Αγορές

Δεν βρίσκει λόγους ανόδου το χρηματιστήριο


Αρνητική εικόνα διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο και οι βασικοί δείκτες κινούνται στο κόκκινο, διολισθαίνοντας όλο και πιο χαμηλά.

Η αγορά αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα και δυσπιστία τις αισιόδοξες κυβερνητικές προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, λαμβάνοντας  υπόψη  και τις εκτιμήσεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου ότι οι στόχοι είναι «επιτεύξιμοι υπό προϋποθέσεις».

Προβληματισμό προκαλούν και τα στοιχεία για τα αποτελέσματα της ρύθμισης 120 δόσεων, που δείχνουν  εντάχθηκε μόλις το 12% των οφειλετών, ενώ ακόμη και από όσους υπέβαλαν αίτηση ένταξης, περίπου ένας στους τρεις δεν μπόρεσε να πληρώσει την πρώτη δόση(!), με αποτέλεσμα να μείνει εκτός. Είναι μια ένδειξη των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις.

Η αγορά καλείται να αποτιμήσει επίσης τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από τις αποφάσεις του ΣτΕ για επιστροφή στους συνταξιούχους μέρους των περικοπών  που είχαν γίνει στις συντάξεις κατ’ εφαρμογή μνημονιακών νόμων.

Σε συνάρτηση με αυτό το στοιχείο, προβληματίζει  η διάσταση απόψεων που υπάρχει με τους Θεσμούς, όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2020.
Αρνητική η επίδραση και από την αβεβαιότητα που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη οδεύουν προς ύφεση.

Μετοχές και δείκτες

Η  συνεδρίαση ξεκίνησε με οριακά θετικά πρόσημα και στη συνέχεια οι δείκτες πήραν καθοδική κατεύθυνση, υποχωρώντας με επιταχυνόμενο ρυθμό.  Η συναλλακτική κίνηση είναι εξαιρετικά υποτονική και ο τζίρος πολύ χαμηλός – μόλις 8,4 εκατ. ευρώ σε δύο ώρες συνεδρίασης. Αυτό δείχνει ότι οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων παραμένουν επιφυλακτικοί και οι κινήσεις των funds είναι περιορισμένες.

Ο Γενικός Δείκτης  βρίσκεται αυτή την ώρα στα χαμηλά ημέρας, υποχωρώντας κατά 0,50% στις 825,5 μονάδες.
Ο  FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 0,55%,  στις 2.050,6  πήγε αρχικά +0,48%  και τώρα έχει γυρίσει στο κόκκινο, υποχωρώντας κατά 0,75%.

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης θετικό πρόσημο διατηρούν μόνο  τα Jumbo (+0,8%) και η Aegean (+0,6%).
Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν: Εθνική, Πειραιώς και Lamda -1,3%, Alpha Bank, και Coca-Cola -1,1%, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -0,9%, ΟΠΑΠ,  και Ελλάκτωρ -0,7%.

Διαβάστε επίσης