Οικονομία

Deutsche Welle: Πανάκριβα για τους Γερμανούς το ελαιόλαδο και η ελληνική φέτα


Οι φυσικές καταστροφές που έχουν πλήξει τη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, σε συνάρτηση και με την κλιματική αλλαγή, έχουν ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό η ελληνική αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Οι συνέπειες των ακραίων φυσικών φαινομένων, είναι η μεγάλη αύξηση αυτών των προϊόντων και στα ράφια των γερμανικών σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, προϊόντα όπως το ελληνικό λάδι, οι ελιές αλλά ακόμη και η φέτα, αποκαλούνται πια ως νέος χρυσός μιας και οι τιμές αυτών κυμαίνονται από δέκα ευρώ το λίτρο ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν και τα 20 ευρώ.

Η διαφορά πλέον είναι εμφανέστατη καθώς οι Γερμανοί καταναλωτές επιλέγουν άλλα φυτικά έλαια για μαγειρική και σαλάτες αφού η τιμή στο μπουκαλάκι μισού λίτρου θεωρείται απλησίαστη για αυτούς. Άξιο αναφοράς είναι πως για προϊόντα στα οποία η ποιότητα ανεβαίνει -συνήθως στα βιολογικά προϊόντα- οι τιμές μπορεί να ξεπεράσουν και τα 20 ευρώ.

Δεν αναμένεται σύντομα η μείωση τιμών

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ που φιλοξενείται στο περιοδικό Focus, αναφέρεται πως η Ελλάδα, η οποία αποτελεί τον τρίτο σημαντικότερο εξαγωγέα ελαιόλαδου στη Γερμανία, υπέστη σοβαρές απώλειες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ρόδος όπου λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών, κάηκαν πάρα πολύ ελαιώνες με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως πρόκειται για μείωση απόδοσής τους κατά 50% ενώ σε περιοχές όπως η Κρήτη και η Ζάκυνθος, γίνεται αναφορά για μείωση της σοδειάς έως και 70%.

Αυτό στο οποίο θα πρέπει να εστιάσει κανείς, είναι πως από τις αυξήσεις που παρουσιάζονται στις τιμές χονδρικής πώλησης, οι μόνοι που επωφελούνται είναι οι μεσάζοντες και όχι οι παραγωγοί, κάτι που δείχνει τη ρίζα του προβλήματος.

Προϊόν πολυτελείας η ελληνική φέτα

Ενδιαφέρον προκαλεί και η τιμή στην ελληνική φέτα μιας και είναι το αγαπημένο τυρί των Γερμανών. Τα 200 γραμμάρια συσκευασμένης φέτας σε ένα συνοικιακό σούπερ μάρκετ της γερμανικής πρωτεύουσας κοστίζουν περίπου 3 ευρώ, με τους Γερμανούς καταναλωτές πλέον να καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Τέλος, το Focus επισημαίνει πως το 70% της ελληνικής φέτας παράγεται στη Θεσσαλία, την περιοχή δηλαδή που επλήγη σε τεράστιο βαθμό από τις πλημμύρες, ενώ το 60% της συνολικής παραγωγής ελληνικής φέτας εξάγεται. Η Γερμανία μάλιστα είναι ο «καλύτερος αγοραστής» φέτας, απορροφώντας το ένα τρίτο των ελληνικών εξαγωγών.

Πηγή: DW

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις