Πολιτική

ΔΕΘ: Τι θα πει ο Μητσοτάκης - Οι «εκλογικές» παροχές και τα πολιτικά μηνύματα


Το πακέτο νέων οικονομικών μέτρων στήριξης των πολιτών θα παρουσιάσει απόψε στα εγκαίνια της ΔΕΘ στο Βελλίδιο Μέγαρο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπό το βάρος των δυσμενών οικονομικών συγκυριών - της ενεργειακής κρίσης και της ανοδικής πορείας του πληθωρισμού- αλλά και των πολιτικών εξελίξεων με αιχμή το σκάνδαλο των υποκλοπών και την έντονη φημολογία για αλλαγή του εκλογικού νόμου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει λίγα και στοχευμένα μέτρα τα οποία έχουν επιλεγεί όχι μόνο με οικονομικά κριτήρια αλλά και με «εκλογικά» (πχ με στόχευση τους συνταξιούχους και τους νέους), αφού η εκλογική αναμέτρηση είναι πλέον στον ορίζοντα.

Ειδικότερα θα αναφερθεί σε μέτρα δύο ταχυτήτων, στα άμεσα μέτρα που θα αφορούν κυρίως την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και μέτρα που θα ισχύσουν από το 2023 ανάλογα με την πορεία της οικονομίας.

Έτσι, μεταξύ άλλων αναμένεται να ανακοινώσει:

  • Την αύξηση των κύριων συντάξεων για πρώτη φορά μετά την είσοδο της Ελλάδας στην περιπέτεια των μνημονίων και τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
  • Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους από την 1/1/2023, πράγμα που σημαίνει αύξηση των καθαρών αποδοχών για όσους λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ μικτά τον μήνα.
  • Τη διατήρηση και το 2023 των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες με προοπτική περαιτέρω μείωσης ανάλογα με τις δημοσιονομικές αντοχές.
  • Μέτρα για φθηνή στέγη, ιδίως για τους νέους που θα περιλαμβάνουν επιδοτήσεις ενοικίου και επιτοκίου, καθώς και κίνητρα για την ανακατασκευή παλαιών διαμερισμάτων που σήμερα είναι ξενοίκιαστα και σε δεύτερο χρόνο, κατασκευή κατοικιών.
  • Την παράταση και μετά το 2022 της αναστολής του ΦΠΑ στα ακίνητα, του φόρου υπεραξίας καθώς και της φόρο-έκπτωσης για τις ανακαινίσεις κατοικιών.
  • Παράλληλα για το 2023, πάντα σε συνάρτηση με την ταχύτητα της ανάπτυξης και τα ταμειακά περιθώρια του Δημοσίου, μειώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων, «κούρεμα» ή και πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος καθώς και αλλαγές στην κλίμακα και τους συντελεστές για τα φυσικά πρόσωπα με στόχο την ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων.

Μέτρα ασπίδα για πληθωρισμό και ενεργειακή κρίση

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που διαρρέονται στον Τύπο αναμένεται να ανακοινώσει σειρά αντισταθμιστικών μέτρων που θα ανακουφίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την ενεργειακή λαίλαπα και τις μεγάλες ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει:

  • αύξηση των επιδοτήσεων στα νοικοκυριά για την απορρόφηση του αυξημένου κόστους από το ηλεκτρικό ρεύμα με το συνολικό κονδύλι να ανεβαίνει στα 2 δισ. ευρώ,
  • ενίσχυση της επιδότησης για το φυσικό αέριο,
  • αναπροσαρμογή του ύψους του επιδόματος θέρμανσης με διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων μέσω της χαλάρωσης των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων,
  • χορήγηση δεύτερης «επιταγής ακρίβειας» το Δεκέμβριο σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους με το μέσο ποσό ανά δικαιούχο να κυμαίνεται στα 200-300 ευρώ.    
  • εφαρμογή ενός σχεδίου για τη μείωσης της τιμής των εισιτηρίων στα ΜΜΕ προκειμένου να επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας από τη μείωση της χρήσης των Ι.Χ.  

Πολιτικά μηνύματα

Στο πολιτικό σκέλος ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να απευθυνθεί τόσο στο δεξιό ακροατήριο, επισείοντας την απειλή της Τουρκίας όσο και στο κεντρώο θέτοντας εμμέσως το ερώτημα εάν επιθυμεί την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Ειδικό βάρος στην αποψινή πρωθυπουργική ομιλία αναμένεται να έχει το πολιτικό και οικονομικό σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επόμενη τετραετία, «η Ελλάδα του 2030», καθώς η Νέα Δημοκρατία όπως θα τονίσει διεκδικεί νέα καθαρή εντολή για αυτοδύναμη κυβέρνηση και στην επόμενη Βουλή, που θα προκύψει από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Ο πρωθυπουργός θα αρκεστεί να περιγράψει τους άξονες της πολιτικής που σκοπεύει να εφαρμόσει, καθώς το αναλυτικό πολιτικό του πρόγραμμα θα δημοσιοποιηθεί και θα επικοινωνηθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναδείξει τη σημασία που παίζει η πολιτική σταθερότητα υπό τις σημερινές συνθήκες. Πάνω σε αυτή την επιδίωξη θα τεκμηριώσει την ανάγκη μιας μονοκομματικής κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια.

Θα υπογραμμίσει ότι αυτή η εθνική ανάγκη δεν εκπληρώνεται ούτε στο ελάχιστο με την απλή αναλογική, γι αυτό η κυβέρνησή του πρότεινε και η Βουλή ψήφισε έναν εκλογικό νόμο που μπορεί να εξυπηρετήσει την ανάγκη της χώρας για κυβερνησιμότητα.

Είναι, ωστόσο, ακόμα ασαφές εάν θα επιλέξει τη σημερινή ομιλία του για να ξεκαθαρίσει εάν τελικά θα αλλάξει ή όχι τον εκλογικό νόμο με έναν άλλο, που θα κάνει πιο εύκολο το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης, ή αν, αντίθετα, επιλέξει να αποκαλύψει τις προθέσεις του αύριο, Κυριακή, στη μεσημεριανή συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης.

Τέλος αναφορά αναμένεται και για το θέμα των υποκλοπών σχετικά με το οποίο ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τη θεωρία για … «αλλότριες δυνάμεις» που δεν κρύβουν συχνά τη σφοδρή επιθυμία τους να απομακρυνθεί ο ίδιος από την πρωθυπουργία της χώρας, δείχνοντας ξανά την Άγκυρα αλλά και τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις