Οικονομία

Αυξήσεις σοκ στις δόσεις των δανείων - Φόβοι για νέα γενιά NPLs


Τα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο είναι αυτά που θα υποστούν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων – ειδικά αυτοί που έλαβαν δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο - αφού μετά την 5η κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 50 μονάδες βάσεις, αναπόφευκτα θα έρθουν αντιμέτωποι με σημαντική επιβάρυνση των δανείων τους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, τα στεγαστικά δάνεια θα αυξηθούν κατά 27%, κάτι που σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούν σημαντικά οι μηνιαίες δόσεις που το τελευταίο 12μηνο έχουν υποστεί αλλεπάλληλες αυξήσεις. Τα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο τα οποία οι τράπεζες έδωσαν κατά κόρον από το 2010 και εντεύθεν, ακόμη και αυτά που τώρα είναι "πράσινα", πλήττονται περισσότερο από τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ.

Παράλληλα  αυξάνεται ο κίνδυνος να γεννηθεί μια νέα γενιά «κόκκινων δανείων», τα οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσουν και σε κύμα πλειστηριασμών μετά την απελευθέρωσή τους και για τις πρώτες κατοικίες.

Στην πρωινή εκπομπή του Mega, μάλιστα, προβλήθηκαν και παραδείγματα των τρομακτικών αυξήσεων στις δόσεις των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, όπως το παρακάτω:

Στεγαστικό δάνειο 100.000 € (κυμαινόμενο) με διάρκεια εξόφλησης: 20 έτη

  • Δόση Ιούνιος 2022: 560 € (πριν τις αυξήσεις επιτοκίων)
  • Τέλη Ιανουαρίου 2023: 667 €
  • Δόση Φεβρουαρίου: 695 €
  • Νέα δόση Μαρτίου: 720 €

Συνολική μηνιαία αύξηση: 160 €

Ετήσια επιπλέον επιβάρυνση: 1.920 €

Υπερκαλύπτει την ετήσια αύξηση του κατώτατου μισθού (1.669 € καθαρά)

Με νέα μελλοντική αύξηση (αναμένονται 2 ακόμα αυξήσεις μέχρι τον Ιούλιο): Δόση 782,5 €

Ετήσια επιπλέον επιβάρυνση: 2.670 € με 50% τη συνολική επιβάρυνση.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τους δανειολήπτες είναι πλέον σαφές ότι η χθεσινή αύξηση δεν θα είναι η τελευταία ακόμα κι αν η ΕΚΤ αποφασίσει, προσωρινό «φρένο», αφού οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό είναι ότι θα παραμείνει πολύ υψηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (κατά μέσο όρο σε 5,3% το 2023, 2,9% το 2024 και 2,1% το 2025).

Σταϊκούρας: Οι τράπεζες επωμίζονται την μισή αύξηση στις δόσεις στον εξωδικαστικό

Σχετικά με τις αυξήσεις των δόσεων στα δάνεια ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε το πρωί στον Ant1:

«Ειδικά για τα δάνεια, ενισχύουμε ακόμη περισσότερο τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Σήμερα, 4.500 δανειολήπτες έχουν αξιοποιήσει τον μηχανισμό, οι 300 τις τελευταίες 10 ημέρες. Αίτηση έχουν υποβάλλει 36.000 δανειολήπτες, εκ των οποίων 28.000 δεν έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία. Θα τους στείλουν επιστολή την Δευτέρα οι τράπεζες, ώστε να ολοκληρώσουν την διαδικασία, καθώς μεταξύ άλλων, οι τράπεζες επωμίζονται την μισή αύξηση στις δόσεις των δανείων τους».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις