AUTOin

BMW: Επένδυση άνω των 300 εκατ. για την επέκταση του εργοστασίου στη Λειψία


Ξεκινούν οι εργασίες για την επέκταση του εργοστασίου της BMW στη Λειψία. Η επένδυση άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2020 θα αυξήσει την ετήσια δυναμικότητα παραγωγής κατά 100.000 μονάδες. Εκτενείς οικοδομικές εργασίες για την επέκταση και αναβάθμιση του φανοποιείου και του βαφείου, αλλά και των τομέων συναρμολόγησης και logistics (οργάνωσης) έχουν ήδη ξεκινήσει, υποστηρίζοντας τη συνέχιση της επέκτασης και την παραγωγή μελλοντικών μοντέλων.

Κύριος στόχος των εργασιών είναι η αύξηση της ετήσιας δυναμικότητας παραγωγής κατά περίπου 100.000 μονάδες, δηλαδή από τις 250.000 που είναι σήμερα στις 350.000 περίπου το 2020. Η παραγωγή μοντέλων BMW i θα αυξηθεί πολύ νωρίτερα, από φέτος το φθινόπωρο, από 130 σε 200 μονάδες ημερησίως για να ικανοποιηθεί η αυξημένη ζήτηση.

«Το σημαντικότερο για μένα, ως Διευθυντή του εργοστασίου, η ξεκάθαρη εμπιστοσύνη που δείχνει η εταιρία μας στους εργαζομένους και την περιοχή μας», δήλωσε ο Hans-Peter Kemser. Το εργοστάσιο του BMW Group στη Λειψία ξεκίνησε να λειτουργεί σε επίπεδο μαζικής παραγωγής το Μάρτιο του 2005, με 2.000 εργαζόμενους. Από τότε, έχουν δημιουργηθεί 3.300 επιπλέον θέσεις εργασίας, ανεβάζοντας τα συνολικό αριθμό του ανθρώπινου δυναμικού σε πάνω από 5.300 σήμερα. Από το Μάρτιο του 2005 που ξεκίνησε η μαζική παραγωγή, πάνω από 2,3 εκατομμύρια οχήματα έχουν περάσει από τις γραμμές παραγωγής στη Λειψία, και οι επενδύσεις ανέρχονται σε περίπου 3 δις ευρώ.

Η ευελιξία αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στην παραγωγή αυτοκινήτων

Το BMW Group προετοιμάζει αυτή τη στιγμή όλα τα εργοστάσιά του για την ένταξη πλήρως ηλεκτρικών οχημάτων στις υπάρχουσες δομές τους, με σκοπό την ταυτόχρονη παραγωγή οχημάτων με κινητήρα καύσης, υβριδικών και πλήρως ηλεκτρικών. Το Εργοστάσιο του BMW Group στη Λειψία είναι ένα από αυτά. Μετά από πλήρη αναθεώρηση και εφαρμογή επαναστατικών μεθόδων για την παραγωγή ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών οχημάτων, ξεκίνησε η παραγωγή του BMW i3 το 2013, και ακολούθησαν το BMW i8 το 2014 και το BMW i8 Roadster τον Μάρτιο του 2018. Από την άλλη, η κλασική παραγωγή στο εργοστάσιο επεκτείνεται σταθερά. Η πολυετής τεχνογνωσία στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων του εργοστασίου της Λειψίας επεκτείνεται τώρα στο παγκόσμιο δίκτυο παραγωγής του BMW Group.

«Φέρνουμε τις πολύτιμες γνώσεις που έχουμε αποκτήσει από το Εργοστάσιο της Λειψίας σε όλο το δίκτυο παραγωγής μας. Η τρέχουσα παραγωγή των BMW i3 και BMW i8, σε ανεξάρτητες δομές, θα συνεχιστεί ανεπηρέαστη. Μακροπρόθεσμα, το εργοστάσιο της Λειψίας θα επεκταθεί ακόμα περισσότερο σταδιακά, εκμεταλλευόμενο τις δυνατότητες ψηφιοποίησης και αποκτώντας μεγαλύτερη ευελιξία για να μπορούν οχήματα με όλους τους τύπους κινητήρων να κατασκευάζονται σε μία γραμμή συναρμολόγησης», εξήγησε ο Διευθυντής του Εργοστασίου, Hans-Peter Kemser.

Σε εξέλιξη μετατροπές σε όλο το εργοστάσιο

Η αύξηση στην ετήσια δυναμικότητα στις 100.000 μονάδες μέχρι το 2020 θα γίνει εφικτή μέσα από επεκτάσεις και μετατροπές σε όλες τις βασικές τεχνολογίες. Θα λανσαριστούν οι τελευταίες τεχνολογίες συστημάτων, οι διαδικασίες και οι δομές θα αναθεωρηθούν και θα βελτιωθούν, ενώ οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις θα επεκταθούν.

Συναρμολόγηση – ευφυής μηχανική υποστήριξη μέσω ψηφιοποίησης

Η συναρμολόγηση αναβαθμίζεται επίσης, με ένα εντελώς νέο σύστημα τοποθέτησης πανοραμικής οροφής που ήδη προστέθηκε φέτος το Μάρτιο. Το υψηλής τεχνολογίας σύστημα βάρους 40 τόνων, είναι ταχύτερο, πιο ευέλικτο και μπορεί να τοποθετεί περισσότερες εκδόσεις από τον προκάτοχό του.

Επιπλέον, έχουν ξεκινήσει προετοιμασίες για τη στοχευμένη χρήση συστημάτων συνεργασίας ανθρώπων – ρομπότ. Αυτά δεν απαιτούν προστατευτικές μπαριέρες και επομένως επιτρέπουν στα ρομπότ να υποστηρίζουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους καθώς εκτελούν τα καθήκοντά τους. Ένα τέτοιο σύστημα ήδη λειτουργεί για τη συγκόλληση παρμπρίζ στο BMW i3.

Επίσης η αίθουσα συναρμολόγησης επεκτείνεται με την προσθήκη περίπου 3.500 m2 στο υπάρχον αποτύπωμα, για τη δημιουργία χώρου για πρόσθετους σταθμούς εργασίας για μελλοντικά μοντέλα.

Logistics – τέλεια ροή αγαθών, πιλοτικά προγράμματα για μεταφορές χωρίς εκπομπές ρύπων

Η τέλεια υπηρεσία logistics είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στον τομέα παραγωγής αυτοκινήτων. Καθώς χρειάζονται αρκετά χιλιάδες εξαρτήματα για την ολοκλήρωση ενός οχήματος τεσσάρων τροχών, η επένδυση των 300 εκατομμυρίων Ευρώ στη Λειψία θα εστιάσει επίσης σε αναπροσαρμογές και βελτιστοποιήσεις στα συστήματα διαχείρισης και ροής υλικών.

Τα διάφορα μέτρα θα εστιάσουν στην αλυσίδα αξιών – σε σύντομες, αποδοτικές, μελετημένες και χωρίς απόβλητα ροές εξαρτημάτων και εργασιών σε όλο το εργοστάσιο.

Όπως και σε άλλους τομείς, οι ψηφιακές τεχνολογίες παίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην υπηρεσία logistics. Μερικές λύσεις ακόμα διερευνώνται, όπως συστήματα logistics για αυτόνομη τροφοδοσία εμπορευματοκιβωτίων ή η χρήση υδρογονοκίνητων βιομηχανικών φορτηγών, που αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται σε ένα ακόμα πιλοτικό πρόγραμμα με εταίρους. Τα οχήματα υδρογόνου θα επιτρέπουν logistics μηδενικών ρύπων στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου και θα έχουν τις δικές τους δομές ανεφοδιασμού στις αίθουσες παραγωγής.