Αγορές

Bloomberg: Η ΕΚΤ δεν θα βάλει τα ελληνικά ομόλογα στο QE


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναζητά, αναλύει και ψάχνει κατεύθυνση αναφορικά με την αγορά ομολόγων. Με δεδομένο ότι το έκτακτο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας PEPP, ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2022, στην ΕΚΤ έχει ξεκινήσει η διαβούλευση σχετικά με την επόμενη ημέρα. Η εν λόγω συζήτηση ενδιαφέρει μεγίστως την Ελλάδα, η οποία ωφελήθηκε από το έκτακτο πρόγραμμα, καθότι μέσω αυτού η ΕΚΤ αγόραζε τα κρατικά ομόλογά της, ωστόσο κινδυνεύει να μείνει εκτός της υψηλής προστασίας της Κεντρικής Τράπεζας, μετά τον Μάρτιο του 2022.

Οι πληροφορίες που διαρρέονται προς τον Τύπο είναι πολλές και με διαφορετικές κατευθύνσεις. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι η ΕΚΤ, επιδιώκοντας να κρατήσει χαμηλά τις αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων και το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης, θα αυξήσει προσωρινά τις αγορές ομολόγων την επόμενη χρονιά, στο πλαίσιο του τακτικού προγράμματος APP. Το πρακτορείο Bloomberg με δημοσίευμα που αναρτήθηκε πριν λίγη ώρα, συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα δεν θα συμπεριληφθεί (ούτως ή άλλως είναι εκτός) στο τακτικό πρόγραμμα. Το Bloomberg αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «προσδοκία της Ελλάδας ότι θα γίνει επιλέξιμη για το «κλασσικό» πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (APP) πιθανότατα θα αποδειχθούν μάταιες». 

Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά αλλά και τίποτα. Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, όλο το προηγούμενο διάστημα αναφέρουν ότι η ΕΚΤ θα δημιουργήσει ένα σχέδιο γέφυρα, μετά το τέλος του PEPP, ενδεχομένως να μετασχηματίσει-μετεξελίξει τον «πυρήνα» του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, προκειμένου να εντάξει κρατικά ομόλογα, όπως τα ελληνικά, που δεν έχουν την επενδυτική βαθμίδα και ως εκ τούτο λογίζονται ως «σκουπίδια».

Το κακό σενάριο θα ενεργοποιηθεί αν όντως η ΕΚΤ μείνει μόνον με το υπάρχον APP και τη συγκεκριμένη δομή του, αποκλείοντας έτσι την πρόσβαση στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία θα είναι έρμαια των διαθέσεων των αγορών.

Σύμφωνα, πάντως, με το Bloomberg, η... παρηγοριά  για την Ελλάδα ,θα είναι η μεγαλύτερη ευελιξία που θα δοθεί πιθανότατα στις επανεπενδύσεις των ομολόγων του PEPP. Αυτή θα αφορά τόσο την γεωγραφική κατανομή των αγορών όσο και τον χρόνο στον οποίο θα γίνονται roll over οι τίτλοι που ωριμάζουν. Η ευελιξία αυτή θα είναι, σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο, το βασικό εργαλείο με το οποίο θα αντιμετωπίσει η ΕΚΤ τυχόν αναταράξεις στις αγορές. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα