Αγορές

ΔΕΗ και ΕΛΠΕ έδωσαν "ρεύμα" στο χρηματιστήριο


Με κινητήριους μοχλούς τις μετοχές της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ και της Coca-Cola συνεχίστηκε σήμερα η αργή ανοδική πορεία του ΧΑ, συντηρώντας τις προσδοκίες για μία μεγαλύτερη κίνηση προς τα υψηλά έτους. Ομως η συνολική εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων συνηγορεί στην εκτίμηση ότι η αγορά δεν διαθέτει την αναγκαία δυναμική, καθώς μάλιστα ο ημερήσιος τζίρος κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Αρνητική η επίδραση από τις διεθνείς αγορές, που δείχνουν "μουδιασμένες", με βασική πηγή ανησυχιών τις εξελίξεις στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης. Οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες σημειώνουν μικρές απώλειες της τάξεως του 0,30%, στη Wall Street o Dow Jones χάνει επίσης 0,30%, η τιμή του brent υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 1,4%, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου κινείται ανοδικά (+1,5%).

Στο ΧΑ η"συγχορδία" θετικών εκθέσεων και αισιόδοξων προβλέψεων από ξένους οίκους δεν φαίνεται να έχει ενισχύσει το αγοραστικό ενδιαφέρον. Προβληματίζουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, τα δημοσιονομικά στοιχεία και οι οικονομικές επιπτώσεις από τη ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Μετοχές και δείκτες

Αναλυτές εκτιμούν ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παραμένει σε φάση συσσώρευσης, που θα τελειώσει με μια κίνηση εκτόνωσης - ανοδική ή καθοδική.

Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν με διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων τις πρωτες ώρες της συνεδρίασης και στη συνέχεια πήραν ανοδική κατεύθυνση, τερματίζοντας κοντά στα υψηλά ημέρας. ΔΕΗ, Eurobank, Alpha και Εθνική κάλυψαν σχεδόν το ήμισυ της συνολικής αξίας ημερήσιων συναλλαγών.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 906,57 μονάδες με άνοδο 0,50%. Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,61%, κλείνοντας στις 2.194,14 μονάδες. Στο +0,21% ο δείκτης FT40M των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +0,82% και  έκλεισε με κέρδη 0,28%. Εθνική +1%, Eurobank +0,5%, αμετάβλητη η Alpha, Πειραιώς -1%, Attica Bank -0,5%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΔΕΗ +3,4%, ΕΛΠΕ +2,2%, ΑΔΜΗΕ +2%, ΟΠΑΠ +1,7%,  ΕλβάλΧαλκόρ +1,4% Στον αντίποδα   Ελλάκτωρ -2,2%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης