Διεθνή

Brexit: Περισσότερο χρόνο θα ζητήσει η Μέι, νέα ψηφοφορία οι Εργατικοί


Περισσότερο χρόνο αναμένεται να ζητήσει από τους Βρετανούς βουλευτές η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, προκειμένου να διασφαλίσει αλλαγές στο αμφιλεγόμενο «backstop» για τα σύνορα Βόρειας Ιρλανδίας- Ιρλανδίας, το οποίο και εξελίχθηκε στο μεγάλο αγκάθι της συμφωνίας με τους 27 της Ε.Ε.

Σύμφωνα με το ΒΒC η Μέι θα υποσχεθεί στη Βουλή νέα ψηφοφορία επί των επιλογών για το Brexit, εάν δεν υπάρξει αποδεκτή συμφωνία έως τα τέλη Φεβρουαρίου Οι Εργατικοί θέλουν να διασφαλίσουν ότι αυτό οπωσδήποτε θα συμβεί μέσα στο Φεβρουάριο.

Ο σκιώδης υπουργός για το Brexit, Κιρ Στάμερ, σημείωσε ότι το κόμμα των Εργατικών έχει συντάξει τροπολογοσία, η οποία εάν περάσει αυτή την εβδομάδα, εγγυάται μία νέα ψηφοφορία στη Βουλή έως τα τέλη του μήνα.Κατηγόρησε δε την Τερέζα Μέι ότι εξαντλεί τα χρονικά περιθώρια ούτως ώστε η Βουλή να μην έχει πραγματικά άλλη επιλογή παρά ανάμεσα στη δική της συμφωνία για το Brexit και το no deal, δηλαδή την άτακτη έξοδο από την κοινότητα.

Λιγότερες από 50 ημέρες απομένουν έως την επίσημη ημερομηνία εξόδου της χώρας (29 Μαρτίου) και το τοπίο παραμένει εντελώς θολό. Η Βουλή δεν είναι διατεθειμένη να στηρίξει την συμφωνία, στην οποία κατέληξε η Μέι με τους 27 εάν δεν υπάρξουν νομικά δεσμευτικές τροποποιήσεις σε αυτήν. Οι Βρυξέλλες, όμως, αποκλείουν την όποια επαναδιαπραγμάτευση και σημειώνουν ότι το κείμενο της Συμφωνίας Αποχώρησης δεν αλλάζει. Αυτό που μπορούν να δώσουν είναι «πρόσθετες εγγυήσεις» για το backstop.

Εάν δεν συμφωνηθούν αλλαγές έως την Τετάρτη, κάτι που είναι και το πιο πιθανό, την Πέμπτη η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα πει στους βουλευτές ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να επαναφέρει προς ψήφιση τροπολογία για παράταση του Άρθρου 50, δηλαδή για καθυστέρηση του Brexit, η οποία είχε απορριφθεί, αλλά με μικρή διαφορά, την περασμένη εβδομάδα.