Διεθνή

Δανία: Κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο για τη μεταφορά των αιτούντων άσυλο εκτός Ευρώπης


Η Δανία ανέστειλε την εφαρμογή του προγράμματός της μεταφοράς των αιτούντων άσυλο εκτός Ευρώπης, πιθανόν στη Ρουάντα, προκειμένου να βρεθεί κοινή λύση στο πλαίσιο της ΕΕ για την οργάνωση αυτών των μεταφορών, ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης.

Το σχέδιο, το οποίο είχε προωθήσει η απερχόμενη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, περιελάμβανε τη μεταφορά των κέντρων υποδοχής μεταναστών εκτός Ευρώπης.

Ο νόμος, που υιοθετήθηκε τον Ιούνιο του 2021, προέβλεπε ότι οι αιτούντες άσυλο θα στέλνονται σε κέντρο υποδοχής σε τρίτη χώρα, που δεν κατονομαζόταν, μέχρι να εξεταστεί ο φάκελός τους. Στην περίπτωση που δεν γινόταν δεκτή η αίτησή τους, θα μπορούσαν να παραμείνουν εκεί.

Η Κοπεγχάγη είχε ξεκινήσει συζητήσεις για το θέμα με το Κιγκάλι, όμως αυτές έχουν ανασταλεί.

«Δεν ξεκινάμε διαπραγματεύσεις αυτή την περίοδο για τη δημιουργία ενός δανέζικου κέντρου υποδοχής στη Ρουάντα», σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης Κάαρε Ντίμπβαντ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Altinget.

«Είναι μια νέα κυβέρνηση. Διατηρούμε τη φιλοδοξία, αλλά έχουμε διαφορετική διαδικασία», εξήγησε.

Το πρόγραμμα της κεντροαριστερής- κεντροδεξιάς κυβέρνησης που προέκυψε μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου προβλέπει τη δημιουργία ενός κέντρου κράτησης εκτός Ευρώπης «σε συνεργασία με την ΕΕ ή έναν αριθμό άλλων χωρών».

Πρόκειται για μια στροφή για τους Σοσιαλδημοκράτες, που μέχρι πρότινος χαρακτήριζαν τη συνεργασία με την ΕΕ για το θέμα αυτό αργή και περίπλοκη.

«Η πιο ευρεία προσέγγιση έχει νόημα για εμάς, ακριβώς διότι υπάρχει κίνηση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», εξήγησε ο Ντίμπβαντ. «Πολλοί είναι αυτοί που έχουν αρχίσει να πιέζουν για να υιοθετηθεί μια πιο αυστηρή πολιτική ασύλου στην Ευρώπη», σημείωσε.

Εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια η επιρροή της ακροδεξιάς στην πολιτική ζωή της Δανίας οδήγησε στη σκλήρυνση της στάσης των κυβερνήσεων έναντι της μετανάστευσης.

Η πρώην πρωθυπουργός της χώρας Μέτε Φρέντερικσεν, επικεφαλής του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, τασσόταν υπέρ του στόχου «μηδέν προσφύγων» στη Δανία από το 2019 όταν ανέλαβε την εξουσία.

Η χώρα, που αυξάνει τις πρωτοβουλίες για να αποθαρρύνει τις αφίξεις προσφύγων και έχει δυσκολέψει τη διαδικασία απόκτησης της δανέζικης υπηκοότητας, ήταν η πρώτη το 2020 --και μέχρι στιγμής η μοναδική στην Ευρώπη-- που αφαίρεσε τις άδειες παραμονής των Σύρων προσφύγων που κατάγονταν από την περιοχή της Δαμασκού, ισχυριζόμενη ότι η κατάσταση ασφαλείας εκεί είναι αρκετά καλή.

πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα