Ενέργεια

ΔΕΗ: Μικρές ζημίες στη χρήση 2021- Κέρδη μετά την άνοδο των τιμών αερίου και ρεύματος


Η μεγάλη άνοδος των τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου -που ξεκίνησε πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - και οι δαπάνες στήριξης των καταναλωτών ρεύματος με εκπτώσεις 800 εκατ. ευρώ, οδήγησαν τη ΔΕΗ σε αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα στη χρήση 2021. Ωστόσο η εταιρεία κατόρθωσε να διατηρήσει λειτουργική κερδοφορία, που επιτρέπει τη χρηματοδότηση επενδύσεών και τη συνέχιση της πολιτικής στήριξης των πελατών της.

Στον ετήσιο ισολογισμό της η εταιρεία εμφάνισε ζημίες 18,4 εκατ. ευρώ μετά από φόρους, έναντι κερδών 19,5 εκατ. το 2020.

Κερδοφόρο ήταν το τελευταίο τρίμηνο του 2021, όταν η αύξηση των τιμολογίων ρεύματος συνέβαλε στη επίτευξη κερδών 23,8 εκατ.κερδών, τα οποία βελτίωσαν την εικόνα των ετήσιων αποτελεσμάτων.

Τα πρό φόρων, τόκων και αποσβέσεων  αποτελέσματα ( EBITDA) διατηρήθηκαν στα επίπεδα του 2020 και διαμορφώθηκαν σε 871,7 εκατ. ευρώ σε επαναλαμβανόμενη βάση.

Στο δ΄ τρίμηνο του 2021 τα EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση ανήλθαν σε €245,2 εκατ. έναντι €169,1 εκατ. στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

Oι αυξημένες δαπάνες λόγω της ανόδου των τιμών φυσικού αερίου και δικαιωμάτων εκπομπών CO2 και συνακόλουθα και των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, επηρέασαν αρνητικά την λειτουργική κερδοφορία του τομέα εμπορίας ρεύματος. Αυτή η αρνητική επίπτωση αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των τιμών και τη βελτίωση του περιθωρίου κέρδους του τομέα παραγωγής.

Οι συνθήκες στην αγορά ενέργειας και οι προοπτικές

Η τρέχουσα γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν δημιουργήσει συνθήκες αβεβαιότητας στο οικονομικό περιβάλλον σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Όμιλος ΔΕΗ δεν διαθέτει άμεση έκθεση στις εν λόγω χώρες καθώς δεν διαθέτει σχετική εμπορική παρουσία, με αποτέλεσμα να μην προκύπτει άμεση επίδραση στις δραστηριότητές του. 

Το αυξημένο κόστος στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της πρωτοφανούς αύξησης της τιμής φυσικού αερίου αποτελεί μία εξέλιξη που επηρεάζει εμμέσως τις δραστηριότητες του Ομίλου, ο οποίος όμως προστατεύεται σε μεγάλο βαθμό από την καθετοποιημένη φύση των δραστηριοτήτων του, λόγω της παρουσίας του τόσο στην παραγωγή όσο και στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας.  Έμμεσες επιπτώσεις ενδέχεται να προκύψουν λόγω της συνεπακόλουθης μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πελατών μας, ως αποτέλεσμα του αυξημένου ενεργειακού κόστους και της ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων.  

Η όποια συνολική τελική οικονομική επίδραση από την σύρραξη Ρωσίας-Ουκρανίας στην παγκόσμια και την ελληνική οικονομία και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, δεν μπορεί επί του παρόντος να εκτιμηθεί, λόγω του υψηλού βαθμού αβεβαιότητας που προκύπτει από την αδυναμία πρόβλεψης της τελικής κατάληξης, αλλά και λόγω  των δευτερογενών επιπτώσεών της που αναφέρονται παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση όμως, η Διοίκηση του Ομίλου παρακολουθεί συνεχώς τις σχετικές εξελίξεις και αξιολογεί τυχόν πιθανές περαιτέρω επιπτώσεις στη λειτουργία, την οικονομική θέση και τα αποτελέσματα του Ομίλου, ευρισκόμενη σε κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης για τη λήψη κατάλληλων προληπτικών μέτρων για τη διαφύλαξη της ρευστότητας και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Ομίλου.

Χρονιά σημαντικών οροσήμων το 2021

"Το 2021 ήταν μια χρονιά σημαντικών οροσήμων για τη ΔΕΗ", ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γεώργιος Στάσσης σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα και πρόσθεσε: "Επανήλθαμε στις αγορές κεφαλαίου για πρώτη φορά μετά το 2014, προχωρήσαμε στην έναρξη της δραστηριότητάς μας στην ηλεκτροκίνηση με τη ΔΕΗ Blue, συμφωνήσαμε την πώληση του 49% της συμμετοχής της ΔΕΗ στο ΔΕΔΔΗΕ, προχωρήσαμε στην επιτυχή αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Εταιρείας, λάβαμε μια ακόμα αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας από την S&P, ενώ επίσης σημειώσαμε περαιτέρω πρόοδο στις πρακτικές Εταιρικής Διακυβέρνησης. 

Η πρόσφατη γεωπολιτική κρίση, έφερε την Ευρώπη και την χώρα μας σε μία πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση, που όμοιά της δεν έχει παρουσιασθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Η ΔΕΗ, από την μία οφείλει να συνεχίζει τις απαραίτητες επενδύσεις σε ΑΠΕ και δίκτυα που θα βοηθήσουν την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, και από την άλλη οφείλει να στηρίζει τους πελάτες, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, αξιοποιώντας την καθετοποιημένη της θέση.

Παρά τη μεταβλητότητα στις αγορές εμπορευμάτων κατά το 2021, καταφέραμε να καταγράψουμε ανθεκτικές επιδόσεις λόγω της καθετοποίησης των δραστηριοτήτων μας καθώς και τη διενέργεια hedging. Σταθεροποιήσαμε την λειτουργική μας κερδοφορία με την επίτευξη EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση σύμφωνα με το στόχο που είχαμε θέσει. Ταυτόχρονα, ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, καταφέραμε να υποστηρίξουμε τους πελάτες μας απορροφώντας, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, ένα σημαντικό μέρος των αυξήσεων των τιμών που οφείλονται στην συνεχιζόμενη παγκόσμια ενεργειακή κρίση. 

Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε την πρόοδο στο Επιχειρηματικό μας Σχέδιο, με ιδιαίτερη έμφαση τις ΑΠΕ, και την στήριξη των πελατών μας. Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση καταδεικνύει την αναγκαιότητα υλοποίησης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου η χώρα να απεξαρτηθεί γρηγορότερα από τα ορυκτά καύσιμα και τις εισαγόμενες κρίσεις. 

Για το 2022, και  παρά το γεγονός ότι το εξωτερικό περιβάλλον παραμένει ευμετάβλητο, στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τις επενδύσεις σε ΑΠΕ και δίκτυα στηρίζοντας παράλληλα τους πελάτες μας, διατηρώντας τον στόχο του επιχειρηματικού μας πλάνου για επίτευξη EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση στα ίδια επίπεδα με το 2021."

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες ΔΕΗ