Τράπεζες

DBRS για ελληνικές τράπεζες: Ισχυρές επιδόσεις το 2023, θετικές προοπτικές το 2024


Θετικό πρόσημο έχει το report της DBRS για τα πεπραγμένα των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών του 2023 και τις προοπτικές τους την τρέχουσα χρονιά. Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης αναφέρεται εκτενώς στις ισχυρές επιδόσεις που κατέγραψαν οι τράπεζες την περασμένη χρονιά και επισημαίνοντας ότι έχει ενισχυθεί περαιτέρω το πιστωτικό προφίλ του κλάδου για το 2024.

Όπως αναφέρει η DBRS στο συνοπτικό κείμενο της έκθεσης (όλη θα είναι διαθέσιμη στις 14/4), oι ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσαν συνολικά καθαρά κέρδη 3,6 δισ. ευρώ το οικονομικό έτος 2023, μειωμένα κατά 4% σε ετήσια βάση, αν και το 2022 περιελάμβαναν σημαντικά θετικά μη επαναλαμβανόμενα κέρδη συναλλαγών και άλλα έσοδα.

  • • Τα έσοδα το 2023 ενισχύθηκαν από την ισχυρή αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους (NII), καθώς τα χαρτοφυλάκια δανείων και χρεογράφων έχουν υψηλότερες αποδόσεις, ενώ το κόστος χρηματοδότησης καταθέσεων έχει αυξηθεί οριακά. Η ισχυρή πειθαρχία κόστους παρά τις πληθωριστικές πιέσεις συνέβαλε στη στήριξη της λειτουργικής κερδοφορίας.
  • • Το 2023, το μέσο κόστος κινδύνου ήταν ελαφρώς αυξημένο σε σύγκριση με το 2022, αλλά παραμένει σημαντικά χαμηλότερο από τα επίπεδα του πρόσφατου παρελθόντος, καθώς οι τράπεζες παραμένουν γενικά επιφυλακτικές όσον αφορά τη μελλοντική ποιότητα του ενεργητικού, η οποία, ωστόσο, συνέχισε να βελτιώνεται κατά τη διάρκεια του έτους.
  • • Τα οφέλη ρευστότητας του τομέα από τις μεγάλες και καταθετικές βάσεις, οι αποπληρωμές TLTRO III προχωρούν σύμφωνα με το σχέδιο και τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί, αν και η ποιότητα του κεφαλαίου παραμένει αδύναμη.

«Τα υψηλότερα βασικά έσοδα και ο έλεγχος του κόστους στήριξαν τα αποτελέσματα το 2023 παρά την κάποια αύξηση του πιστωτικού κόστους», δήλωσε ο Andrea Costanzo, αντιπρόεδρος της ομάδας Morningstar DBRS European Financial Institution Ratings. «Η βελτιωμένη ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα καθώς και οι πρόσφατες καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας οδήγησαν τελικά σε άνοδο της όρεξης των επενδυτών, επιτρέποντας στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να ολοκληρώσει σχεδόν την αποεπένδυσή του από τις συστημικές τράπεζες».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα