Διεθνή

Bonus -μαμούθ έπαιρναν οι επικεφαλής της Thomas Cook που κατέρρεε


Τεράστια ποσά υπό μορφή αμοιβών και μπόνους εισέπραξαν τα τελευταία χρόνια οι επικεφαλής της Thomas Cook, ενώ η εταιρεία αγωνιζόταν να ορθοποδήσει - χωρίς τελικά να τα καταφέρει.

 Αίσθηση προκαλεί σημερινό δημοσίευμα της Daily Telegraph, που αναφέρει ότι κορυφαία στελέχη του ομίλου μοιράστηκαν την τελευταία πενταετία πάνω από 20 εκατομμύρια λίρες σε μπόνους (23 εκατ. ευρώ), αν και ήταν ορατός ο κίνδυνος χρεοκοπίας.

Ο Ελβετός εκτελεστικός διευθυντής Πίτερ Φανκχάουζερ εισέπραξε 8,3 εκατ. λίρες (κοντά στα 10 εκατ. ευρώ) από το 2014 που ανέλαβε. Σε μιά μόνο χρονιά, το 2015, πήρε 2,9 εκατ. (σχεδόν 3,5 εκατ. ευρώ).

Οι οικονομικοί διευθυντές Μάικλ Χίλι και Μπιλ Σκοτ έχουν πάρει συνολικά περίπου 7 εκατ. λίρες απ’ το 2014. Πάνω από 4 εκατ. λίρες εισέπραξαν στην πενταετία οι μη εκτελεστικοί διευθυντές, μεταξύ των οποίων ο Βέλγος Φρανκ Μέισμαν που έλαβε 1,6 εκατ. λίρες.

Οι αριθμοί αυτοί προκαλούν τον θυμό των 21.000 υπαλλήλων της Tomas Cook που χάνουν τις δουλειές τους.

Ομως, οικονομικοί αναλυτές πως ο Φανκχάουζερ τα πήγε καλά σε πολύ δύσκολες συνθήκες και δικαιολογημένα πήρε υψηλά μπόνους. Οπως επισημαίνουν, όταν ανέλαβε η εταιρεία βρισκόταν αντιμέτωπη με οικονομικά προβλήματα. Κατόρθωσε να τα αντιμετωπίσει, επαναφέροντας την Tomas Cook σε κερδοφορία το 2015. Τα επόμενα τρία χρόνια φάνηκε να αποδίδει καρπούς η προσπάθεια αναδιάρθρωσης του ομόλου, που επεκτάθηκε με απόκτηση πολλών ξενοδοχείων.

Το παρατεταμένο κύμα ζέστης το καλοκαίρι του 2018, το θερμότερο των τελευταίων ετών στη Βρετανία, συντέλεσε αρνητικά στην πορεία της εταιρείας αφού πολλοί προτίμησαν να μείνουν στη χώρα αντί να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Οι φόβοι για το Brexit αλλά και η πτώση της λίρας δεν βοήθησαν επίσης την κατάσταση, ενώ αυξανόταν παράλληλα ο ανταγωνισμός απ’ τους online operators.

Διαβάστε επίσης