Αγορές

Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μ.β.


Κατά 25 μονάδες βάσης αύξησε σήμερα τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να δράσει «ισχυρά» για να εξουδετερώσει τους κινδύνους που εγκυμονεί ο πληθωρισμός.

Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια μια μέρα την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει τα δικά της επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης (πρώτη φορά από το 1994), η BoE παρέμεινε σε πιο συντηριτική προσέγγισή προειδοποιώντας ότι η οικονομία της Βρετανίας θα συρρικνωθεί την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής των εννέα μελών ψήφισε με 6-3 υπέρ της αύξησης του τραπεζικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25%, όπως και τον Μάιο, με τη μειοψηφία να ζητά αύξηση 50 μονάδων βάσης.

Το βρετανικό επιτόκιο αναφοράς βρίσκεται τώρα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009. Ήταν η πέμπτη φορά που η BoE αύξησε το κόστος δανεισμού από τον Δεκέμβριο, όταν έγινε η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που πέρασε σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

«Η Επιτροπή θα είναι ιδιαίτερα σε εγρήγορση για ενδείξεις ποιο επίμονων πληθωριστικών πιέσεων και, εάν χρειαστεί, θα ενεργήσει δυναμικά ως απάντηση».

Νωρίτερα η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης.

Οι Κεντρικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων και όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστούν με πολλούς αναλυτές να εκτιμούν ότι μια πολύ επιθετική πολιτική θα έχει αντίθετο στόχο από την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και θα φέρει ύψεση δημιουργώντας νέα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα