Επιχειρήσεις

Cegeka: Τζίρος 871 εκατ. ευρώ το 2022


Ο ευρωπαϊκός Όμιλος Πληροφορικής Cegeka συνεχίζει την δυναμική ανάπτυξή του στην Ευρώπη.

Με ειδίκευση στην τεχνολογία, η Cegeka, που δραστηριοποιείται ως ενοποιητής και διαχειριστής συστημάτων πληροφορικής και βασικός παράγοντας στην αγορά SaaS (Software as a Service), έκλεισε το οικονομικό έτος 2022 με ενοποιημένα έσοδα 871 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για αύξηση 17% σε σύγκριση με τα ετήσια στοιχεία του 2021*.

«Το 2022 δεν ήταν μια εύκολη χρονιά. Όπως και άλλες εταιρείες στην Ευρώπη, αντιμετωπίσαμε τη γεωπολιτική αστάθεια και τις προκλήσεις του αυξανόμενου πληθωρισμού. Όμως παρά τα εμπόδια, καταφέραμε και πάλι να επιτύχουμε πολύ ισχυρή ανάπτυξη. Αυτή η επιτυχία οφείλεται αποκλειστικά στη στενή συνεργασία με τους πελάτες μας και στον επαγγελματισμό των περισσότερων από 6.000 εργαζομένων της Cegeka. Επιχειρώντας με οδηγό τις αξίες, καταφέραμε επίσης να έχουμε σημαντική τεχνολογική συνεισφορά σε αρκετά έργα με κοινωνικό αποτύπωμα», λέει ο André Knaepen, Ιδρυτής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Cegeka. 

Ισχυρή ανάπτυξη στα οικονομικά το 2022*

Η Cegeka πέτυχε το 2022 ενοποιημένα έσοδα 871 εκατ. ευρώ, τα οποία αποτελούν αύξηση 17% σε σύγκριση με το 2021. Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 10% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, στο ποσό των 73 εκατ. ευρώ. Τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα 95 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατέγραψαν αύξηση 15% σε σύγκριση με το 2021.
 
«Καταφέραμε για άλλη μια χρονιά να ενισχύσουμε την οικονομική θέση του Ομίλου Cegeka. Ταυτόχρονα, έχουμε επενδύσει σημαντικά στη διεθνή μας επέκταση. Το κάναμε αυτό, για παράδειγμα, στη Σκανδιναβία, με την επέκταση της Cegeka Sweden χάρη στην πλειοψηφική συμμετοχή στη Solver Sweden», σημειώνει ο Stephan Daems, CFO της Cegeka.

Η Cegeka επενδύει στο τεχνολογικό μέλλον

Η Cegeka πιστεύει ακράδαντα ότι η τεχνολογία θα συνεχίσει να καθορίζει το μέλλον της κοινωνίας. Χάρη στα ισχυρά οικονομικά της αποτελέσματα, η εταιρεία επενδύει σε τεχνολογίες που θα κάνουν τη διαφορά τα επόμενα χρόνια. Για παράδειγμα, έχει επενδύσει ιδιαίτερα στο υβριδικό cloud. «Έχουμε αναπτύξει το υπερσύγχρονο Κέντρο Αριστείας Azure εντός του Ομίλου Cegeka, με την εξαγορά της DexMach. Αυτό ενισχύει τη στρατηγική μας για το υβριδικό cloud, συνδυάζοντας τις δυνατότητες που προσφέρουν οι υπερκλίμακες, όπως το Microsoft Azure, με τα δυνατά σημεία των data centers της Cegeka», λέει ο ο Stijn Bijnens, Διευθύνων Σύμβουλος της Cegeka. «Η πίστη μας στις ψηφιακές πλατφόρμες, όπως το nexuzhealth για την υγειονομική περίθαλψη και το Smartschool για την εκπαίδευση, εντάσσεται στην ίδια κατηγορία επενδύσεων», προσθέτει ο ίδιος.

Επιπλέον, η Cegeka επενδύει περαιτέρω στην επέκτασή της στην Ευρώπη. «Πρόσφατα ανοίξαμε ένα νέο γραφείο στην Ελλάδα. Προσδοκώντας να φτάσουμε τους 300 υπαλλήλους μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, στοχεύουμε να αξιοποιήσουμε τον πλούτο των ταλέντων πληροφορικής στην Ελλάδα, ώστε να ενισχύσουμε το δυναμικό μας στην Ευρώπη για την εξυπηρέτηση των πελατών μας», λέει ο Tom De Vos, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διανομής της Cegeka.

Το 2023 χρονιά της Τεχνητής Νοημοσύνης και της «παρατηρησιμότητας»

«Το 5G και η Τεχνητή Νοημοσύνη βρίσκονται ήδη στο επίκεντρο σήμερα, όπως το είχαμε προβλέψει. Αυτήν τη στιγμή αναπτύσσουμε στο Βέλγιο ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5G σε όλη τη χώρα, μέσω της Citymesh. Στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, διαθέτουμε μια διεθνή ομάδα περισσότερων από 300 ειδικών δεδομένων και Τεχνητής Νοημοσύνης με γνώσεις και τεχνογνωσία που κυμαίνονται από BI έως Μηχανική Μάθηση. Η Τεχνητή Νοημοσύνη ήρθε για να μείνει το 2023: θα είναι συνδιαμορφωτής της ζωής μας», λέει ο Stijn Bijnens.

Επιπροσθέτως, η «Παρατηρησιμότητα» γίνεται ολοένα και πιο σημαντική για τις εταιρείες στο σημερινό ταχέως μεταβαλλόμενο ψηφιακό τοπίο. «Γι’ αυτό την τοποθετούμε στον πυρήνα του Horizon, της ψηφιακής πλατφόρμας διασύνδεσης με τους πελάτες της Cegeka. Μέσω του Horizon, προσφέρουμε σε όλους τους πελάτες μας έναν ‘πίνακα ελέγχου’ με λεπτομερή στοιχεία για επιμέρους υπηρεσίες, επιτρέποντάς τους να διατηρούν υπό έλεγχο το ψηφιακό τους περιβάλλον. Θα μπορούσατε να πείτε ότι το Horizon είναι η ψηφιακή ενσάρκωση της φιλοσοφίας μας ‘σε στενή συνεργασία’», καταλήγει ο Bijnens.

Τέλος, το 2023 –όπως και τα προηγούμενα χρόνια– η Cegeka θα ενισχύσει το Τμήμα της για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο. Ήδη, φέτος η εταιρεία μετράει μία σημαντική επιτυχία με την αναγνώριση της ως ο Νούμερο 1 παίκτης κυβερνοασφάλειας στην BeLux (Βέλγιο και Λουξεμβούργο) από την Έκθεση Whitelane 2023.

* Τα δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα είναι pro forma στοιχεία, γεγονός που διευκολύνει τις συγκρίσεις με οικονομικά μεγέθη προηγούμενων ετών. Αργότερα φέτος, η Cegeka θα προσαρμόσει τα αποτελέσματά της στα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΠ).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα