Χρηστικά

Δεν τραβάει η ρύθμιση των 36-72 δόσεων – Σχέδια για λίφτινγκ


Τι θα αλλάξει στη νέα ρύθμιση για χρέη στην εφορία, έτσι ώστε να ενταχθούν περισσότεροι οφειλέτες

Η νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων για χρέη στην εφορία δεν «τραβάει», η συμμετοχή των φορολογουμένων κινείται με ρυθμούς χελώνας και αυτό οφείλεται κυρίως στις αυστηρές προϋποθέσεις ένταξης που αφήνουν εκτός νυμφώνος πολλούς οφειλέτες.

Οκτώ στους δέκα που υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής κόβονται» διότι δεν πληρούν τους όρους, γεγονός που καταδεικνύει με εμφατικό τρόπο ότι η νέα ρύθμιση για χρέη στην εφορία είναι δώρον-άδωρον για τους φορολογούμενους.

Με δεδομένη τη «χαμηλή πτήση» της ρύθμισης και λαμβάνοντας υπόψη τη δυσμενή κριτική που άσκησε η Κομισιόν (έκανε λόγο για ρυθμίσεις που υπομονεύουν την αξιοπιστία του βασικού συστήματος και είναι επιζήμιες για την πειθαρχία στις πληρωμές), το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδια για «λίφτινγκ» στο σχήμα των 36-72 δόσεων

Τα σχέδια που τίθενται επί τάπητος και θα εφαρμοστούν από την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ που θα προκύψει μετά τις εκλογές, έχουν ως σημείο αναφοράς τη βελτίωση των ορών της ρύθμισης, με απώτερο στόχο αυτή να γίνει προσβάσιμη σε περισσότερους οφειλέτες. Η χαλάρωση των όρων ένταξης και ο περιορισμός των «κοφτών» που πετάει εκτός συστήματος χιλιάδες οφειλέτες, βρίσκεται στην προμετωπίδα των σχεδιασμών.

Τρανταχτό παράδειγμα είναι η αυστηρή προϋπόθεση που προβλέπει τη μη ύπαρξη αρρύθμιστων οφειλών την 1η Νοεμβρίου του 2021 και ταυτόχρονα την καταβολή όλων των δόσεων των παλαιών ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων (χρέη πανδημίας), εφόσον οι οφειλέτες είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Στη ρυθμιση μπορούν να ενταχθούν όλοι εκείνοι που κατέβαλαν κανονικά τις δόσεις των ρυθμίσεων 120 ή 72 δόσεων, στις οποίες είχαν ενταχθεί και ταυτόχρονα την 1η Νοεμβρίου του 2021, δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές. Υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης καθορίζεται σε 30 ευρώ.

Οι παραπάνω δόσεις είναι έντοκες. Εκείνοι που θα επιλέξουν τις 36 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37%, ενώ για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 72 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται σε 5,87%. Με την ένταξη στη ρύθμιση ισχύουν τα ευεργετήματα που είχε και η ρύθμιση των 120 δόσεων (αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών).

Μικρή συμμετοχή και στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Μικρή είναι  η συμμετοχή και σ’ ό,τι αφορά στην αναβίωση της ρύθμισης των 72 και 120 δόσεων. Αυτή προβλέπει ότι όσοι ήταν ενταγμένοι στην ρύθμιση των 120 δόσεων και την απώλεσαν μέχρι και την 1-2-2023, θα έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν σε αυτήν υποβάλλοντας αίτηση έως και τις 31-7-2023, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλουν εφάπαξ δύο μηνιαίες δόσεις. Οι καταβολές που χάθηκαν θα προστεθούν στο τέλος της ρύθμισης.

Στην περίπτωση εκείνη που ο οφειλέτης έχει και άλλες αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές, όπως για παράδειγμα απλήρωτες δόσεις από τον φόρο εισοδήματος του 2022 ή τον ΕΝΦΙΑ του ίδιου χρόνου, έχει την υποχρέωση να τις εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων ή εάν αυτές είναι έκτακτες σε αυτή των 48 δόσεων.

Η προθεσμία που έχει για το πράξει είναι ένας μήνας από την επικύρωση αναβίωσης της ρύθμισης των 120 δόσεων. Το επιτόκιο της ρύθμισης ανέρχεται στο 3%.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα