Υγεία

Δε μπορoύμε να αντιστρέψουμε τη γήρανση... Αλλά αυτά τα 5 πράγματα βοηθούν να ζήσουμε περισσότερο


Ενώ εκτιμάται ότι το 25% της μακροζωίας καθορίζεται από τα γονίδιά μας, όλο το υπόλοιπο καθορίζεται από το τι κάνουμε καθημερινά. Και παρά την ύπαρξη πάρα πολλών σκευασμάτων που υπόσχονται "θαύματα", στην πραγματικότητα η επιστήμη δεν έχει καταφέρει να βρει τρόπο αντιστροφής της διαδικασίας γήρανσης.

Εν ολίγοις, δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις ή συντομεύσεις για να ζήσουμε μεγαλύτερη και υγιέστερη ζωή. Όμως η επιστήμη είναι ξεκάθαρη στις βασικές αρχές.

Ορίστε πέντε πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής μας και να βελτιώσουμε την υγεία μας:

1. Ακολουθήστε μια κυρίως φυτική διατροφή

διατροφή

Το τί τρώμε έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία μας. Τα στοιχεία δείχνουν συντριπτικά, ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικά τρόφιμα συνδέεται με την υγεία και τη μακροζωία.

Εάν τρώτε περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης και λιγότερο κρέας, επεξεργασμένα τρόφιμα, ζάχαρη και αλάτι, μειώνετε τον κίνδυνο μιας σειράς ασθενειών που συντομεύουν τη ζωή, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Οι τροφές φυτικής προέλευσης είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, φυτοχημικά, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Είναι επίσης αντιφλεγμονώδεις. Όλα αυτά προστατεύουν από βλάβες στα κύτταρα μας καθώς γερνάμε, κάτι που βοηθά στην πρόληψη ασθενειών.

Καμία συγκεκριμένη διατροφή δεν είναι κατάλληλη για όλους, αλλά μια από τις πιο μελετημένες και υγιεινές είναι η μεσογειακή διατροφή, που δίνει έμφαση στα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, τα ψάρια και τα θαλασσινά και το ελαιόλαδο.

2. Στοχεύστε σε ένα υγιές βάρος

ζυγαριά

Ένας άλλος σημαντικός τρόπος για να είστε πιο υγιείς είναι να προσπαθήσετε να επιτύχετε ένα υγιές βάρος, καθώς η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο μιας σειράς προβλημάτων υγείας που συντομεύουν τη ζωή.

Η παχυσαρκία επιβαρύνει όλα τα συστήματα του σώματός μας και έχει πάρα πολλές επιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της πρόκλησης φλεγμονής και ορμονικών διαταραχών. Αυτά αυξάνουν τις πιθανότητές για μια σειρά από ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Εκτός από το ότι μας επηρεάζει σωματικά, η παχυσαρκία συνδέεται και με χειρότερη ψυχική υγεία. Συνδέεται με την κατάθλιψη, τη χαμηλή αυτοεκτίμηση και το άγχος.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στον ανεπτυγμένο κόσμο είναι ότι ζούμε σε ένα περιβάλλον που προάγει την παχυσαρκία. Το πανταχού παρόν μάρκετινγκ και η εύκολη διαθεσιμότητα τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και συστατικά που όσο περισσότερο καταναλώνουμε, τόσο περισσότερο τις λαχταρά το σώμα μας, καθιστά εύκολο το να καταναλώνουμε περιττές θερμίδες.

3. Ασκηθείτε τακτικά

άσκηση

Όλοι γνωρίζουμε ότι η άσκηση είναι καλή για εμάς. Η τακτική άσκηση προστατεύει από χρόνιες ασθένειες, μειώνει το άγχος και βελτιώνει την ψυχική υγεία.

Ενώ ένας από τους τρόπους με τους οποίους η άσκηση μας βοηθά, είναι να μας υποστηρίζει να ελέγχουμε το βάρος μας και να μειώνουμε τα επίπεδα λίπους στο σώμα μας, τα αποτελέσματα είναι ευρύτερα και περιλαμβάνουν τη βελτίωση της χρήσης γλυκόζης (ζάχαρο στο αίμα), τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τη μείωση της φλεγμονής και τη βελτίωση της ροής του αίματος και της καρδιακής λειτουργίας.

Αν και είναι εύκολο να μπερδευτούμε με όλη τη διαφημιστική εκστρατεία σχετικά με τις διαφορετικές στρατηγικές άσκησης, τα στοιχεία δείχνουν ότι οποιοσδήποτε τρόπος με τον οποίο μπορείτε να συμπεριλάβετε τη σωματική δραστηριότητα στην ημέρα σας έχει οφέλη για την υγεία.

Δεν χρειάζεται να τρέχετε μαραθώνιους ή να πηγαίνετε στο γυμναστήριο για ώρες κάθε μέρα. Δώστε κίνηση στην ημέρα σας με όποιον τρόπο μπορείτε και κάντε πράγματα που σας αρέσουν.

4. Μην καπνίζετε (ή ατμίζετε)

καπνός

Εάν θέλετε να είστε πιο υγιείς και να ζήσετε περισσότερο, μην καπνίζετε ή ατμίζετε.

Το κάπνισμα τσιγάρων επηρεάζει σχεδόν κάθε όργανο του σώματος και σχετίζεται τόσο με μικρότερη, όσο και με χαμηλότερη ποιότητα ζωής. Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο καπνίσματος – κάθε τσιγάρο αυξάνει τις πιθανότητές για μια σειρά από καρκίνους, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

Ακόμα κι αν καπνίζετε για χρόνια, εγκαταλείποντας το κάπνισμα σε οποιαδήποτε ηλικία, μπορείτε να βιώσετε οφέλη για την υγεία σχεδόν αμέσως και μπορείτε να αντιστρέψετε πολλές από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Εάν σκέφτεστε να μεταβείτε στο άτμισμα ως μια υγιή μακροπρόθεσμη επιλογή, ξανασκεφτείτε το. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ατμίσματος στην υγεία δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητές και τα σχετικά προϊόντα συνοδεύονται από τους δικούς τους κινδύνους για την υγεία.

5. Δώστε προτεραιότητα στην ανθρώπινη σύνδεση

σύνδεση

Όταν μιλάμε για μια πιο υγιή και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, τείνουμε να εστιάζουμε σε αυτό που κάνουμε στο φυσικό μας σώμα. Όμως μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις την τελευταία δεκαετία ήταν η αναγνώριση της σημασίας της πνευματικής και ψυχολογικής υγείας.

Οι άνθρωποι που είναι μόνοι και κοινωνικά απομονωμένοι έχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν νωρίς και είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, άνοια, καθώς και άγχος και κατάθλιψη.

Αν και δεν κατανοούμε πλήρως τους μηχανισμούς, πιθανότατα οφείλεται τόσο σε συμπεριφορικούς, όσο και σε βιολογικούς παράγοντες. Ενώ οι άνθρωποι που είναι πιο κοινωνικά συνδεδεμένοι είναι πιο πιθανό να συμμετάσχουν σε υγιεινές συμπεριφορές, φαίνεται επίσης να υπάρχει μια πιο άμεση επίδραση της μοναξιάς στο σώμα.

Έτσι, αν θέλετε να είστε πιο υγιείς και να ζήσετε περισσότερο, δημιουργήστε και διατηρήστε τις σχέσεις σας με άλλους ανθρώπους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα