ΕΥΖην

Δεν φεύγει το «σωσίβιο»; Πως εξηγείται  


Ο υδράργυρος ανεβαίνει συνεχώς. Η σκέψη για μια βουτιά στην παραλία γίνεται εντονότερη. Άλλωστε παραλία και καλοκαίρι είναι δύο έννοιες συνυφασμένες. Για κάποιους όμως η σκέψη να φορέσουν το μαγιό τους και να πάνε για ένα δροσιστικό μπάνιο δεν είναι τόσο ευχάριστη. Γιατί το «σωσίβιο» στην κοιλιά θα φαντάζει τεράστιο… Η «κοιλίτσα» είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί και τα δύο φύλα, αν και στους άντρες είναι συχνότερη.

Ο *Άκης από τη CTfivepercent Nutrition Team μάς εξηγεί τους λόγους που το ανεπιθύμητο «σωσίβιο»:

Ο οργανισμός αποθηκεύει, κατά βάση, λίπος με δύο διαφορετικούς τρόπους. Έναν φανερό και έναν... κρυφό. Το λίπος που φαίνεται είναι αυτό που συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα μας και ονομάζεται υποδόριο. Τα κύρια σημεία εναπόθεσης είναι οι γοφοί, τα οπίσθια και η κοιλιά. Το λίπος που δεν φαίνεται βρίσκεται εσωτερικά στην κοιλία, στην σπλαχνική περιοχή, και ονομάζεται σπλαχνικό λίπος. 
Οι λόγοι για τους οποίους δεν φεύγει το λίπος στην κοιλιά δεν είναι μόνο το φαγητό. Είναι το πιο επίμονο συγκριτικά με τα άλλα σημεία του σώματος. Υπάρχουν περιπτώσεις μάλιστα, που ακόμη και αν περνάτε ώρες στο γυμναστήριο, δεν υποχωρεί. 

Για να λέμε την αλήθεια, οι περισσότεροι ονειρευόμαστε μια επίπεδη κοιλιά με καλοσχηματισμένους κοιλιακούς. Όμως η επίπεδη κοιλιά δεν είναι μόνο αισθητικό πλεονέκτημα, καθώς έχει  σημαντικά οφέλη και για την υγεία.  

Εκτός από την κακή διατροφή και την απουσία άσκησης, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που κάποιοι άνθρωποι έχουν την τάση να συσσωρεύουν το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς. Ιδού οι βασικοί: 

  1. Η πρόσληψη φυτικών ινών(διαλυτών)  συντελεί στην συσσώρευση λιγότερου σπλαχνικού λίπους. Άτομα που καταναλώνουν 10 γραμμ. διαλυτών φυτικών ινών και χωρίς να προβούν σε καμιά άλλη αλλαγή στην διατροφή τους, θα  έχουν λιγότερο σπλαχνικό λίπος σε σύγκριση με άτομα που δεν προσλάμβαναν αυτό το ποσό διαλυτών φυτικών ινών. Αυτή την ποσότητα διαλυτών φυτικών ινών μπορεί κάποιος να την προσλάβει τρώγοντας 2 μήλα, 1 κούπα όσπρια και μισή κούπα ξηρών καρπών. 
  2. Η πιο συχνή (όχι η μόνη) δυσανεξία είναι αυτή στην λακτόζη. Σε περίπτωση που πάσχετε διαπιστωμένα από δυσανεξία, είναι πολύ πιθανό να νιώθετε πρήξιμο στην κοιλιά. Πριν προβείτε σε αυθαίρετους αποκλεισμούς τροφών συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
  3. Έχετε τον νου σας στα αεριούχα αναψυκτικά. Πολλοί θεωρούν ότι πίνοντας ένα ανθρακούχο αναψυκτικό θα ανακουφιστούν από το «φούσκωμα» που τους ταλαιπωρεί.Η αλήθεια είναι ότι μάλλον θα το επιδεινώσει.Το ανθρακικό που περιέχουν είναι αέριο και μπορεί να παγιδευτεί στο έντερο προκαλώντας χειρότερο φούσκωμα.
  4. Στρες και πολύ άγχος. Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, συμβάλλουν στην κατακράτηση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Όταν βρισκόμαστε κάτω από έντονη πίεση, ο οργανισμός απελευθερώνει κορτιζόλη, μια ορμόνη που προωθεί την επιθυμία για γλυκά και ανθυγιεινά φαγητά.
  5. Η κληρονομικότητα.Τα γονίδια είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την εμφάνιση του κοιλιακού λίπους και δυστυχώς βρίσκεται έξω από τον έλεγχό μας. Αν η μητέρα μας έχει σωματότυπο «μήλο», είναι πιθανότερο να παρουσιάσουμε αυξημένο λίπος γύρω από τη μέση και στην κοιλιά.
  6. Καταναλώνουμε αρκετή ζάχαρη. Η ζάχαρη είναι εχθρός της υγείας. Μία διατροφή πλούσια σε ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει αύξηση του λίπους στην κοιλιά.
  7. Είναι ορμονικό το θέμα. Η ανισορροπία ορμονών μπορεί να σας προσθέσει κιλά χωρίς να το καταλάβουμε, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς.Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στις ορμόνες μας.Επίσης, την περίοδο πριν την εμμηνόπαυση, ακόμη και οι γυναίκες που έχουν σωματότυπο «αχλάδι», συγκεντρώνουν περισσότερο λίπος στην κοιλιά.
  8. Δυσανεξία σε ορισμένα τρόφιμα. Κάποιες γυναίκες παραπονούνται για το λίπος στην κοιλιά τους, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι λίπος αλλά κάποιο πρόβλημα που προκαλεί φούσκωμα. Καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η κοιλιοκάκη και άλλα προβλήματα του γαστρεντερικού και τροφικές δυσανεξίες μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς.
koilia

Από ό,τι φαίνεται μπορεί ο καθένας να...τετραγωνίσει τον κύκλο που έχει στην κοιλιά! Δεν χρειάζεται να σπαταλήσετε χρήματα σε μαγικά σκευάσματα, ούτε να δοκιμάσετε εξωτικές φόρμουλες άγνωστης προέλευσης. Αυτό που χρειάζεται είναι ποιοτική ζωή ζωή με υγιεινή διατροφή, που θα χαρακτηρίζεται από μέτρο και ποικιλία, δραστηριότητα, επαρκή ξεκούραση και φίλους που θα μας χαλαρώνουν και δεν θα μας παρασύρουν σε υπερβολές. Συνεχίστε να προσπαθείτε να καταπολεμήσετε το λίπος της κοιλιάς και είναι βέβαιο ότι θα δείτε αποτελέσματα. 

* Ο Άκης (CT fiveprcent - Nutritionteam) είναι Personal Trainer, Προπονητής Σωματικής Διάπλασης
facebook: CTfivepercent-Nutritionteam Akis
Instagram: ct_fiveper_nutritionteam_akis