Πολιτική

Boυλή: Eρώτηση ΣΥΡΙΖΑ για το πλαίσιο προτεραιότητας σύνδεσης στα έργα ΑΠΕ


«Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο σκάνδαλο με την τρίτη στη σειρά τροποποίηση του πλαισίου προτεραιότητας σύνδεσης στα έργα ΑΠΕ», αναφέρει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτη Πέρκα, η οποία με 16 ακόμα συναδέλφους της κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και στο παρελθόν, με ερωτήσεις τους είχαν θέσει το ζήτημα των κριτηρίων «προτεραιοποιήσης των έργων ΑΠΕ της Υπουργικής Απόφασης του Αυγούστου 2022». Όπως όμως σημειώνουν, απαντήσεις δεν έλαβαν. Έτσι σήμερα φέρνουν ξανά στη Βουλή την εκ νέου τροποποίηση των «περιβόητων» προτεραιοτήτων, στη χορήγηση οριστικών προσφορών σύνδεσης στα έργα ΑΠΕ.

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τίθεται για άλλη μια φορά θέμα νέων αλλαγών. Με νόμο της ΝΔ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει την απόλυτη εξουσία, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, να αποφασίζει σε ποιους επενδυτές θα διανεμηθεί ο ηλεκτρικός χώρος. Μεταχειρίζεται δηλαδή ένα κοινωνικό αγαθό, το οποίο μοιράζει αυθαίρετα και ανεξέλεγκτα. Προφανώς και η μετατροπή του ηλεκτρικού χώρου σε ρουσφέτι αντίκειται στους κανόνες της διαφάνειας και της αξιοκρατίας που απαιτούνται για να υπάρχει πλαίσιο ασφάλειας δικαίου για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ. Ο εκάστοτε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπορεί να δώσει προτεραιότητα, με το γράμμα του νόμου σε φίλους και εκλεκτούς. Πρόκειται δηλαδή, για το απόλυτο σκάνδαλο», αναφέρει η Πέτη Πέρκα και προσθέτει: «Αφού λοιπόν η κυβέρνηση μοίρασε φωτογραφικά τον ηλεκτρικό χώρο στα έργα της Ομάδας Α', τώρα που η εξέταση των αιτημάτων της Ομάδας αυτής τέλειωσε, ξαφνικά θυμήθηκε ότι δεν υπάρχει άλλος διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος, και πρέπει να επαναπροτεραιοποιήσει τη σειρά των έργων. Είναι σαφές, από την αρχή της διακυβέρνησης της ΝΔ, ότι πριμοδοτούνται μόνο οι εισηγμένες εταιρείες και οι καθετοποιημένοι όμιλοι και δεν στηρίζονται οι μικροί παραγωγοί, οι μικρομεσαίες εταιρείες, οι αγρότες και οι ενεργειακές κοινότητες».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα