Οικονομία

Δεν παίρνουν αναδρομικά οι συνταξιούχοι


Αρνητικά κλείνει για τους συνταξιούχους το θέμα των αναδρομικών για περικοπές επικουρικών συντάξεων προηγούμενων ετών, με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, δια στόματος του Γιάννη Βρούτση, ο οποίος δεν άφησε περιθώρια ελπίδων για την καταβολή τους.

Μετά το αλαλούμ από τις 4 Οκτωβρίου, οπότε δημοσιοποιήθηκαν αποφάσεις του ΣτΕ, με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016), οι δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας βάζουν τέρμα στις προσδοκίες των συνταξιούχων. Προσδοκίες, που καλλιεργήθηκαν και από κυβερνητικά στελέχη, τα οποία θεωρούσαν βέβαιη την πληρωμή αναδρομικών, τουλάχιστον 10 μηνών, για περικοπές που είχαν υποστεί οι συντάξεις τους από τον Ιούνιο του 2015 (όταν εκδόθηκε η προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ), μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.

Ήταν τέτοια η βεβαιότητα για την καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους, εξαιτίας και σχετικών διαρροών από κυβερνητικά στελέχη, που εφημερίδες δημοσίευαν πίνακες με τα ποσά που θα λάβουν (αρχής γενομένης από φέτος κατά κυβερνητικούς κύκλους) οι συνταξιούχοι. Αυτά τα ποσά βάσει των πληροφοριών από κυβερνητικών πηγές θα κυμαίνονταν από 667 έως 7.338 ευρώ, για το 10μηνο και καταβάλλονταν τμηματικά, σε αρκετές δόσεις (έως και 72).

Όλα αυτά σήμερα διαγράφονται, με την ευθύνη βεβαίως να βαρύνει κυρίως τους κυβερνητικούς παράγοντες που καλλιέργησαν, είτε από άγνοια, είτε για λόγους εντυπώσεων, το κλίμα προσδοκιών και ευφορίας.

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης με δηλώσεις τους στο Open TV ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις απόφαση του ΣτΕ δεν αφήνουν περιθώριο να δοθούν αναδρομικά για περικοπές συντάξεων παρελθόντων ετών.

Όπως διευκρίνισε, αναδρομικά θα υπάρξουν μόνο για το διάστημα (προφανώς λίγων μηνών) από τις 4 Οκτωβρίου, έως την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου, που αναμένεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα (ίσως και μέχρι τα τέλη του 2019).  

Η εν λόγω δήλωση του Υπουργού Εργασίας είναι η ακόλουθη:

«Με τα τωρινά δεδομένα και αυτές τις αποφάσεις του ΣτΕ, δεν φαίνεται ότι υπάρχουν αναδρομικά. Αναδρομικά θα υπάρξουν για όλους μετά το '19. Υπάρχουν και άλλες δίκες, που είναι ανοιχτές, θα πάνε ενδεχομένως και στο Ελεγκτικό Συνέδριο και θα δούμε αν θα βγουν κάποια ποσά. Καθαρό τοπίο δεν έχουμε. Το ΣτΕ απεφάνθη και δεν υπάρχουν αναδρομικά».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), του γνωστού εργατολόγου Αλέξη Μητρόπουλου, ο οποίος εξαρχής ανέφερε ότι δεν θα υπάρξουν αναδρομικά για τους συνταξιούχους, κωδικοποιεί τον σχολιασμό της για τις αποφάσεις του ΣτΕ, ως εξής:

  • Τέλος στα αναδρομικά-δώρα αμετάκλητα για «παλαιούς» και νέους συνταξιούχους
  • Ισχυρές οι περικοπές Βρούτση του 2012 (περικοπή συντάξεων-κατάργηση Δώρων, ν. 4093/2012)
  • Ανίσχυρες οι αποφάσεις του 2015 που είχαν κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές Βρούτση (υπ’αριθ. 2287-2290/2015 αποφάσεις ΟλΣτΕ)
  • Συνταγματικός ο επανυπολογισμός των «παλαιών» συντάξεων (προ 13/5/2016)
  • Ανοιχτή η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς
  • Συγκράτηση των συνταξιοδοτικών δαπανών μέχρι το 2060 (νομιμοποίηση «ρήτρας ΔΝΤ»)

Δημήτρης Κυριακόπουλος

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα