Οικονομία

Citigroup: Η Ελλάδα είναι η πιο ευάλωτη χώρα στην ενεργειακή κρίση


Σε αντίθεση με άλλες  πρόσφατες αναλύσεις των UBS και Fitch, που υποστήριζαν ότι η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη ενεργειακή ανθεκτικότητα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η μελέτη της Citigroup χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως την πιο ευάλωτη χώρα.

Λαμβάνοντας υπόψη τη δημοσιονομική της εικόνα, δηλαδή το υψηλότερο χρέος στην Ευρωζώνη και τα μεγάλα ελλείμματα που καταγράφηκαν το 2021, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι η Ελλάδα, μαζί με χώρες όπως η Ιταλία και η Ολλανδία, η Βρετανία και το Βέλγιο, δεν έχει ισχυρές οικονομικές αντοχές απέναντι σε μια παρατεταμένη ενεργειακή κρίση, που χαρακτηρίζεται από υψηλές τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος.

Η Citigroup εκτιμά ότι οι χώρες που έχουν μικρή εξάρτηση από την ηλεκτρική ενέργεια από φυσικό αέριο σε σύγκριση με αυτήν από ΑΠΕ ή πυρηνική ενέργεια, με χαμηλό πληθωρισμό ενέργειας και άπλετο δημοσιονομικό χώρο είναι αυτές που θα βγουν πιο εύκολα από αυτή την κρίση. Προφανώς η Ελλάδα δεν πληροί σε ικανοποιητικό βαθμό όλα τα παραπάνω κριτήρια και γι’ αυτό βάσει της αξιολόγησης της Citi, βρίσκεται στην τελευταία θέση της σχετικής λίστας.

Στην έκθεσή της η Citigroup κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην πρόταση που έχει καταθέσει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και προβλέπει διαχωρισμό της ενεργειακής αγοράς δύο τομείς, ορυκτά καύσιμα και πράσινη ενέργεια. Σύμφωνα με την Citi, «αυτό είναι δύσκολο να εφαρμοστεί χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς και πλαφόν και δομική αναδιάρθρωση στον ισχύοντα μηχανισμό της οριακής τιμής. Οι τελικοί χρήστες θα εξαντλήσουν αρχικά τις φθηνότερες προμήθειες πράσινης ενέργειας και στη συνέχεια το πιο ακριβό από τα ορυκτά», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει «ο μηχανισμός μπορεί να λειτουργήσει αλλά θα ισοδυναμεί με επιδότηση των χωρών με υψηλή χρήση φυσικού αερίου από τις χώρες με χαμηλή χρήση αερίου».

Οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν ότι η μείωση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σχετίζεται με το γεγονός ότι τα  επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου έφτασαν στο 80% δύο μήνες νωρίτερα από το στόχο.  Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι το πρόβλημα είναι πως η Γηραιά Ηπειρος έχει προμηθευτεί αυτήν την αποθηκευμένη ενέργεια σε απίστευτα υψηλές τιμές και η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου παραμένει πολύ σφιχτή.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα