Αγορές

Δεν έπιασαν τόπο στο ΧΑ το αναπτυξιακό ν/σ και το πακέτο Ντράγκι


Ενώ στις ευρωπαϊκές αγορές  επικρατεί έντονη μεταβλητότητα μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ για το πολυαναμενόμενο νέο QE και τη μείωση επιτοκίου, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει σε καθοδική τροχιά.

Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να τονώσει την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, δεν είχε ουσιαστική επίδραση στην αγορά, που συνεχίζει να βλέπει «μισοάδειο το ποτήρι», αναμένοντας τα πρώτα απτά αποτελέσματα των κυβερνητικών κυβερνητικών σχεδιασμών στα μέτωπα της οικονομίας, των αποκρατικοποιήσεων και των τραπεζών.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν  ότι το ΧΑ βρίσκεται τώρα σε κρίσιμη καμπή, ισορροπώντας μεταξύ διόρθωσης και σταθεροποίησης, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τη συνέχεια. 

Η περαιτέρω πορεία του σε βραχυχρόνιο ορίζοντα θα εξαρτηθεί κυρίως από το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές, που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις αποφάσεις της ΕΚΤ, έχοντας τοποθετήσει ψηλότερα τον πήχυ – ανέμεναν μεγαλύτερο QE με εφαρμογή από τον Οκτώβριο και μεγαλύτερη μείωση επιτοκίου.

 Μετοχές και δείκτες

Τις τελευταίες  μέρες τα  ξένα funds κινήθηκαν στο ΧΑ με γνώμονα την κατοχύρωση κερδών του τελευταίου εξαμήνου, αποφεύγοντας την ανάληψη πρόσθετου ρίσκου. Αυτή η τακτική συνεπάγεται πιέσεις σε μεγάλη γκάμα χαρτιών.
Οι 22 από τις 25 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν σήμερα  στο κόκκινο, οδηγώντας τους βασικούς δείκτες σε αρνητικό πρόσημο και τον ΓΔ «στην κόψη του ξυραφιού» - στις 850 μονάδες που είναι ένα κρίσιμο σημείο στήριξης.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι -1,02% στις 848,54 μονάδες και έκλεισε με απώλειες 0,79% στις 850,55.
Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησε έχασε 0,75% στις 2.11,83 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό -2,08% και τερμάτισε με απώλειες 0,91%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Attica Bank -2,2%,  Ελλάδος -2%,  Πειραιώς -1%, Alpha -1,3%, Εθνική και Eurobank -0,6%.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips με θετικό πρόσημο μόνο ο Σαράντης (+0,8%), η Ελλάκτωρ (+0,5%) και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+0,3%).
Τις μεγαλύτερες απώλεις κατέγραψαν:  Aegean -3,2%,  Motor Oil και Βιοχάλκο -2,9%, Φουρλής -2%, ΔΕΗ -1,5%, ΑΔΜΗΕ -1,4%, Μυτιληναίος και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,3%.

 

 

Διαβάστε επίσης