ΕΥΖην

Δεν έχετε γάτα στο γραφείο; Μάλλον χρειάζεστε!


Οι ιαπωνικές εταιρίες είναι γνωστές για τα εξαντλητικά ωράρια των εργαζομένων και τις  συχνά στρεσογόνες σχέσεις ιεραρχίας. Μια εταιρία από αυτές βρήκε μια θεραπεία, μια σύνδεση μεταξύ συναδέλφων: τις γάτες! Και δημιούργησε μια νέα anti-stress τάση, που έχει γίνει viral στο Τόκιο και επεκτείνεται και σε άλλες μεγαλουπόλεις. Η θεραπευτική δύναμη από την παρουσία της γάτας και το γουργούρισμά της αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο στους χώρους εργασίας.

Στο μικρό γραφείο στο Τόκιο της εταιρίας πληροφορικής Ferray, εννέα γάτες γουργουρίζουν, πηδούν πάνω στα γόνατα των εργαζομένων, παίζουν πατώντας ελαφρά πάνω στα πληκτρολόγια, κοιμούνται και τρώνε ελεύθερα.

Ο Χιντενόμπου Φουκούντα, ο οποίος διευθύνει την εταιρία αυτή, εισήγαγε την πολιτική "της γάτας στο γραφείο" το 2000, μετά το αίτημα ενός συνεργάτη του και επέτρεψε στους εργαζόμενους να πηγαίνουν με τις γάτες τους στη δουλειά.

"Δίνω επίσης 5.000 γεν (40 ευρώ) μηνιαίως σε όποιον σώζει μια γάτα", προσθέτει.

Και άλλες εταιρίες υιοθέτησαν την παρουσία γατών στο γραφείο ως ένα μέσο μείωσης του άγχους και της έντασης.

Όμως η νέα anti-stress τάση στα γραφεία δεν περιορίζεται πλεόν μόνο στις γάτες:

Στην Oracle Japan, ένας σκύλος ράτσας μπομπτέιλ που ακούει στο όνομα Κάντι φέρει τον τίτλο του "πρεσβευτή", αρμόδιου να υποδέχεται τους καλεσμένους και να κατευνάζει το προσωπικό, όπως γράφει η εταιρία στην ιστοσελίδα της. Ο αμερικανικός όμιλος έχει καθιερώσει στην Ιαπωνία έναν σκύλο γραφείου από το 1991 και ο Κάντι, ο τέταρτος, έχει λογαριασμό στο Twitter και το Instagram.

Από την πλευρά της, η εταιρία ανθρώπινων πόρων και προσλήψεων Pasona Group "προσέλαβε" με πλήρη απασχόληση δύο κατσίκες το 2011 και δύο αλπακά το 2013, εν μέρει για θεραπευτικούς σκοπούς.

Το Τόκιο έχει περίπου 60 καφέ με γάτες επισήμως αναγνωρισμένα, όπου τα μικρά αιλουροειδή κυκλοφορούν ανάμεσα στους πελάτες.

Στην εταιρία Ferray, η 'Ερι 'Ιτο είναι ενθουσιασμένη: "είναι χαλαρωτικό οι γάτες να κοιμούνται ακριβώς δίπλα μας", δηλώνει.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP)