Επιχειρήσεις

Cenergy: Νέo εργοστάσιο καλωδίων στις ΗΠΑ - Επένδυση $300 εκατ.


Στις ΗΠΑ σχεδιάζει να επενδύσει η Cenergy του ομίλου Βιοχάλκο, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που δημιουργούνται στην αμερικανική ενεργειακή αγορά. Μετά το πάγωμα του σχεδίου δημιουργίας νέου εργοστασίου κατασκευής καλωδίων σε συνεργασία με τη δανέζικη Orsted, η ελληνική εταιρεία αποφασίζει να κινηθεί μόνη της: Η θυγατρική της στις ΗΠΑ, Hellenic Cables Americas θα κατασκευάσει νέα βιομηχανική μονάδα παραγωγής καλωδίων προηγμένης τεχνολογίας στη Βαλτιμόρη της Πολιτείας του Μέριλαντ, με επένδυση 300 εκατ. δολαρίων.

Οι διαδικασίες έχουν ήδη προχωρήσει: Οπως ανακοίνωσε η Cenergy, η θυγατρική της υπέβαλε στο αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας αίτημα ένταξης στο Πρόγραμμα Επιλέξιμων Δαπανών Ενέργειας (Qualifying Advanced Energy Project). Το αίτημα έγινε δεκτό και αν η επένδυση υλοποιηθεί η εταιρεία θα έχει  φοροαπαλλαγές 58 εκατ. δολαρίων.

Ως πρώτο βήμα για την πραγματοποίηση του έργου και εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η ενδελεχής διαδικασία ελέγχου (due diligence process) που είναι σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες, η Hellenic Cables Americas σκοπεύει να προβεί στην αγορά ακινήτου στην τοποθεσία Wagners Point της Βαλτιμόρης, έκτασης 154 στρεμμάτων περίπου.

Η νέα μονάδα, η οποία τελεί υπό την αίρεση λήψης τελικής επενδυτικής απόφασης, θα κατασκευάζει υποβρύχια και υπόγεια καλώδια για εφαρμογές υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και εκσυγχρονισμού του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Θα απευθύνεται στην αναπτυσσόμενη αγορά ενεργειακής μετάβασης με προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που θα κατασκευάζονται με σύγχρονη, καθαρή, χαμηλού θορύβου και εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών παραγωγική διαδικασία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα