Οικονομία

DBRS: Τι θα κρίνει την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας


Ο κύκλος των αξιολογήσεων για την ελληνική οικονομία συνεχίζεται σήμερα από την Scope, ενώ είχε προηγηθεί πριν μέρες η ιαπωνική R&I που έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή η DBRS που θα αξιολογήσει τη χώρα μας στις 8 Σεπτέμβριου, αναφέρεται στους παράγοντες που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην πολυπόθητη επανάκτηση της βαθμίδας.

Να θυμίσουμε ότι οι αξιολογήσεις του καναδικού οίκου, όπως της Scope και της R&I, δεν λαμβάνονται υπόψιν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι αξιολoγήσεις τους, ιδίως αν είναι θετικές, αποτελούν προάγγελο νέων αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης που αναγνωρίζει η ΕΚΤ, αρχής γενομένης από την «ετυμηγορία» της Standard & Poor’s τον Οκτώβριο.

Σ’ ό,τι αφορά στην DBRS, αναφέρει σε σημερινό σχόλιο ότι «θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τις βελτιώσεις στις οικονομικές προοπτικές και τη δέσμευση για δημοσιονομική προσαρμογή που διατηρεί τον δείκτη δημόσιου χρέους σε μια πτωτική τροχιά, αλλά και τη συνολική σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου, καθώς όλα οδηγούν την Ελλάδα στο κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας. Το κύριο ερώτημα που έχει μέχρι στιγμής κρατήσει την Ελλάδα μακριά από την επιστροφή της στην επενδυτική βαθμίδα είναι η διάρκεια αυτής της προόδου».

Αναφερόμενη στις βασικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία ο καναδικός οίκος σημειώνει πως «η Ελλάδα αποπληρώνει το χρέος των επίσημων πιστωτών της και έχει πλήρη πρόσβαση στις αγορές. Από τον Μάιο, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είναι χαμηλότερη αυτή της Ιταλίας. Ωστόσο, τα ζητήματα του παρελθόν που σχετίζονται με το υψηλό δημόσιο χρέος, τα ακόμη υψηλά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και το υψηλό ποσοστό ανεργίας, θα παραμείνουν βασικές προκλήσεις. Τα πραγματικά επιτόκια και η δυναμική της ανάπτυξης θα μπορούσαν να είναι λιγότερο ευνοϊκές στο μέλλον, τονίζοντας την ανάγκη για συνέχισης της πειθαρχημένης πολιτικής. Η χώρα έχει περάσει από μια μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, συχνά επώδυνη, αλλά σταθεροποίησε με επιτυχία τα δημοσιονομικά της. 

Η DBRS εκτιμά ότι «η Ελλάδα έχει βελτιώσει σημαντικά την ανθεκτικότητά της με την πάροδο των ετών με πλεονασματικό προϋπολογισμό για κάθε έτος από το 2016 έως το 2019 με το έλλειμμα να μειώνεται από το 9,7% του ΑΕΠ το 2020 στο 7,1% το 2021 και σε 2,3% πέρυσι, σύμφωνα με τη Eurostat. Ο δείκτης δημόσιου χρέους έχει μειωθεί κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες από το τέλος του 2020, λόγω της πειθαρχημένης προσέγγισης για τη διαχείριση της κρίσης, της σταθερής οικονομικής ανάκαμψης και της σημαντικής έκρηξης του πληθωρισμού». 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα