Αγορές

Deutsche Bank: Απόδοση άνω του 10% για το XA στο α’ τρίμηνο


Πάνω από 10% ήταν η απόδοση που κατέγραψε το Χρηματιστήριο στο πρώτο τρίμηνο του 2024, όπως αναφέρει η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank.

Τα νέα όμως δεν ειναι θετικά για το Χρηματιστήριο των Αθηνών, αφού δεν βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των μετοχικών αγορών, ούτε σε αυτές των αποδόσεων.

Το α’ τρίμηνο υπήρξε θετικό για τα risk assets, με αρκετούς δείκτες να αγγίζουν ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street, S&P 500, ενισχύθηκε άνω του +10% το α’ τρίμηνο, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία που παρατηρούνται συνεχόμενα τριμηνιαία κέρδη σε διψήφια επίπεδα. 

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei ενισχύθηκε την ισχυρότερη επίδοσή του από το δεύτερο τρίμηνο του 2009, ξεπερνώντας το προηγούμενο ιστορικό υψηλό του, που είχε σημειωθεί το 1989. 

Παρόλο που τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου πήγαν καλά, τα ομόλογα παρουσίασαν ασθενέστερη απόδοση, καθώς ο πληθωρισμός και η δύναμη της οικονομίας οδήγησαν τους επενδυτές σε μειώσεις στις τιμές των επιτοκίων.

Σχετικά με τα assets που ανέβηκαν περισσότερο το α’ τρίμηνο, η Deutsche Bank τονίζει:

Μετοχές: Ήταν άλλο ένα ισχυρό τρίμηνο για τις μετοχές, με τον S&P 500 (+10,6%), τον STOXX 600 (+7,8%) και τον Nikkei (+21,4%) να καταγράφουν ισχυρές ανόδους. Αν και οι αναδυόμενες αγορές παρουσίασαν ασθενέστερη απόδοση, παρέμειναν ως επί το πλείστον σε θετική επικράτεια, με τον δείκτη MSCI EM Index να αυξάνεται +2,4%. 

Δολάριο: Με τη Fed να μην μειώνει τα επιτόκια το α’ τρίμηνο, σε αντίθεση με την τιμολόγηση της αγοράς στην αρχή του τριμήνου, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι κάθε άλλου νομίσματος της G10 και ο δείκτης του δολαρίου σημείωσε άνοδο +3,1% το πρώτο τρίμηνο.

Κρυπτονομίσματα: Ήταν ένα ισχυρό τρίμηνο για τα κρυπτονομίσματα και το Bitcoin αυξήθηκε κατά +66,7%.

Πετρέλαιο: Με τις επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας να είναι ισχυρότερες από τις αναμενόμενες, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν και τους τρεις μήνες του πρώτου τριμήνου, με το Brent (+13,6%) και το WTI (+16,1%) να σημειώνουν άνοδο.

Πολύτιμα μέταλλα: Με τον πληθωρισμό να εκπλήσσει ανοδικά, τα πολύτιμα μέταλλα είχαν ένα ισχυρό τρίμηνο. Ο χρυσός σημείωσε άνοδο +8,1% και το ασήμι +4,9%. Επιπλέον, ο χρυσός αυξήθηκε κατά +9,1% μόνο τον Μάρτιο, σημειώνοντας την ισχυρότερη μηνιαία επίδοσή του από τον Ιούλιο του 2020.

Ακολουθούν τα περιουσιακά στοιχεία που παρουσίασαν τις μεγαλύτερες απώλειες:

Κρατικά ομόλογα: Λόγω ενδείξεων πως ο πληθωρισμός είναι επίμονος και με τις κεντρικές τράπεζες να πιέζουν το χρονοδιάγραμμα των περικοπών των επιτοκίων, τα κρατικά ομόλογα δυσκολεύτηκαν. Αυτή η τάση συμπαρέσυρε τα αμερικανικά ομόλογα (-1,0%), τα Euro Sovereigns (-0,7%) και τα UK Gilts (-1,8%).

Αγροτικά αγαθά: Ενώ αρκετές τιμές βασικών εμπορευμάτων κινούνταν υψηλότερα το πρώτο τρίμηνο, τα γεωργικά προϊόντα παρουσίασαν γενικά πτώση, συμπεριλαμβανομένου του σίτου (-10,8%), του καλαμποκιού (-6,2%) και της σόγιας (-7,9%).

Γεν: Αν και η Τράπεζα της Ιαπωνίας τερμάτισε την πολιτική αρνητικών επιτοκίων, το ιαπωνικό γεν εξακολουθούσε να αποδυναμώνεται κατά -6,8% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο. Εν μέρει, αυτό συνέβη επειδή η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε επιφυλακτικό τόνο, λέγοντας ότι αναμένει «ότι οι διευκολυντικές οικονομικές συνθήκες θα διατηρηθούν προς το παρόν».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα