Διεθνή

Δεν πτοείται ο Ερντογάν: Η παύση του πυρός δεν είναι εκεχειρία, θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις


Δεν πτοείται ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς πριν προλάβει να στεγνώσει... το μελάνι της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία, διαμηνύει ότι θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων. 

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά είναι σαν τις έκανε ο ίδιος ο Ερντογάν.

Η συνολική εικόνα της κατάστασης στη Βόρεια Συρία θα φανεί μετά τη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στο Σότσι στις 22 Οκτωβρίου, όταν και λήγει η πενθήμερη κατάπαυση του πυρός.

Η Τουρκία ερμηνεύει διαφορετικά τη συμφωνία από της ΗΠΑ παρόλο που φαίνεται ότι πήρε αυτό που ήθελε δηλαδή την απόσυρση των Κούρδων πίσω από τα 35 χιλιόμετρα από τα τουρκοσυριακά σύνορα και τη "ζώνη¨υπό τον έλεγχό της, ωστόσο συνεχίζει να παζαρεύει για να πετύχει ακόμη περισσότερα.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως της ΗΠΑ και σε αυτή την περίπτωση, όπως έγινε στο παρελθόν με το ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-400 και οι ΗΠΑ αρνούνται να επιβάλλουν ουσιαστικές κυρώσεις που θα πλήξουν την τουρκική οικονομία.

Παράλληλα ο Ερντογάν εκβιάζει την Ευρώπη και παζαρεύει με το προσφυγικό-μεταναστευτικό, απειλώντας ότι θα επαναληφθούν οι εικόνες του 2015 που ταρακούνησαν την Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης