Ενέργεια

ΔΕΣΦΑ: Αυξημένη ζήτηση στην πρώτη μη δεσμευτική φάση του Market Test


Αυξημένη ζήτηση για εισαγωγή και εξαγωγή Φυσικού Αερίου καταγράφηκε κατά την πρώτη, μη δεσμευτική φάση του Market Test για την επέκταση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ), που υλοποίησε ο ΔΕΣΦΑ

Συγκεκριμένα 27 εταιρείες υπέβαλαν αιτήματα για δέσμευση δυναμικότητας, από το 2024 μέχρι και το 2050. Από τις 27 προτάσεις, οι 17 προέρχονται από διεθνείς εταιρείες, κυρίως της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Γερμανία, Κύπρο, Βόρεια Μακεδονία), αλλά και των ΗΠΑ, ενώ οι υπόλοιπες 10 προέρχονται από μεγάλες ελληνικές εταιρείες. Αξίζει να σημειωθεί πως ποσοστό περίπου 40% των αιτημάτων υποβλήθηκε από εταιρείες, οι οποίες δεν έχουν ακόμη δραστηριοποιηθεί στην Ελληνική αγορά Φυσικού Αερίου.

Σημαντικό ήταν το ενδιαφέρον για τα υφιστάμενα (Αγία Τριάδα, Νέα Μεσημβρία -TAP, Σιδηρόκαστρο, Κήποι), αλλά και τα νέα σημεία διασύνδεσης του ΕΣΦΑ, όπως η Αμφιτρίτη (FSRU Αλεξανδρούπολης), η Κομοτηνή (IGB), οι Εύζωνοι (Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας), καθώς και των υπό ανάπτυξη FSRUs, στον Βόλο, στη Θεσσαλονίκη και στην Κόρινθο.

«Ο ΔΕΣΦΑ αξιολογεί τις μη δεσμευτικές προσφορές, προκειμένου να συντάξει τη σχετική Έκθεση Εκτίμησης Ζήτησης Επαυξημένης Δυναμικότητας (Demand Assessment Report) και ακολούθως να εκπονήσει αναλυτικό Σχέδιο Πρότασης Έργου (Project Proposal), προκειμένου να προσδιοριστούν οι απαραίτητες επενδύσεις για την επέκταση των υποδομών του ΕΣΦΑ. Στη συνέχεια, το Σχέδιο Πρότασης Έργου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, δίνοντας την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να αποστείλουν τα σχόλιά τους επί αυτού, προτού αποσταλεί στη ΡΑΑΕΥ προς έγκριση», ανακοίνωσε ο Διαχειριστής. Σημειώνει ακόμη ότι μέσω της διεξαγωγής του Market Test, ΔΕΣΦΑ στοχεύει στον βέλτιστο, τόσο από τεχνικής όσο και από οικονομικής άποψης, σχεδιασμό νέων υποδομών που θα ενσωματωθούν στο ΕΣΦΑ και θα εξυπηρετήσουν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τη ζήτηση και τις ανάγκες των χρηστών του, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού και στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακή πύλη για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η δεσμευτική φάση του Market Test αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2024 και να ολοκληρωθεί με την κατανομή δυναμικότητας στις εταιρείες που υπέβαλλαν επιτυχώς δεσμευτικές προσφορές και πληρούν τα κριτήρια που τέθηκαν στη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα