Οικονομία

Δεύτερη πληρωμή 3,6 δισ. ευρώ από το Τ. Ανάκαμψης


Δεύτερη πληρωμή ύψους 3,6 δισ. ευρώ, ήτοι 1,72 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις  και 1,84 δισ. ευρώ σε δάνεια, έλαβε χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με την έλευση των επιπλέον 1,84 δισ. ευρώ, τα οποία εισέρευσαν, σήμερα, στα κρατικά ταμεία, επειδή ολοκληρώσαμε νωρίτερα του αναμενομένου τα ορόσημα του δανειακού σκέλους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ”Ελλάδα 2.0”, ενισχύονται τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, αλλά και η δυνατότητα να προχωρήσουν ταχύτερα οι επενδύσεις μέσω του εργαλείου των δανείων, από ό,τι είχαμε προγραμματίσει αρχικά».

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έλαβε προχρηματοδότηση, ύψους 3,96 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η οποία εκταμιεύθηκε στις 9.8.2021. Στις 8.4.2022 έγινε η εκταμίευση της πρώτης πληρωμής (3,6 δισ. ευρώ) στο πλαίσιο του ”Ελλάδα 2.0” και σήμερα (19.1.2023) η εκταμίευση της δεύτερης πληρωμής. Συνεπώς, οι πόροι που έχουν εισρεύσει στη χώρα μας από αυτό το πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο υπερβαίνουν τα 11 δισ. ευρώ.

Η ΕΕ εκταμιεύει τη δεύτερη δόση 3,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Η σημερινή καταβολή, σύμφωνα με την Κομισιόν, κατέστη δυνατή χάρη στην εκπλήρωση από την Ελλάδα των 28 ορόσημων και στόχων που συνδέονται με τη δεύτερη δόση. Καλύπτουν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που προωθούν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε να καταστεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κατάλληλη για υψηλό μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναδιοργάνωση του τομέα των σιδηροδρόμων για την ανάπτυξη, λειτουργία και διατήρηση ενός σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου και άνοιγμα της αγοράς δημόσιων λεωφορείων για τη βελτίωση των υπηρεσιών και την προώθηση ενός πιο πράσινου στόλου λεωφορείων. Περαιτέρω, τρία από τα ορόσημα και τους στόχους αφορούν στο δανειακό μέρος τoυ μηχανισμού. Ειδικότερα, με την υπογραφή δανειακών συμβάσεων αξίας τουλάχιστον 586,4 εκατ. ευρώ μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και επενδυτών, η Ελλάδα εκπλήρωσε πρόωρα έναν από τους στόχους της δανειακής διευκόλυνσης.

Όπως για όλα τα κράτη μέλη, οι πληρωμές στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) βασίζονται στην απόδοση και εξαρτώνται από την υλοποίηση από την Ελλάδα των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, η Ελλάδα υπέβαλε στην Επιτροπή δεύτερο αίτημα για πληρωμή στο πλαίσιο του RRF σχετικά με 28 ορόσημα και στόχους. Στις 25 Νοεμβρίου 2022, η Επιτροπή ενέκρινε θετική προκαταρκτική αξιολόγηση του αιτήματος πληρωμής της Ελλάδας. Η ευνοϊκή γνώμη τής Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής του Συμβουλίου σχετικά με το αίτημα πληρωμής άνοιξε τον δρόμο για την Επιτροπή να λάβει τελική απόφαση σχετικά με την εκταμίευση των κεφαλαίων.

Το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας θα χρηματοδοτηθεί με 17,4 δισ. ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων και 12,7 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων. Τα ποσά των πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν στα κράτη μέλη δημοσιεύονται στον πίνακα αποτελεσμάτων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ο οποίος δείχνει την πρόοδο που σημειώθηκε στην εφαρμογή του RRF στο σύνολό του και των επιμέρους σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Η Ελλάδα έλαβε ήδη μια πληρωμή προχρηματοδότησης 4 δισ. ευρώ στις 9 Αυγούστου 2021, ακολουθούμενη από μια πρώτη πληρωμή στο πλαίσιο του RRF ύψους 3,6 δισ. ευρώ στις 8 Απριλίου 2022.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα