Διεθνή

Brexit: Αρχίζει η συζήτηση στο κοινοβούλιο πριν την ψηφοφορία της 11ης Δεκεμβρίου


Αρχίζει σήμερα στη Βρετανική Βουλή η συζήτηση για τους όρους της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. πριν από την ιστορική ψηφοφορία της 11ης Δεκεμβρίου, η οποία θα καθορίσει το μέλλον της χώρας τους, αλλά και αυτό της πρωθυπουργού της χώρας Τερέζα Μέι.

Η συμφωνία για το διαζύγιο μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, καρπός δύσκολων διαπραγματεύσεων που διήρκεσαν 17 μήνες, παρουσιάστηκε από την Τερέζα Μέι ως η "καλύτερη δυνατή". Κατά την έναρξη σήμερα της συζήτησης, διάρκειας πέντε ημερών, στο κοινοβούλιο, η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται να πει ότι "ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του βρετανικού λαού", σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας της που μεταδόθηκαν από τις υπηρεσίες Τύπου του πρωθυπουργικού γραφείου.

"Ο βρετανικός λαός θέλει να προχωρήσουμε με μια συμφωνία που σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και μας επιτρέπει να συσπειρώσουμε τη χώρα", θα προσθέσει.

Ωστόσο πριν ακόμη να απευθυνθεί στους βουλευτές, αυτοί θα ψηφίσουν για να αποφασίσουν αν η κυβέρνηση είναι ένοχη για "καταφρόνηση του κοινοβουλίου" με την άρνησή της να υποχωρήσει στα αιτήματα των αντιπολιτευόμενων κομμάτων να δημοσιοποιήσει το σύνολο της νομικής αιτιολόγησης για την συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Χθες Δευτέρα ο γενικός εισαγγελέας (υπουργός επιφορτισμένος με την παροχή νομικών συμβουλών στην κυβέρνηση) Τζέφρι Κοξ, δημοσιοποίησε μια σύνοψη της νομικής αυτής αιτιολόγησης. Σε έντονη συζήτηση που έγινε στο κοινοβούλιο, αυτός αιτιολόγησε την απόφασή του να μην τη δημοσιοποιήσει στο σύνολό της καθώς είθισται οι πληροφορίες αυτές να μένουν απόρρητες, αλλά διαβεβαίωσε παράλληλα ότι αυτή δεν έχει κάτι που να μην πρέπει να αποκαλυφθεί.

"Απειλές ανατροπής"

Αυτή η αναποδιά έρχεται να προστεθεί σε μια ήδη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, με τη συνθήκη αποχώρησης από την ΕΕ να προκαλεί εχθρότητα στους βουλευτές σε όλα τα στρατόπεδα.

Εκτός από τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς, οι ευρωπαϊστές του Κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, οι βουλευτές του κόμματος που υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Σκωτίας και το μικρό ενωτικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας DUP που στηρίζει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Μέι, αντιτίθενται στο κείμενο αυτό συμφωνίας, όπως και δεκάδες συντηρητικοί βουλευτές που τάσσονται υπέρ ενός πιο ξεκάθαρου διαζυγίου με την Ε.Ε.

Υπό την απειλή μιας ήττας στο κοινοβούλιο, ο Μέι άφησε να πλανάται η απειλή μιας αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, κάτι το οποίο θα είχε βαριές συνέπειες στη βρετανική οικονομία. Επίσης προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να μην υπάρξει και καθόλου Brexit.

Το Εργατικό Κόμμα σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση μομφής αν η Τερέζα Μέι δεν καταφέρει να υιοθετηθεί το κείμενο της συμφωνίας από το κοινοβούλιο.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός βρίσκεται εξάλλου αντιμέτωπη και με ορισμένους ευρωσκεπτικιστές στο κόμμα της που θα ήθελαν επίσης να την ανατρέψουν.

Την ίδια ώρα η επιλογή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος κερδίζει επίσης έδαφος. Χθες βουλευτές των Συντηρητικών, των Εργατικών, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και των Πρασίνων επέδωσαν στην Ντάουνινγκ Στριτ αίτηση που φέρει περισσότερες από ένα εκατομμύριο υπογραφές με την οποία ζητούν τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος.

"Είναι η μόνη πιθανότητα που υπάρχει αν το κοινοβούλιο βρεθεί σε αδιέξοδο", δήλωσε στο AFP η βουλευτής των Συντηρητικών Τζάστιν Γκρίνινγκ.

Οι βουλευτές που επικρίνουν τη Μέι θα ήθελαν να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία της για το Brexit με την ΕΕ. Οι Βρυξέλλες έχουν ωστόσο αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι προσεχείς ημέρες είναι κρίσιμες, υπογράμμισε χθες η Βρετανίδα πρωθυπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

"Είναι μια σημαντική στιγμή στην ιστορία μας", σημείωσε.

Δύο ημέρες μετά την κρίσιμη ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για τη συμφωνία αυτή, στις 11 Δεκεμβρίου, η Μέι αναμένεται να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για μια νέα ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης