Ενέργεια

Δεν βρέθηκε αέριο στην πρώτη γεώτρηση της ExxonMobil!


Χαμηλώνουν οι τόνοι στην Κύπρο, μετά την πρώτη εξόρυξη που πραγματοποιήθηκε στην ΑΟΖ, η οποία δεν είχε τα αποτελέσματα που περίμεναν οι εμπλεκόμενες πλευρές, καθώς δεν εντοπίστηκε κάποιο κοίτασμα φυσικού αερίου στην εν λόγω περιοχή, όπως επισημαίνουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης.

Η γεώτρηση στο στόχο Δελφύνη ολοκληρώθηκε, δίχως να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις, με την ExxonMobil να αναφέρει ότι ξεκινά έρευνες σε δεύτερο σημείο, στον στόχο Γλαύκο.

Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης τόνισε: «Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης γεώτρησης στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και από το στόχο Δελφύνη», ενώ αναφερόμενος στα δημοσιεύματα περί αποτυχίας της πρώτης γεώτρησης της Exxon Mobil, συνέστησε υπομονή μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών στο δεύτερο στόχο.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι χρειάζονται πάρα πολλές γεωτρήσεις για να υπάρξουν επιτυχή αποτελέσματα, ασχέτως εάν η Κύπρος φάνηκε τυχερή με το οικόπεδο Αφροδίτη, που έδειξε επιτυχή αποτελέσματα από την αρχή, συμπληρώνοντας πως εντός του 2019 θα αρχίσει ένας κύκλος γεωτρήσεων από την ENI-TOTAL, ο οποίος θα ολοκληρωθεί εντός του 2020 και ανάμεσα στις δοκιμές που θα γίνουν περιλαμβάνεται και αυτή στο στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου 3, που τον περασμένο Φεβρουάριο επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς, λόγω των παρενοχλήσεων από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα αποτελέσματα της πρώτης γεώτρησης δεν φαίνεται να έδωσαν ξεκάθαρο αποτέλεσμα, ούτε και να επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες των επιστημονικοτεχνικών ομάδων της ExxonMobil, γεγονός το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε επανάληψη ερευνών στη «Δελφύνη».

Η αμερικάνικη εταιρία συνηθίζει να ενημερώνει για τις επιτυχίες της σε κοιτάσματα, αρκετές ημέρες μετά την ολοκλήρωση γεωτρήσεων και δεν προχωρά, συνήθως, σε ανακοινώσεις, δίχως να υπάρχουν ευρήματα. 

Η ανωτέρω διεθνής πρακτική φούντωσε τις φήμες και τα σενάρια, καθώς εκδόθηκε, χθες, επίσημη ανακοίνωση για την ολοκλήρωση της γεώτρησης στον στόχο «Δελφύνη-1» και το γεωτρύπανο μετακινήθηκε στον στόχο «Γλαύκος -1», δίχως να αναφερθούν στα αποτελέσματα, τα οποία όπως επισημαίνεται θα δοθούν στη δημοσιότητα, μετά την ολοκλήρωση του γεωτρητικού προγράμματος των ExxonMobil και Qatar Petroleum, γιατί αυτό περιλαμβάνει η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και κοινοπραξίας.

Ειδική μνεία κάνουν τα κυπριακά μέσα, σχετικά με τη γεώτρηση στον στόχο Γλαύκος, η οποία θα λάβει χώρα επί διαφορετικών γεωλογικών δεδομένων, αφού το τρυπάνι του Stena IceMax θα φτάσει σε μεγαλύτερο βάθος από τη Δελφύνη, με τα αποτελέσματα να δημοσιεύονται σε ένα μήνα.