Τράπεζες

Δεν πωλούνται τα κόκκινα αγροτικά δάνεια, μένουν στην υπό εκκαθάριση Αγροτική


Δεν εντάσσονται στη συναλλαγή πώλησης δανείων λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ από την PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση τα αγροτικά δάνεια, τα οποία θα παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιο της υπό εκκαθάριση Αγροτικής Τράπεζας, τελώντας υπό τη διαχείριση της PQH.

Χθες δημοσιεύθηκε η πρόσκληση για την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών για το χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη», που περιλαμβάνει σχεδόν 100.000 δάνεια των υπό εκκαθάριση τραπεζών. Είναι η μεγαλύτερη συναλλαγή αυτής της κατηγορίας ως τώρα, καθώς, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, στο υπό εκποίηση χαρτοφυλάκια περιλαμβάνονταν στις 31/12/2020 περίπου 97.000 δάνεια σε 53.000 δανειολήπτες, που έχουν χορηγηθεί με βάση 72.000 δανειακές συμβάσεις. Η αξία των απαιτήσεων ανέρχεται στα 13,9 δισ. ευρώ, ενώ η λογιστική αξία προσδιορίζεται σε 5,2 δισ. ευρώ.

Τα περισσότερα από τα δάνεια του χαρτοφυλακίου «Αριάδνη» προέρχονται από το χαρτοφυλάκιο της «κακής» Αγροτικής Τράπεζας που βρίσκεται υπό εκκαθάριση, αλλά και από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Proton, την Probank και τις οκτώ συνεταιριστικές τράπεζες που τελούν επίσης υπό εκκαθάριση με ευθύνη της PQH.

Από την πλευρά της PQH τονίζεται στο Σin ότι στο χαρτοφυλάκιο δανείων δεν περιλαμβάνονται μη εξυπηρετούμενα δάνεια αγροτών, τα οποία θα παραμείνουν στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ και υπό τη διαχείριση της PQH.

Σημειώνεται ότι η διαχείριση των δανείων αυτής της κατηγορίας είναι αρκετά περίπλοκη, καθώς μεγάλος αριθμός δανείων παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα νομικής φύσεως, δεδομένου ότι οι δανειολήπτες αγρότες αμφισβητούν τα ποσά των οφειλών και υπάρχει μεγάλο πλήθος υποθέσεων που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη, ενώ έχουν εκδοθεί ήδη αποφάσεις δικαστηρίων που δικαιώνουν τους δανειολήπτες.

Το καλοκαίρι, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η PQH είχε διαβεβαιώσει ότι η ΑΤΕ Υπό Ειδική Εκκαθάριση λαμβάνει υπόψη το θεσμικό πλαίσιο για τα πανωτόκια και τα πάγια πορίσματα των πολιτικών δικαστηρίων κατά τη διαχείριση των αγροτικών δανείων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις