Οικονομία

Citi: Ακριβός ο δανεισμός της Ελλάδας


Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κράτησε πολύ περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν, σχολιάζει η Citi με αφορμή τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Δεν αποτελεί έκπληξη το διαζύγιο, λίγους μήνες πριν τις επερχόμενες εκλογές εξηγεί και προσθέτει: ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε την Τετάρτη ότι θα επιδιώξει ψήφο εμπιστοσύνης εάν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποσυρθούν από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με αναφορές, εξηγεί η Citi, οι ΑΝΕΛ αναμένεται αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και να ψηφίσουν εναντίον της επίμαχης συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ μια συνάντηση μεταξύ του Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή να επισημοποιήσει το "διαζύγιο".

Όπως εκτιμά αμερικανική τράπεζα , ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί ακόμα να αποφασίσει να παραμείνει στην εξουσία ως επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας, αντί να πάει σε πρόωρες εκλογές. Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, θυμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να υπολείπεται κατά 10-12 μονάδες από τη ΝΔ, με την τελευταία να εμφανίζεται πιθανότατα ως επικεφαλής του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Οικονομία

Η Citi, σχολιάζει και τη δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι θα προχωρήσει σε εξαγορά ακριβών δανείων του ΔΝΤ ή ομολόγων της ΕΚΤ. Όπως σημειώνει η οικονομία βελτιώνεται αργά, ενώ τα δημόσια οικονομικά καλυτερεύουν. Με δεδομένο «γενναιόδωρο» μαξιλάρι ρευστότητας πιθανότατα έχει νόημα να εξοφλήσει κάποιο από το «ακριβό» υφιστάμενο χρέος. Ωστόσο, το κόστος αναχρηματοδότησης από τις αγορές παραμένει υψηλό, με το 10ετές ομόλογο στο 4,3%, για να επιστρέψει η χώρα με συνέπεια στις αγορές. 

Διαβάστε επίσης