Επιχειρήσεις

Deal για... σεμινάριο: Η Πειραιώς ξεφορτώνεται κόκκινα δάνεια, εξυγιαίνει την MIG και παίρνει την Attica Group


 Η Τρ. Πειραιώς... “διδάσκει” χρηματοοικονομικά: Με ένα deal ανταλλαγής χρέους με μετοχές, απαλλάσσεται από κόκκινα δάνεια 443,8 εκατ. ευρώ, αποκτά το 79,38% των μετοχών της Attica Group και ταυτόχρονα εξυγιαίνει πλήρως την MIG, της οποία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος.

Ολα γίνονται μέσω της θυγατρικής Strix Holdings, στην οποία η Τρ. Πειραιώς έχει μεταφέρει τις συμμετοχές της σε επιχειρήσεις εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα. Στην εταιρεία αυτή, την οποία διαχειρίζεται η βρετανική Blantyre, έχουν εκχωρηθεί επίσης οι ανεξόφλητες ομολογίες δύο ομολογιακών δανείων που έχει εκδώσει η MIG και τα κάλυψε η Τρ. Πειραιώς.

Σε συνεννόηση προφανώς με την τράπεζα, η Strix πρότεινε στη MIG να ανταλλάξει αυτές τις ομολογίες (συνολικού ποσού 443,8 εκατ. ευρώ) με το 79,38% των μετοχών της Attica Group, τις οποίες κατέχει η MIG.

Η πρόταση έγινε δεκτή από το ΔΣ της εισηγμένης εταιρείας συμμετοχών, που αποφάσισε την άμεση πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου, ο οποίος θα εξετάσει το εύλογο και δίκαιο των οικονομικών όρων της συναλλαγής. Η τελική συμφωνία θα τεθεί προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση των μετόχων. Aσφαλώς θα εγκριθεί με την ψήφο της Τρ. Πειραιώς, που κατέχει 31,2% της MIG.

Το deal  αποτελεί ουσιαστικά εσωτερική υπόθεση του ομίλου της Τρ. Πειραιώς και συνδεδεμένων εταιρειών. Είναι μιά κίνηση που “εξωραϊζει” βασικούς δείκτες της τράπεζας, καθώς μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (τα ανεξόφλητα ομολογιακά της MIG) μεταφέρονται στη Strix, η οποία τα ανταλλάσσει με μετοχές της Attica Group.

Ετσι, μέσω της θυγατρικής Strix η Τρ. Πειραιώς γίνεται το απόλυτο “αφεντικό” του μεγαλύτερου ελληνικού ομίλου στην ακτοπλοϊα.

Για τα δάνεια αυτά η Τρ. Πειραιώς έχει ήδη σχηματίσει προβλέψεις. Βγάζοντάς τα από τα “κόκκινα” θα εγγράψει λογιστικό κέρδος περίπου 60 εκατ. ευρώ

Παράλληλα επιτυγχάνεται η πλήρης εξυγίανση της MIG, στην οποία η Πειραιώς παραμένει μεγαλύτερος μέτοχος με 31,2%. Η εταιρεία “σβήνει” μεν όλες τις δανειακές οφειλές της, αλλά μένει σχεδόν “άδειο κέλυφος”: Μετά τη μεταβίβαση του πακέτου μετοχών της Attica Group, το μοναδικό αξιόλογο περιουσιακό στοιχείο της θα είναι η συμμετοχή στη σερβική εταιρεία ακινήτων RKB.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα