AUTOin

BMW Group: Δυναμικά στην εποχή της ψηφιοποίησης με την Digital Day 2018


Η ψηφιοποίηση είναι το κύριο συστατικό της τρέχουσας, ριζικής μεταμόρφωσης του τομέα προσωπικής μετακίνησης. Αυτή ανοίγει νέους ορίζοντες για μία νέα οδηγική εμπειρία, αναβαθμίζει τα επίπεδα ασφάλειας και άνεσης στο δρόμο και προσφέρει νέες ευκαιρίες για αποδοτική και πελατοκεντρική εξέλιξη και παραγωγή οχημάτων. Το BMW Group συστηματικά και δυναμικά προχωρά στην εποχή της ψηφιοποίησης. Με το μοναδικό ταλέντο του στις καινοτομίες, εξελίσσει αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες για την premium κατηγορία που διεγείρουν το συναίσθημα και παράλληλα επινοεί και πελατοκεντρικές υπηρεσίες που βελτιστοποιούν συνολικά την εμπειρία μετακίνησης. Στο πλαίσιο της ημερίδας Digital Day 2018, το BMW Group δίνει μία γεύση από τις τρέχουσες προϊοντικές εξελίξεις, τις τεχνολογικές ιδέες, τις καινοτομίες και τις μεθόδους παραγωγής που του επιτρέπουν να διαμορφώσει το μέλλον της μετακίνησης.

Σήμερα, το BMW Group ήδη ανοίγει νέους ορίζοντες στην ευφυή συνδεσιμότητα και την ενσωμάτωση ψηφιακών υπηρεσιών μετακίνησης. Αξιοποιεί τις δυνατότητες της ψηφιοποίησης για να ενισχύσει τη θέση του ως κορυφαίος πάροχος προσωπικής μετακίνησης σε premium επίπεδο. To BMW Group έχει προσδιορίσει τους βασικούς τομείς που θα οδηγήσουν σε μία ψηφιοποιημένη και απαλλαγμένη από ρύπους μετακίνηση στο μέλλον με την εταιρική στρατηγική NUMBER ONE > NEXT. Στην πορεία εστιάζει πρωτίστως τους τομείς Σχεδίασης, Αυτόνομης Οδήγησης, Συνδεσιμότητας, Ηλεκτρικών/Plug-in Υβριδικών Μοντέλων και Υπηρεσιών, όπως ορίζονται από το αρκτικόλεξο D-ACES themes (Design, Autonomous, Connected, Electrified & Services) μέσα από σημαντικές επενδύσεις στην έρευνα και εξέλιξη (Research & Development). Οι καινοτομίες και οι πρωτοβουλίες που παρουσιάζονται στην ημερίδα Digital Day 2018 επιβεβαιώνουν τη μεταμόρφωσή του σε μία τεχνολογική εταιρία μετακίνησης.

Πρότυπο δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5 G : Το BMW Group είναι έτοιμο να εκμεταλλευτεί την ευρυζωνική μετάδοση δεδομένων.

Με βελτιωμένες ταχύτητες μεταφοράς και ελάχιστη καθυστέρηση (latency), το μελλοντικό πρότυπο κινητής τηλεφωνίας 5G προσφέρει σημαντικά βελτιωμένες τεχνικές δυνατότητες σε ό,τι αφορά τη μετάδοση δεδομένων – εξελίξεις που μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για αναβάθμιση της συνδεσιμότητας οχημάτων. Το BMW Group ήδη δουλεύει πάνω σε τεχνολογίες που θα βοηθήσουν στην αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων του 5G εδώ. Στόχος είναι να μπορεί να προσφέρει λειτουργίες και συστήματα, βασισμένα σε πρότυπο δίκτυο 5G όταν θα είναι διαθέσιμο για οχήματα μαζικής παραγωγής, σε μερικά χρόνια.

Στο Digital Day 2018, το Group παρουσιάζει τα πλεονεκτήματα ενός καινοτόμου στοιχείου των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G, γνωστού ως network slicing (Τεμαχισμός Δικτύου). Αυτή η τεχνολογία εμπεριέχει τη δημιουργία εξαρτημάτων υποδομής του δικτύου που διατίθενται ‘on demand’ σύμφωνα με ειδικές εφαρμογές και τις αντίστοιχες απαιτήσεις τους. Ο πελάτης έχει πρόσβαση σε ένα εικονικό δίκτυο που αποτελείται από ατομικά κομμάτια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται για ενημέρωση χαρτών πλοήγησης HD, για παράδειγμα, επιτρέπουν την άμεση ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ οχημάτων και επιτρέπουν την αναπαραγωγή βίντεο με ποιότητα HD.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αυξάνει την ασφάλεια.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη, γνωστή και ως AI (Artificial intelligence), παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη αλγορίθμων, που ταξινομούν και αξιολογούν μεγάλες ποσότητες δεδομένων και τα ενσωματώνουν στη λήψη αποφάσεων για τον τρόπο συμπεριφοράς των οχημάτων. Το BMW Group χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη στην εξέλιξη συστημάτων για αυτοματοποιημένη οδήγηση που μπορούν να διαχειρίζονται ακόμα και εξαιρετικά περίπλοκες συνθήκες κυκλοφορίας σε κέντρα πόλεων. Η αυτόνομη οδήγηση, όπου η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει στην ασφαλή και άνετη μετακίνηση για όλους, είναι ένας ακόμα στόχος εξέλιξης του BMW Group.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων των συστημάτων που διαθέτουν τεχνητή νοημοσύνη είναι η απεριόριστη λειτουργική ικανότητα. Αντίθετα με τον άνθρωπο, ένα ευφυές σύστημα μπορεί να διατηρεί σταθερά επίπεδα επιδόσεων. Δεν υποφέρει από κόπωση ούτε διάσπαση της προσοχής και παραμένει πλήρως συγκεντρωμένο ακόμα και σε συγκεχυμένες καταστάσεις.

Η Μικτή Πραγματικότητα ( Mixed Reality ) στην υπηρεσία της διαδικασίας εξέλιξης.

Η Μικτή Πραγματικότητα (Mixed Reality) είναι ένας συνδυασμός ρεαλιστικών πρωτοτύπων και εικονικής πραγματικότητας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιτάχυνση και βελτιστοποίηση της εξέλιξης των οχημάτων. Το BMW Group είναι πρωτοπόρο στη χρήση τέτοιων μεθόδων και υιοθετεί τεχνολογίες από τους τομείς ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων και βιντεοπαιχνιδιών καθώς και μία νέα γενιά γυαλιών δεδομένων που επιτρέπουν στους χρήστες να οπτικοποιούν έναν αυξανόμενο αριθμό εξαρτημάτων και λειτουργιών των οχημάτων απόλυτα ρεαλιστικά. Με αυτό τον τρόπο, οι εντυπώσεις που δημιουργούνται από φυσικά στοιχεία μπορούν να αναβαθμίζονται με ψηφιακά παραγόμενες εμπειρίες.

Ένας τομέας στον οποίο το BMW Group χρησιμοποιεί ‘mixed reality’ είναι η εσωτερική εξέλιξη των οχημάτων. Εδώ, προσομοιώσεις που παράγονται από υπολογιστή συνδυάζονται με ένα μοντέλο εσωτερικού (ένα εικονικό αντίγραφο). Αυτό δημιουργεί μία πλήρη εικόνα της οδηγικής εμπειρίας στο εσωτερικό ενός μοντέλου μαζικής παραγωγής από τα πρώτα στάδια εξέλιξης.

BMW Operating System 7.0: η φιλοσοφία απεικόνισης και ελέγχου του μέλλοντος.

Με την ονομασία BMW Operating System 7.0, η επόμενη γενιά του συστήματος απεικόνισης και ελέγχου της BMW είναι πλήρως ψηφιακή και κατά συνέπεια προηγμένη, ενώ έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τις ατομικές απαιτήσεις του χρήστη περισσότερο από ποτέ. Χάρη στη σαφή διάταξη και δομή, τη διαισθητική λειτουργία και τις προσαρμοζόμενες και εξατομικευμένες οθόνες, προσφέρει πάντα στον οδηγό τις κατάλληλες πληροφορίες, την κατάλληλη στιγμή.

Το ανασχεδιασμένο, πλήρως ψηφιακό ταμπλό οργάνων διαθέτει χώρο για την απεικόνιση ενός τμήματος του χάρτη πλοήγησης καθώς και εξατομικευμένο περιεχόμενο. Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα ομοιόμορφο πίνακα ενδείξεων με την οθόνη Control Display στην κεντρική κονσόλα, που έχει βελτιστοποιηθεί για να προσφέρει διαισθητική λειτουργία και βελτιστοποιεί το περιεχόμενο σε πραγματικό χρόνο σε μέχρι 10 ελεύθερα διαμορφούμενες σελίδες βασικού μενού, κάθε μία από τις οποίες περιέχει από δύο μέχρι τέσσερα ‘παράθυρα’ (pads). Η ‘επίπεδη’ δομή μενού επιτρέπει επίσης ταχεία πρόσβαση σε όλες τις ρυθμίσεις και λειτουργίες. Η πολυμεσική διάδραση μεταξύ οδηγού και οχήματος έχει επίσης βελτιωθεί με το BMW Operating System 7.0. Ο πελάτης μπορεί να επιλέξει μεταξύ iDrive Controller, touch control (ελέγχου μέσω αφής), φωνητικού ελέγχου (voice control) και ελέγχου μέσω αναγνώρισης χειρονομιών.