Χρηστικά

Διαγράφονται διπλές εισφορές, αλλάζουν τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία


Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις διπλές εισφορές και τα πρόστιμα για την ανασφάλιστη εργασία

Ανάσα σε χιλιάδες ασφαλισμένους (μισθωτούς, αγρότες και άλλους), φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείο Εργασίας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και προβλέπει την διαγραφή διπλών ασφαλιστικών εισφορών με τις οποίες χρεώθηκαν, μέχρι τις 31/21/2016. Το ν/σ του υπουργείου Εργασίας αλλάζει την «αρχιτεκτονική» στα πρόστιμα που επιβάλλονται για την αδήλωτη εργασία, ενώ εμπεριέχει σημαντικές διατάξεις αναφορικά με τα συνταξιοδοτικά ζητήματα.

Το εν λόγω νομοσχέδιο επιλύει ένα πρόβλημα ή για την ακρίβεια «βραχνά», τον οποίο αντιμετώπιζαν χιλιάδες ασφαλισμένοι. Για την ακρίβεια, απαλλάσσει από τις οφειλές που έχουν κυρίως προς το πρώην ΤΕΒΕ οι ασφαλισμένοι διαφόρων κατηγοριών. οι οποίοι εκτός από τις εισφορές που κατέβαλαν στο δικό τους ταμείο, πλήρωναν ή χρεώνονταν με δεκάδες χιλιάδες ευρώ ως βεβαιωμένες οφειλές από τον πρώην ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ).

Μεταξύ των παραπάνω ασφαλισμένων εντάσσονται και αγρότες, οι οποίοι ενώ ήταν ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, βρέθηκαν να χρωστούν και στον ΟΑΕΕ…

Οι αλλαγές στα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία

Σ’ ό,τι αφορά στην αδήλωτη εργασία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας εμπεριέχει αλλαγές στο «καθεστώς» των προστίμων. Ειδικότερα, ο εργοδότης χρεώνεται-από την ημερομηνία ελέγχου, τρία κατώτατα μηνιάτικα εισφορών, ενώ προβλέπεται έκπτωση, υπό την προϋπόθεση ότι ο αδήλωτος εργαζόμενος θα προσληφθεί εντός 10 εργάσιμων ημερών, με σύμβαση πλήρους απασχόλησης.

 Μάλιστα το πρόστιμο διαμορφώνεται σε 7.000 ευρώ για σύμβαση τουλάχιστον 3 μηνών, 5.000 ευρώ για σύμβαση τουλάχιστον 6 μηνών και 3.000 ευρώ για σύμβαση τουλάχιστον ενός έτους.

Διατάξεις για τη συνταξιοδότηση

Σημαντική είναι η διάταξη που προβλέπει πως δεν απαιτείται διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας, προκειμένου να αρχίσει η συνταξιοδότηση. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες που καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης, έχουν το δικαίωμα να διατηρούν ανοικτές τις επιχειρήσεις τους και να εισπράττουν, μάλιστα, το 40% της σύνταξής τους για όσο εργάζονται.

Επιπρόσθετα, ρυθμίζεται ενιαία η έναρξη του δικαιώματος σύνταξης για όλους από τον επόμενο της υποβολής της αίτησης μήνα, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις.
Επίσης, διάταξη του ν/σ αναφέρει ότι οι άνεργοι που συμμετέχουν σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης δεν χάνουν τον χρόνο ανεργίας τους και παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ΟΑΕΔ. 
 

Διαβάστε επίσης