Επιχειρήσεις

Cenergy: Αυξημένες πωλήσεις, τριπλασιασμός κερδών


Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε η τρέχουσα οικονομική χρήση για την Cenergy, που είναι ο επιχειρηματικός βραχίονας του ομίλου Βιοχάλκο στους κλάδους κατασκευής καλωδίων και σωλήνων. Κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο η εταιρεία επέτυχε αύξηση πωλήσεων  και σχεδόν τριπλασίασε τα κέρδη της, ενώ οι παραγγελίες προς εκτέλεση αυξήθηκαν κατά 20%, διασφαλίζοντας περαιτέρω διεύρυνση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας.

Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 228,4 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 4%, η οποία οφείλεται κυρίως στην εκτέλεση συμβάσεων για προμήθειες-εγκατάσταση καλωδίων,  στην ισχυρή διεθνή ζήτηση για προϊόντα καλωδίων και στις ευνοϊκές τιμές μετάλλων.

Τα EBITDA ήταν 18,6 εκατ. ευρώ, + 14% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 4,9 εκατ. ευρώ, έναντι 1,7 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο

 Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings  Αλέξιος Αλεξίου, δήλωσε:

"Το καλό ξεκίνημα του 2021 αναδεικνύει την ικανότητά μας να διατηρούμε και να αξιοποιούμε τη δυναμική που δημιουργήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια και να θέτουμε έτσι μια καλή βάση για μια ακόμη επιτυχημένη χρονιά για την Cenergy Holdings.  Παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας, οι εμπορικές μας ομάδες, τόσο στον κλάδο καλωδίων όσο και στον κλάδο σωλήνων χάλυβα, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο παραγγελιών, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικά ενεργειακά έργα ανά τον κόσμο.  Οι πρόσφατες αναθέσεις της υποθαλάσσιας καλωδιακής διασύνδεσης του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου στην Ελλάδα, της κατασκευής ενός υπεράκτιου αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης στο Ισραήλ, καθώς και οι συμβάσεις-πλαίσια που υπογράφηκαν με σημαντικούς διαχειριστές δικτύων είναι μερικά παραδείγματα της επιτυχημένης εμπορικής μας δραστηριότητας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους (...).

 Η επιτυχής εκτέλεση ενεργειακών έργων διατήρησε την κερδοφορία σε ικανοποιητικά επίπεδα, παρά τη χαμηλότερη χρήση του εργοστασίου σωλήνων χάλυβα, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2020 και τις γενικότερες δυσκολίες που αντιμετώπισε ο κλάδος σε όλα τα στάδια παραγωγής.

Οι θυγατρικές συνέχισαν να επικεντρώνονται στην ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και κατάφεραν να διατηρήσουν τα περιθώριά τους, παρά τις αυξανόμενες τιμές πρώτων υλών που σημειώθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Το καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα μειώθηκαν κατά 1 εκατ. ευρώ (13%) σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2020 και ανήλθαν σε 7,3 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2021, τόσο λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων, όσο και των χαμηλότερων επιπέδων δανεισμού σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το ισχυρότερο EBITDA και τα χαμηλότερα καθαρά χρηματοοικονομικά κόστη απέφεραν κέρδη προ φόρων 4,9 εκατ. ευρώ, σημαντικά αυξημένα σε σύγκριση με τα 1,9 εκατ. ευρώ του α΄ τριμήνου του 2020.  Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 4,6 εκατ. ευρώ, από 2 εκατ. ευρώ  το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, αντιπροσωπεύοντας το 2% των πωλήσεων (έναντι 0,9% το α’ τρίμηνο 2020).

Το χαρτοφυλάκιο παραγγελιών

Οι πετυχημένες συμμετοχές σε δημοπρατήσεις έργων και διεθνείς διαγωνισμούς συνεχίστηκε αδιάκοπα και το χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών έφτασε στις 31 Μαρτίου 2021 τα 650 εκατ. ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο που έχει επιτευχθεί ποτέ από τους δύο κλάδους.
Προοπτικές

O κλάδος καλωδίων συνεχίζει να βρίσκεται σε θέση ισχύος λόγω του υπάρχοντος σημαντικού χαρτοφυλακίου ανεκτέλεστων παραγγελιών, της δυναμικής που έχει αναπτύξει η αγορά αιολικής ενέργειας, καθώς και της ικανότητας επέκτασης του σε νέες αγορές. Ο τομέας των καλωδιακών έργων αναμένεται να διατηρήσει τα υψηλά επίπεδα αξιοποίησης της παραγωγικής δυναμικότητάς του καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 οδηγώντας την κερδοφορία ολόκληρου του κλάδου, ενώ η ζήτηση για καλωδιακά προϊόντα δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, ειδικά στις κύριες αγορές της Δυτικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων.

Από την άλλη πλευρά, ο κλάδος σωλήνων χάλυβα, επηρεάζεται περισσότερο από το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και θα βασιστεί στην ανάκαμψη της ζήτησης ενέργειας αλλά και στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, για να ανακτήσει υψηλά περιθώρια κερδοφορίας. 

Συνοπτικά, η Cenergy Holdings προσβλέπει σε μια θετική χρονιά, με σταθερά επίπεδα εσόδων και ικανοποιητικά λειτουργικά περιθώρια, ενώ η στέρεη δομή και η προηγμένη τεχνολογία των εταιρειών της παρέχουν εμπιστοσύνη για μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη"

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα