Ενέργεια

ΔΕΔΑ: Ισχυρή παρουσία στην 83η ΔΕΘ


Με μεγάλη προσέλευση κοινού και διακεκριμένους επισκέπτες πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του περιπτέρου της Δημόσιας Επιχείρησης Διανομής Δικτύων Αερίου (ΔΕΔΑ) στην 83η ΔΕΘ την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ Γιώργου Σταθάκη και του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ Σωκράτη Φάμελλου. 

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ Γιώργος Σταθάκης αναφέρθηκε στις τεράστιες αλλαγές που συντελούνται στον τομέα του φυσικού αερίου στη χώρα μας και στο στόχο επέκτασης του φυσικού αερίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας μέσω της κατασκευής νέων δικτύων, στον διαχωρισμό των υποδομών από την αγορά φυσικού αερίου, όπου η Πολιτεία θα διατηρήσει τον έλεγχο πάνω στα δίκτυα και τις υποδομές. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ Σωκράτης Φάμελλος τόνισε την ικανοποίησή του γιατί η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση της περιβαλλοντικής και ενεργειακής διπλωματίας με τις επεκτάσεις στον τομέα του αερίου. 

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΔΕΔΑ κ Δημήτρης Παπασωτηρίου αναφέρθηκε στην αποστολή της εταιρείας τονίζοντας πως αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την έννοια της Περιφερειακής Ανάπτυξης και την εξασφάλιση ισότιμης και δίκαιης πρόσβασης στο αγαθό της ενέργειας για όλους τους κατοίκους της Περιφέρειας – ακόμα και των πιο απομακρυσμένων περιοχών – μέσω της ανάπτυξης ασφαλών δικτύων και ενός φθηνού οικονομικού τιμολογίου προσιτού σε κάθε νοικοκυριό, συμβάλλοντας ευρύτερα στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής και την πρόοδο κάθε ακριτικής περιοχής της Ελλάδας. 

Χαιρετισμό επίσης απεύθυνε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ κος Δημήτρης Τζώρτζης , υπό την ιδιότητα του κατά 100% μετόχου της ΔΕΔΑ, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο ρόλος της ΔΕΔΑ είναι κρίσιμος για τη δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση στο αγαθό της ενέργειας με χαμηλό κόστος των κατοίκων της Περιφέρειας της χώρας. Επίσης, τόνισε ότι το μεγάλο στοίχημα για την Εταιρεία το αμέσως επόμενο διάστημα και λόγω της γεωγραφικής διασποράς των έργων που έχει αναλάβει, είναι να ανταπεξέλθει με καινοτόμα και ψηφιακά μέσα στην υλοποίησή τους. 

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ Θεόδωρος Τερζόπουλος κατέγραψε τις θεσμικές δυσκολίες που κλήθηκε να ξεπεράσει η εταιρία κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, προκειμένου να μπορέσει να υλοποιήσει τα έργα επέκτασης των δικτύων διανομής εντός του πλαισίου του νόμου 4412/16 (νόμος περί δημοσίων έργων). Έκανε επίσης, ιδιαίτερη αναφορά στην ενεργοποίηση του συνόλου των διαθέσιμων δικτύων σε 10 περιοχές, δίκτυα που παραδόθηκαν στην εταιρία κατά την απόσχισή της από τη ΔΕΠΑ, καθώς και στο γεγονός ότι ήδη πραγματοποιούνται συνδέσεις κτηρίων επί των δικτύων αυτών στις Σέρρες, τη Λαμία και τη Χαλκίδα.

Τέλος περιέγραψε σημαντικά σημεία του προγράμματος επέκτασης του δικτύου της και την ανάπτυξη των υποδομών για τη τροφοδοσία κτιρίων σε 18 πόλεις της Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης, ενώ ανέφερε ότι σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης βρίσκονται 6 ακόμα πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας και της Δυτικής Ελλάδας. Σημείωσε επίσης ότι το χρηματοδοτικό σχήμα που επιλέχθηκε για την υλοποίηση των επενδύσεων της ΔΕΔΑ, που περιλαμβάνει κατά 50% κρατικές ενισχύσεις (μέσω του ισχύοντος ΕΣΠΑ), 40% χαμηλότοκα επενδυτικά δάνεια, και 10% από συμμετοχή της ΔΕΠΑ και της ΔΕΔΑ, αποδίδει τα χαμηλότερα τιμολόγια διανομής.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο κ Τερζόπουλος τόνισε ότι «η αρχή έχει γίνει και είμαστε όλοι μας θετικά αισιόδοξοι για το μέλλον ώστε οι πολίτες ακόμη και των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας να έχουν φθηνή ενέργεια», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο, τονίζοντας την ιδιαίτερη σχέση της ΔΕΔΑ με τις τοπικές κοινωνίες και τον τοπικό επαγγελματικό κόσμο – μηχανικούς, τεχνίτες, εμπόρους, βιοτέχνες – στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται. 

Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ Σταύρος Αραχωβίτης, και η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Ολυμπία Τελιγιορίδου. Επίσης παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της ΡΑΕ κ Νικόλαος Μπουλαξής.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις