Τράπεζες

Credit Suisse: Δικαστικά προσφεύγουν οι ομολογιούχοι


Δικαστικά ετοιμάζονται να προσφύγουν οι ομολογιούχοι της Credit Suisse, όπως ανακοίνωσαν οι ίδιοι, μετά τη διαγραφή ομολόγων Additional Tier 1 αξίας 17 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την εξαγορά της από τη UBS.  
.
Η ελβετική ρυθμιστική αρχή FINMA ανακοίνωσε την Κυριακή ότι τα αυξημένου κινδύνου ομόλογα AT1 θα αποκτήσουν μηδενική αξία, την ώρα που οι μέτοχοι μετοχών θα πληρωθούν για τους τίτλους που κατέχουν.

Ο επικεφαλής επενδύσεων στην Axiom Alternative Investments και κάτοχος ομολόγων AT1 της Credit Suisse, David Benamou, δήλωσε στο CNBC την Τρίτη ότι θα συμμετάσχει στην αγωγή μαζί με, όπως εκτιμά, "τους περισσότερους κατόχους ομολόγων".

Η δικηγορική εταιρεία Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, με έδρα την Καλιφόρνια, δήλωσε τη Δευτέρα ότι είχε συγκροτήσει μια "ομάδα δικηγόρων από την Ελβετία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο" μετά τη συμφωνία διάσωσης.

"Η εν λόγω ομάδα βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με ορισμένους κατόχους AT1 της Credit Suisse, που αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό της συνολικής ονομαστικής αξίας των AT1 που έχει εκδώσει η Credit Suisse, σχετικά με τις πιθανές νομικές επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους στον απόηχο της ανακοίνωσης για τη συγχώνευση UBS-Credit Suisse", ανέφερε η εταιρεία.

Η νομική εταιρεία είχε εκπροσωπήσει ομολογιούχους και μετά την πώληση της ισπανικής τράπεζας Banco Popular στην Banco Santander, έναντι 1 ευρώ το 2017, όταν και πάλι "έσβησε" η αξία των τίτλων AT1.

Η νομική εταιρεία σχεδιάζει να προσκαλέσει σε συνάντηση τους ομολογιούχους την Τετάρτη για να συζητήσουν "τις πιθανές οδούς επανόρθωσης".

Σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας τράπεζας, οι τίτλοι AT1 -γνωστοί και ως CoCos- θα είχαν προτεραιότητα έναντι των μετοχών.

Τα ομόλογα αυτά δημιουργήθηκαν μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 ως μέσο εμπόδισης της μετάδοσης της κρίσης στους φορολογούμενους. Η απομείωση της Credit Suisse αποτελεί τη μεγαλύτερη ζημία που υπέστησαν ποτέ οι κάτοχοι ομολόγων AT1.

Η απόφαση των ελβετικών αρχών να ανατρέψουν τους καθιερωμένους κανόνες και να πλήξουν τους κατόχους ομολόγων AT1 έναντι των μετόχων καταγγέλθηκε πως πλήττει την εμπιστοσύνη στα περιουσιακά στοιχεία, δημιουργώντας ενδεχομένως δευτερογενή αποτελέσματα στις παγκόσμιες αγορές.

Η Αρχή Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ, το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση τη Δευτέρα, προσπαθώντας να καθησυχάσουν τους επενδυτές ότι η συμφωνία με την Credit Suisse είναι μεμονωμένη περίπτωση. Η Ελβετία δεν αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεπώς δεν υπόκειται στους κανονισμούς του μπλοκ.

"Ειδικότερα, τα μέσα κοινού μετοχικού κεφαλαίου είναι τα πρώτα που απορροφούν τις ζημιές και μόνο μετά την πλήρη χρήση τους θα απαιτηθεί η απομείωση των ΑΤ 1", επέμειναν οι ευρωπαϊκές αρχές.

"Αυτή η προσέγγιση έχει εφαρμοστεί με συνέπεια σε προηγούμενες περιπτώσεις και θα συνεχίσει να οδηγεί τις ενέργειες του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης και της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ στις παρεμβάσεις τους σε κρίσεις. Τα ΑΤ1 αποτελούν και θα συνεχίσουν να αποτελούν σημαντικό στοιχείο της κεφαλαιακής διάρθρωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών", ανέφεραν.

Στο τέλος του 2022, η Credit Suisse διέθετ δείκτη CET1 στο 14,1% και δείκτη κάλυψης ρευστότητας 144%. Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι η τράπεζα ήταν φερέγγυα και διέθετε άφθονη ρευστότητα, οδηγώντας τον Benamou της Axiom να αμφισβητήσει το κατά πόσον η τράπεζα θα έπρεπε να θεωρηθεί "χρεοκοπημένη" με την κλασική έννοια.

Η τράπεζα έχασε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταθετών τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με αποτέλεσμα την ελεύθερη πτώση της μετοχής και τις μαζικές εκροές κεφαλαίων. Η FINMA διευκρίνισε την Κυριακή ότι υπήρχε κίνδυνος η Credit Suisse να μην πληροί τις απαιτήσεις ρευστότητας, ακόμη και αν δεν ήταν αφερέγγυα.
Το πολιτικό υπόβαθρο

Καταλύτης για την πιο πρόσφατη κατρακύλα της μετοχής της ελβετικής τράπεζας ήταν η ανακοίνωση του Νο1 επενδυτή, της Saudi National Bank, ότι δεν μπορούσε να προσφέρει περαιτέρω οικονομική στήριξη.

Το 9,9% της Credit Suisse που απέκτησαν τον Οκτώβριο οι Σαουδάραβες έπαιξε μεγάλο ρόλο στη χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης της Credit Suisse, ενώ η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας αφού διπλασίασε το μερίδιό της στο 6,8% στα τέλη του 2022.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπήρχε πολιτικό κίνητρο πίσω από την απόφαση να εξασφαλιστούν οι μετοχές πριν από τους ομολογιούχους AT1, ο Benamou είπε ότι αυτή είναι η "μόνη λογική εξήγηση".

Εκπρόσωπος της FINMA δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχολιασμό που του ζητήθηκε από το CNBC.

Τα ομόλογα AT1 της Credit Suisse προσέφεραν υψηλότερες αποδόσεις από πολλά άλλα περιουσιακά στοιχεία, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και 10%, αντανακλώντας τον εγγενή κίνδυνο που αναλάμβαναν οι επενδυτές.

Περιείχαν επίσης μια ρήτρα που επέτρεπε τη μηδενική τους διαγραφή από τις ελβετικές αρχές σε περίπτωση που η τράπεζα δεν ήταν πλέον βιώσιμη, ανεξάρτητα από το εάν οι μέτοχοι "εξοντώνονταν" επίσης.

Ο Benamou αναγνώρισε ότι η απόδοση αντανακλούσε τον κίνδυνο χρεοκοπίας ή "μη βιωσιμότητας", αλλά απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η απομείωση καλύπτεται από την υφιστάμενη ρήτρα.

"Στην πραγματικότητα, άλλαξαν το νόμο την Κυριακή για να επιτρέψουν στη FINMA να διαγράψει το AT1 χωρίς κανένα περιορισμό. Φυσικά, υπάρχει ένας βαθμός ευελιξίας στα ενημερωτικά δελτία, αλλά αν άλλαξαν τον νόμο την Κυριακή, είναι επειδή δεν είχαν αρκετή ευελιξία για να μηδενίσουν τα AT1", δήλωσε.

Ωστόσο, ο Mark Yallop, πρόεδρος του Financial Markets Standards Board του Ηνωμένου Βασιλείου και πρώην διευθύνων σύμβουλος της UBS UK, δήλωσε στο CNBC ότι είναι εύλογο να έλαβε η FINMA μια "τεχνική απόφαση" με βάση την ερμηνεία της προαναφερθείσας ρήτρας απομείωσης.

"Πρόκειται για μια νομική ερμηνεία του εν λόγω εγγράφου και είμαι βέβαιος ότι θα συζητηθεί στο δικαστήριο εν ευθέτω χρόνω, αλλά νομίζω ότι δεν είναι σωστό να το βλέπουμε αυτό ως μια πολιτική κίνηση για να ικανοποιήσει ορισμένους μετόχους", δήλωσε.

"Η FINMA δικαιολογείται να θεώρησε πως αυτή η κίνηση ήταν εντός των δικαιωμάτων της", σημείωσε.

Η δικηγορική εταιρεία Stewarts, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτιμά ότι η ελβετική ρυθμιστική αρχή και οι αρμόδιοι φορείς έχουν λάβει νομική γνωμάτευση πριν "εξαφανίσουν" τους ομολογιούχους AT1.

"Δεδομένου του διακυβεύματος, ίσως έκριναν ότι ο κίνδυνος μιας δικαστικής διαμάχης στο μέλλον είναι προτιμότερος από την εναλλακτική λύση, αν και υπάρχει προηγούμενο με την εξαγορά της Banco Popular από τη Santander το 2017, που οργανώθηκε από τη μονάδα εποπτείας της ΕΚΤ, όταν διαγράφηκαν τα ομόλογα AT1", ανέφερε η δικηγορική εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Ορισμένοι από τους μετόχους της Credit Suisse αντέδρασαν επίσης με θυμό στη χρήση "έκτακτων μέτρων" από τις αρχές για να προωθήσουν εσπευσμένα τη συμφωνία χωρίς να περάσει από ψηφοφορία.

Οι μέτοχοι θα αποζημιωθούν στην αξία της εξαγοράς της Credit Suisse από τη UBS, εν ολίγοις θα πάρουν ένα ποσοστό της αξίας των μετοχών τους πριν από τη συμφωνία.

Ο Βίνσεντ Κάουφμαν, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Ethos, το οποίο κατέχει μερίδιο άνω του 3% στην ελβετική τράπεζα, δήλωσε στο CNBC τη Δευτέρα ότι ο οργανισμός θα ακούσει τους νομικούς συμβούλους του σχετικά με κάθε πιθανή νομική δράση.

Η Ethos, η οποία απαρτίζεται από 246 ελβετικά συνταξιοδοτικά προγράμματα και ιδρύματα κοινής ωφέλειας, κατηγορεί τις ελβετικές αρχές ότι χρησιμοποίησαν τις εξουσίες "έκτακτης ανάγκης" για να περάσουν δύο βασικά νομοθετήματα χωρίς την έγκριση των μετόχων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα