Επιχειρήσεις

Deal Στασινόπουλου -Καντώνια στον κλάδο αλουμινίου με ΕΤΕΜ-Cosmos


Deal κυοφορείται στον κλάδο αλουμινίου, όπου δραστηριοποιούνται πολλές μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό και ισχυρή παρουσία στη διεθνή αγορά.

Οπως ανακοίνωσε η ElvalHalcor του ομίλου Βιοχάλκο, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για στρατηγική συνεργασία της θυγατρική της ΕΤΕΜ με την Cosmos Aluminium της οικογένειας Καντώνια - μία σχετικά νέα εταιρεία με εντυπωσιακή ανάπτυξη και υψηλές επιδόσεις.

Το αντικείμενο και η φύση της συζητούμενης συνεργασίας δεν αποσαφηνίζονται στην ανακοίνωση. Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι  αφορούν περιλαμβάνουν το εμπορικό-εξαγωγικό κομμάτι εργασιών, χωρίς να αποκλείουν μελλοντική μετοχική συνεργασία, σε συνδυασμό μετην είσοδο της Cosmos Aluminium στο χρηματιστήριο.

Η συνεργασία μπορεί να αποφέρει οφέλη και στις δύο πλευρές, με οικονομίες κλίμακος, διεύρυνση μεριδίων στην ελληνική αγορά και περαιτέρω διείσδυση σε ξένες αγορές. Επισημαίνεται ότι οι δραστηριότητες τους είναι συμπληρωματικές, καθώς η Cosmos επικεντρώνεται στη διέλαση αλουμινίου, ενώ η ΕΤΕΜ στην κατασκευή κουφωμάτων και πάνελ.

Ο κλάδος προφίλ αλουμινίου που αντιμετώπισε προβλήματα  την προηγούμενη δεκαετία της οικονομικής κρίσης, βρίσκεται τώρα σε φάση ανάκαμψης-ανάπτυξης. Εχει βοηθηθεί από τα διάφορα προγράμματα "Εξοικονομώ" και αναμένεται ότι θα αποκομίσει μεγάλα οφέλη από την ανάκαμψη της οικοδομικής και κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Για τον όμιλο ElvalHalcor/Βιοχάλκο η επιχειρηματική ή/και μετοχική συνεργασία ΕΤΕΜ-Cosmos Aluminium θα ήταν μιά καλή λύση για την "αναστήλωση" της θυγατρικής τους.

Επισημαίνεται ότι η ΕΤΕΜ "μεσουράνησε" στον κλάδο την περίοδο 1995-2005, όταν ήταν εισηγμένη στο χρηματιστήριο και ο όμιλος Βιοχάλκο είχε μόνο 25% των μετοχών της. Εν συνεχεία, με τις συνενώσεις θυγατρικών της Βιοχάλκο, εντάχθηκε στο σχήμα ElvalHalcor. Την τελευταία δεκαετία αντιμετώπισε προβλήματα και ήταν ζημιογόνος.  Τα ίδια κεφάλαια της έγιναν αρνητικά και πρόσφατα ενισχύθηκε από τον μητρικό όμιλο με εισφορά μετρητών και περιουσιακών στοιχείων σε ΑΜΚ 24,3 εκατ. ευρώ. Το 2020 πραγματοποίησε πωλήσεις 38 εκατ. ευρώ και είχε ζημίες 3 εκατ. ευρώ προ φόρων.

Ακριβώς την αντίθετη εικόνα εμφανίζει η Cosmos Aluminium, που είναι ταχέως αναπτυσσόμενη, καθαρά εξαγωγική και εξαιρετικά κερδοφόρος. Στη χρήση 2020 είχε κύκλο εργασιών 114 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 6,6 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2007, όταν ο τότε μεγαλομέτοχος της "Βιοκαρπέτ" Ξενοφών Καντώνιας αποχώρησε από την οικογενειακή εταιρεία - η οποία στο μεταξύ είχε στραφεί από την ταπητουργία στον κλάδο αλουμινίου, δημιουργώντας την "Exalco".

 Ο Ξ. Καντώνιας (φωτό, στο κέντρο), δημιουργός της μεγάλης ομάδας της Λάρισας-ΑΕΛ που στέφθηκε πρωταθλήτρια το 1988, πέτυχε και σ' αυτό το επιχειρηματικό του εγχείρημα. Τώρα ο όμιλος Στασινόπουλου/Βιοχάλκο προσβλέπει στη συνεργασία του, προκειμένου να αναστηλώσει και να μετασχηματίσει την "ΕΤΕΜ"

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα