές και τις μεταβολές από την αρχή του έτους.

 

 

 
 
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις