Οικονομία

CNBC: Τι σημαίνει το τέλος του ελληνικού προγράμματος;


Την έξοδο της Ελλάδας από μια σχεδόν δεκαετία εξωτερικής βοήθειας, σχολιάζει με δημοσίευμά του το CNBC, επισημαίνοντας πως η Αθήνα θα μπορεί να απευθύνεται στις διεθνείς χρηματαγορές και να χρηματοδοτεί τις δραστηριότητές της, έτσι όπως κάνουν όλες οι υγιείς οικονομικά χώρες. 

"Σήμερα γιορτάζουμε το τέλος ενός μακρού και δύσκολου ταξιδιού", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις. "Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να αξιοποιήσουμε αυτό το επίτευγμα εμμένοντας στις υγιείς δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές", πρόσθεσε ο ίδιος. 

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι πρόκειται περισσότερο για μια "συμβολική" στιγμή και ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν για να βελτιωθεί η ελληνική οικονομία. 

"Τόσο η ΕΕ όσο και οι Έλληνες θα προσπαθήσουν να δώσουν θετικό σήμα στο τέλος της διάσωσης, αλλά δεν υπάρχουν πολλά για να γιορτάσουν", δήλωσε στο CNBC ο αναλυτής της TS Lombard, Constantine Fraser.

Το CNBC εξετάζει τι σημαίνει η ολοκλήρωση της τρίτης διάσωσης της Ελλάδας και πώς θα αντιδράσουν οι αγορές.

Τι σημαίνει το τέλος του ελληνικού προγράμματος;

Από τη Δευτέρα 20 Αυγούστου, η Ελλάδα θα είναι ένα αυτοχρηματοδοτούμενο κράτος και ως εκ τούτου δεν θα λαμβάνει πλέον ανά τακτά χρονικά διαστήματα δόσεις – ενέσεις ρευστότητας από τους Ευρωπαίους εταίρους της. 

Αυτό σημαίνει ότι όποτε η Αθήνα το κρίνει σκόπιμο, θα μπορεί να απευθύνεται στις διεθνείς χρηματαγορές και να χρηματοδοτεί τις δραστηριότητές της, έτσι όπως κάνουν όλες οι υγιείς οικονομικά χώρες. 

Γιατί είναι σημαντική η έξοδος;

Την πρώτη φορά που η Ελλάδα ζήτησε οικονομική βοήθεια ήταν το 2010, όταν το δημόσιο χρέος της χώρας έγινε τόσο υψηλό ώστε οι επενδυτές δεν ήταν πλέον πρόθυμοι να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την Αθήνα.

Έκτοτε, η Ελλάδα έχει στηριχθεί στους Ευρωπαίους πιστωτές και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να διατηρήσει την ρευστότητά της. Η χρηματοπιστωτική κρίση διαιωνίστηκε από μια σειρά πολιτικών γεγονότων, συμπεριλαμβανομένης της ιστορικής διαμάχης μεταξύ του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και των υπολοίπων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στη ζώνη του ευρώ που ολοκληρώνει ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας στον απόηχο της κρίσης. Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρος έχουν εξέλθει επιτυχώς από τα προγράμματα βοήθειας. 

Μετά από οκτώ χρόνια οικονομικής αναταραχής, η Ελλάδα μπορεί τελικά να διεκδικήσει οικονομική ανεξαρτησία. Και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι επίσης στην ευχάριστη θέση να γυρίσουν επίσημα τη σελίδα σχετικά στην οικονομική κρίση που έπληξε σοβαρά την οικονομία της ηπείρου.

Πως θα αντιδράσουν οι αγορές;

"Τη Δευτέρα, ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες θετικές κινήσεις στις ελληνικές αγορές ομολόγων, που θα αντανακλούν το θετικό αίσθημα της αποδέσμευσης από τα μνημόνια, να και θεωρώ ότι οτ μεγαλύτερο μέρος της είδησης έχει τιμολογηθεί", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Fraser. 

Σημειώνεται ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου είναι περίπου 4,3%, ήτοι η υψηλότερη στην ευρωζώνη. 

Όπως σημειώνει το CNBC επικαλούμενο αναλυτές, η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα με ένα σημαντικό "μαξιλάρι ρευστότητας", πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί την βοήθεια των αγορών για σχεδόν δύο χρόνια. Το "μαξιλάρι" αυτό ανέρχεται στα περίπου 24,1 δις. ευρώ.

"Η Ελλάδα έχει χτίσει ένα σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας και ως εκ τούτου θεωρητικά δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στις αγορές για περίπου 2 χρόνια. Αυτό σημαίνει πως το τέλος του προγράμματος την Δευτέρα δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων", σχολίασε από την πλευρά του ο Carsten Hesse, οικονομολόγος της Berenberg. 

Σε κάθε περίπτωση, προειδοποίησε ο ίδιος μπορεί να υπάρξει κάποια διάχυση κινδύνων από άλλες αγορές που ενδέχεται να επηρεάσει τα ελληνικά ομόλογα την Δευτέρα. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα