Τράπεζες

Bundesbank: «Τα επιτόκια πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται - και μάλιστα σημαντικά»


Ο πρόεδρος της Bundesbank Γιόακιμ Νάγκελ υποστηρίζει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ «πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται - και μάλιστα σημαντικά».

Σε συνέντευξή του στη Suddeutsche Zeitung, o Νάγκελ τονίζει ότι «αν υπάρχει πληθωρισμός 10%, τότε η ανάγκη για δράση είναι ξεκάθαρη: Ναι, τα επιτόκια πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται - και μάλιστα σημαντικά».

Ο Νάγκελ ο οποίος συμμετέχει στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και έχει λόγο για τις βασικές αλλαγές των επιτοκίων, αναμένει υψηλό πληθωρισμό το επόμενο έτος.

«Για το 2023, το επιτελείο της ΕΚΤ έχει προβλέψει πληθωρισμό 5,5% για τη ζώνη του ευρώ. Στη Γερμανία, νομίζω ότι ένα 6 πριν από την υποδιαστολή είναι ρεαλιστικό», είπε ο πρόεδρος της Bundesbank.

Ο Νάγκελ απέρριψε τις εκτιμήσεις ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να έχει βλάψει τη φήμη του ιδρύματος:

«Δεν βλέπω ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη στην Bundesbank, ούτε της  ΕΚΤ. Πρέπει να εφαρμόσουμε σθεναρά τη νομισματική μας πολιτική», τόνισε και πρόσθεσε  ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες παίρνουν πολύ σοβαρά τις ανησυχίες των ανθρώπων.

«Αποστολή μας είναι η σταθερότητα των τιμών και γι' αυτό θα αντιδράσουμε με τη  νομισματική πολιτική ώστε ο πληθωρισμός να πέσει ξανά. Θα το κάνουμε».

Ο Νάγκελ κάλεσε τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες όχι μόνο να σκεφτούν υψηλότερα επιτόκια, αλλά και να μειώσουν τα κρατικά τους ομόλογα.

«Πρέπει να εφαρμόσουμε τη νομισματική μας πολιτική με εύρωστο τρόπο. Μακροπρόθεσμα, το Ευρωσύστημα θα πρέπει επίσης να μειώσει τα ομόλογά του» ,δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank.

Αναφορικά με τις οικονομικές προοπτικές της Γερμανίας ο Νάγκελ, που βρίσκεται στο τιμόνι της  Bundesbank εδώ και 10 μήνες,εκτίμησε ότι «πιθανότατα θα δούμε μια προσωρινή ύφεση».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ετικέτες Bundesbank