Αγορές

Brexit και macro πιέζουν τους ευρωπαϊκούς δείκτες


Πτωτικά κινούνται οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με την ανησυχία γύρω από τις εξελίξεις για το Brexit να παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής της αγοράς, αλλά και τα απογοητευτικά macro από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να αναζωπυρώνουν τους φόβους για την παγκόσμια οικονομία.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX χάνει 0,33% στις 11.328 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,53% στις 7.168,75 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει απώλειες 0,51% στις 5.242,31 μονάδες. Ο ισπανικός ΙBEX 35 υποχωρεί κατά 0,61% στις 9.145 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,55% στις 20.968,50 μονάδες. 

Οι δείκτες PMI της Ευρωζώνης έδειξαν περαιτέρω συρρίκνωση της δραστηριότητας το Μάρτιο. Ο σύνθετος ΡΜΙ υποχώρησε στις 51,3 μονάδες από 51,9 το Φεβρουάριο, ενώ αναμενόταν άνοδος στις 52 μονάδες.

Απογοητευτικά ήταν τα νέα και από τις ΗΠΑ, με τον δείκτη PMI του μεταποιητικού τομέα να διολισθαίνει σε χαμηλό 21 μηνών το Μάρτιο και τον αντίστοιχος των υπηρεσιών σε χαμηλό διμήνου. Ο μεταποιητικός PMI υποχώρησε στις 52,5 μονάδες από 53 το Φεβρουάριο και ο αντίστοιχος των υπηρεσιών στις 54,8 μονάδες από 56. Τιμές άνω των 50 μονάδων σημαίνουν επέκταση, ενώ κάτω από αυτό το όριο δέιχνουν συρρίκνωση.

Εν τω μεταξύ, όσο αφορά το πολυτάραχο Brexit, η Τερέζα Μέι εξετάζει να δώσει την ευκαιρία στους βουλευτές να ψηφίσουν με τη λεγόμενη διαδικασία ενδεικτικών ψηφοφοριών για να βρεθεί μια διέξοδος.

"Η Τερέζα Μέι αναμένεται να αποκαλύψει σχέδια για τη διεξαγωγή ενδεικτικών ψηφοφοριών", ανέφερε ο Στίβεν Σουίνφορντ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα δοθούν σήμερα σε ανώτερους υπουργούς έγγραφα με διαφορετικές επιλογές: "Συμφωνία της Μέι, Brexit χωρίς συμφωνία, νέο δημοψήφισμα, ανάκληση του Άρθρου 50, μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την τελωνιακή ένωση και παραμονή στην ενιαία αγορά της ΕΕ".