Ελλάδα

Διαδηλώσεις εν όψει ψήφισης προϋπολογισμού: Επί ποδός και οι πλημμυροπαθείς


Την απόφαση να συντονίσουν και να δυναμώσουν τον αγώνα για ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αποκατάστασης, αποζημιώσεις στο 100%, πραγματική θωράκιση από φυσικές καταστροφές, με την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, πήραν  δεκάδες μαζικοί φορείς και Επιτροπές Αγώνα  Πλημμυροπαθών από όλη  τη Θεσσαλία, που συμμετείχαν στην πανθεσσαλική σύσκεψη που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας εν όψει της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024.

Συγκεκριμένα, οι μαζικοί φορείς συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί πανθεσσαλικό συλλαλητήριο, τις μέρες ψήφισης στη βουλή του προϋπολογισμού που αναμένεται να γίνει στις 14 με 17 Δεκέμβρη. Παράλληλα, να στηριχτούν οι δράσεις διεκδίκησης των επιτροπών πλημμυροπαθών απέναντι σε κυβέρνηση και τοπικές αρχές, να επιδιωχθεί συνάντηση με τον υφυπουργό  Πολ. Προστασίας ή κλιμάκιο της Κυβέρνησης καθώς και τα κόμματα της Βουλής, να συνεχιστούν οι πολύμορφες δράσεις αλληλεγγύης και να υπάρξει κλιμάκωση του αγώνα ακόμη και  με Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα μέσα στο Γενάρη σε συντονισμό και με άλλους πληγέντες.

Στο σημαντικό αυτό βήμα συντονισμού συμμετέχουν  δεκάδες εργατικά σωματεία,  Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, φοιτητικοί σύλλογοι,  αλλά και  οι επιτροπές πλημμυροπαθών που έχουν συγκροτηθεί σε όλη τη Θεσσαλία.   Μάλιστα, τις επόμενες μέρες θα επιδιωχθεί να στηριχτεί το ψήφισμα με τα αιτήματα και από άλλους μαζικούς φορείς.

Τα αιτήματα

 Να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, χωρίς προϋποθέσεις.  Να δοθεί άμεσα 100% αποζημίωση για την κατεστραμμένη οικοσκευή κάθε οικογένειας, είτε αυτή βρίσκονταν στο ισόγειο διαμέρισμα, είτε στο υπόγειο-αποθήκη.

Να υπάρξει άμεση , ακριβής καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες,Ø οχήματα, καταστήματα, υποδομές, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο, μηχανήματα, πρώτες ύλες, άλλα αναλώσιμα κλπ. Αποζημίωση για όλα στο 100%.

 Να υπάρξει άμεση χορήγηση ειδικού βοηθήματος τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες. 

Να εξασφαλιστεί με ευθύνη κυβέρνησης, περιφέρειας, δήμου η ασφαλής διαμονή όλων των κατοίκων των πλημμυρισμένων περιοχών , η τροφή, υγειονομική περίθαλψη για όσο διάστημα είναι αναγκαίο. 

Να παρθούν όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας (ψεκασμοί, απολυμάνσεις , καθαρισμοί, εμβολιασμοί κα). Να γίνουν  άμεσα προσλήψεις  στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

Για τους εργαζόμενους . Να σταματήσουν να υπάρχουν καθυστερήσεις στην καταβολή της αποζημίωσης για όσους εργαζόμενους είναι σε αναστολή. Αύξηση της συγκεκριμένης αποζημίωσης τουλάχιστον στο ύψος των αποδοχών των εργαζομένων . Καμία απόλυση, καμία βλαπτική μεταβολή για εργαζόμενους σε πλημμυρισμένες επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται για την αποκατάσταση της κανονικής κι ασφαλούς λειτουργίας τους. 

Για αυτοπασχολούμενους  & αγρότες. Να υπάρξει αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες αγρότες , επαγγελματίες κ.α. που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.  

Απαλλαγή από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ - ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒØ κλπ. Αναστολή χρεών σε εφορία, δημόσιο και τράπεζες. Να  σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. 

Άμεσος ενδελεχής έλεγχος στατικής επάρκειας όλων των οικιών και κτιριακών υποδομών.

Να ελεγχθεί άμεσα η καταλληλότητα πλημμυρισμένων δημόσιων υποδομών (σχολεία κ.α.) από υγειονομική και τεχνική άποψη και να επαναλειτουργήσουν με ασφάλεια οι συγκεκριμένες δομές .

Προκήρυξη άμεσα των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη της κυβέρνησης - δήμου - Περιφέρειαςγια όλες τις περιοχές που επλήγησαν (Εργατικές Γιάννουλης, Αγ. Θωμά, Ν. Σμύρνης, Αγ. Γεώργιου, Οδ. Βόλου , Κουλούρι κα) και συνολικότερα στην πόλη καθώς και περιοχές όπως Φαλάνη, Αμπελώνας κ.ά. Αποκατάσταση των αναχωμάτων και άλλων αντιπλημμυρικών έργων όπως για παράδειγμα στο Κουσμπασανιώτικο ρέμα. Ιδιαίτερα ξεχωρίζουμε την περίπτωση του αναχώματος του Ιπποκράτη που απαιτείται να πάρει χαρακτηριστικά σύγχρονου αντιπλημμυρικού έργου με ενίσχυση του για να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος υπερχείλισης, διάτρησης ή και συνολικής αστοχίας του. Αντίστοιχα διεκδικούμε συγκεκριμένα έργα Παλαμάς, Φαρκαδώνα, Μ.Καλύβια, στις συνοικίες του Βόλου που επλήγησαν(μπορούν να ειπωθούν σκέψεις σήμερα). Να γίνει αναβάθμιση-εκσυγχρονισμός του δικτύου όμβριων υδάτων της Λάρισας και κάθε πόλης όπου αναγκαίο.

Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ) και χρηματοδότηση, μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης. Άμεση προτεραιότητα όμως αποκτούν τα παρακάτω έργα:

Το φράγμα και Υδροηλεκτρικός Σταθμός στη Συκιά (ΠΕ Καρδίτσας).

 Η σύραγγα μεταφοράς υδάτων από τη Συκιά στο Πευκόφυτο (ΠΕ Καρδίτσας).

Ο σταθμός παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας στο Πευκόφυτο (ΠΕ Καρδίτσας).

Το φράγμα και Υδροηλεκτρικός Σταθμός στο Μουζάκι (ΠΕ Καρδίτσας).

Το φράγμα Πύλης (ΠΕ Τρικάλων)

Να τεθεί σε λειτουργία το φράγμα της Μεσοχώρας και ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός παραγωγής Ενέργειας. (ΠΕ Τρικάλων)

Το Φράγμα - ταμιευτήρας στον ποταμό Νεοχωρίτη. (ΠΕ Τρικάλων)

Το Φράγμα στη Σκοπιά Φαρσάλων στον ποταμό Ενιπέα στην τοποθεσία Παλιοδερλί. (ΠΕ Λάρισας)

Το Φράγμα - Ταμιευτήρας στο Κεφαλόβρυσσο. (ΠΕ Λάρισας)

Το Φράγμα - Ταμιευτήρας στο Αγιονέρι. (ΠΕ Λάρισας)

Η κατασκευή σύγχρονου αρδευτικού και αποστραγγιστικού δικτύου.

Οι ομιλητές που πήραν το λόγο στη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου ισχυρίστηκαν ότι αν είχαν υλοποιηθεί τα παραπάνω έργα θα είχαν περιοριστεί οι καταστροφικές επιπτώσεις από τον “ΙΑΝΟ”, τον “DANIEL”και άλλες καταιγίδες - πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ παράλληλα θα είχε περιοριστεί το σταθερό πρόβλημα υδάτινου ελλείμματος της Λεκάνης Απορροής Πηνειού.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα