Οικονομία

Bloomberg: Η Ελλάδα προχωρά σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων 8 δισ.


Η Ελλάδα σχεδιάζει να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας την πρόοδο της χώρας στην ανάκαμψη από την κρίση χρέους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο Bloomberg.

Η πρόωρη αποπληρωμή αντιστοιχεί σε δόσεις τριών ετών και αποτελεί την τρίτη φορά που η Ελλάδα προχωρά σε επίσπευση της αποπληρωμής ενός πακέτου δανείων που έλαβε στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης το 2010. Η τελευταία κίνηση θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα θα κάνει τόσο μεγάλο βαθούλωμα στην ελληνική δανειακή διευκόλυνση, όπως σημειώνει σε άρθρο του το πρακτορείο.

«Πραγματικά κάναμε πολλά από τότε που επανεκλεγήκαμε», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι «όσον αφορά τις συναλλαγές στην αγορά, μάλλον ξεπέρασαν τις προσδοκίες».

Η κίνηση αυτή, η οποία καλύπτει αποπληρωμές δανείων από το 2026 έως το 2028, αποτελεί ένα μήνυμα εμπιστοσύνης προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές σχετικά με τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Παρόλο που η κυβέρνηση μείωσε τον στόχο ανάπτυξης για το 2024 στο 2,5% από προηγούμενη εκτίμηση για 2,9%, η χώρα σημειώνει επιδόσεις πολύ υψηλότερες από τις μέσες προβλέψεις ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Υπήρχε πραγματική όρεξη για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Η αγορά φάνηκε να πιστεύει την ιστορία με τους μακροπρόθεσμους στόχους μας και επίσης να πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση είναι σταθερή και εδώ για να μείνει μακροπρόθεσμα».

Το Bloomberg αναφέρει ότι υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος κέρδισε μια νέα θητεία πέρυσι, η Ελλάδα επανήλθε στην επενδυτική βαθμίδα, αλλά έχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει. Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, αν και αναμένεται να μειωθεί στο 152,7% του ΑΕΠ φέτος από το υψηλό 207% το 2020. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η υποχώρηση θα συνεχιστεί. Το καθαρό χρέος της χώρας μειώθηκε σε ονομαστικούς όρους το 2023, όχι μόνο ως ποσοστό της παραγωγής, και «νομίζω ότι πιθανότατα θα μειωθεί και φέτος», είπε.

Μέρος των κεφαλαίων για την πρόωρη αποπληρωμή θα προέλθει από το ταμειακό απόθεμα της χώρας, το οποίο δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους ως δίχτυ ασφαλείας. Τώρα που η εποχή της διάσωσης έχει τελειώσει, η Αθήνα έχει πρόσβαση στις αγορές χρέους και ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει 5 δισ. ευρώ από αυτά τα κεφάλαια για να κάνει την πρόωρη αποπληρωμή.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα