Διεθνή

Credit Suisse: Έρχεται άνοδο του λαϊκισμού και ανακατατάξεις στις ευρωεκλογές


Άνοδο του λαϊκισμού και ανακατατάξεις στο ευρωκοινοβούλιο και το ευρωπαϊκό σκηνικό γενικότερα βλέπει η ελβετική τράπεζα.

Τα λαϊκιστικά κόμματα και στις δυο πλευρές του πολιτικού φάσματος αναμένεται να κερδίσουν έδαφος στις ερχόμενες ευρωεκλογές και να αποσπάσουν ως και το 30% των εδρών στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, εκτιμά η Credit Suisse.

Αν και εντυπωσιακό από πλευράς ποσοστού, τα λαϊκιστικά κόμματα δεν αναμένεται να επηρεάσουν καθορισιτκά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς λόγω των μεταξύ τους διαφορών δεν θα δημιουργήσουν μία συμπαγή πολιτική ομάδα.

Ωστόσο, προειδοποιεί η Credit Suisse, η αύξηση της επιρροής των λαϊκιστών μπορεί να οδηγήσει σε εντάσεις και να παρεμποδίσει την περαιτέρω ενοποίηση. Ιταλία, Πολωνία και Ουγγαρία έχουν στην εξουσία λαϊκιστικά κόμματα που μπορούν να επηρεάσουν τόσο τη λήψη αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και τη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου στην Κομισιόν.

Σύμφωνα με την Credit Suisse, η κάλπη αναμένεται να αναδείξει ένα περισσότερο πολυδιασπασμένο σκηνικό, καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να χάσουν έδαφος. Η επόμενη ημέρα της εκλογικής αναμέτρησης ενδέχεται να σημαδευτεί από ανακαττάξεις, καθώς το κόμμα του Ούγγρου πρωθυπουργόυ Βίκτορ Όρμπαν μπορεί να αποσύρει τους εκπροσώπους του από το Ευρωκοινοβούλιο ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλει να δημιουργήσει ένα νέο φιλο-ευρωπαϊκό κόμμα.

Διαβάστε επίσης