Αγορές

Bitcoin: Τα οφέλη και οι κίνδυνοι


Ίσως η μεγαλύτερη αλλαγή στο χρηματοοικονομικό σύστημα εδώ και σχεδόν έναν αιώνα είναι το ψηφιακό νόμισμα Bitcoin

Πρόκειται για ένα νόμισμα, το οποίο δεν υπάρχει επισήμως σε καμία φυσική μορφή, κερμάτων ή χαρτονομισμάτων, δεν  παράγεται από καμία συγκεκριμένη χώρα και φυσικά δεν ελέγχεται από καμία τράπεζα.

Επί της ουσίας ανήκει στην κατηγορία cryptocurrency, καθώς χρησιμοποιεί μεθόδους κρυπτογραφίας για τη δημιουργία και διαχείριση των χρημάτων, και για την επιβεβαίωση της εγκυρότητας των συναλλαγών.

Τα οφέλη αλλά και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν τα εικονικά νομίσματα όπως το bitcoin θα βρεθούν στην έκθεση που θα τεθεί σε ψηφοφορία στην επιτροπή τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην ίδια έκθεση θα αναλυθεί και όλο το παρασκήνιο της “επαναστατικής τεχνολογίας” που βρίσκεται πίσω από το νόμισμα.

Σε γενικά πλαίσια, τα εικονικά νομίσματα, όπως τα bitcoin, επιτρέπουν την άμεση μεταφορά χρημάτων χωρίς μεσάζοντες, όπως είναι οι τράπεζες, το κράτος, οι αρχές. Χρησιμοποιείται μια τεχνολογία κρυπτογράφησης που ονομάζεται blockchain, η οποία δημιουργεί μια κοινή και δημοσίως επαληθεύσιμη βάση δεδομένων των συναλλαγών για την πρόληψη της απάτης. Αυτό δημιουργεί εμπιστοσύνη μεταξύ πωλητών και αγοραστών, εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη για διαδικασία επαλήθευσης από τρίτους.

Τα οφέλη και οι κίνδυνοι

Μπορεί οι ειδικοί να τονίζουν ότι οι συναλλαγές με τη χρήση εικονικών νομισμάτων είναι πιο οικονομικές, πιο γρήγορες και πιο διαφανείς, ωστόσο  η τεχνολογία blockchain μπορεί επίσης να θεωρηθεί ρυθμιστική τεχνολογία, που θα επιτρέπει στου νόμους να τηρούνται με περισσότερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

Παρά την αδιαπραγμάτευτη ευκολία τους, τα εικονικά νομίσματα παρουσιάζουν και σειρά προκλήσεων. Δεν προστατεύουν πραγματικά τον καταναλωτή, ενώ υπάρχουν και κίνδυνοι σε ότι αφορά τη σταθερότητα της πλατφόρμας, τη μεταβλητότητα της τιμής αλλά και τις κλασικές διαδικτυακές επιθέσεις, όπως η κλοπή και η πειρατεία. 

Δεν είναι λίγες οι φορές που το bitcoin έχει συνδεθεί με παράνομες δραστηριότητες, όπως το ξέπλυμα χρήματος και το εμπόριο παράνομων εμπορευμάτων, κυρίως γιατί οι συναλλαγές μπορούν να διεξάγονται ανώνυμα.

Στην πραγματικότητα,η μεταφορά μετρητών είναι πολύ εύκολη, ένας ανώνυμος τρόπος μεταφοράς αξίας. Η ακολουθία της διαδρομής των εικονικών νομισμάτων είναι δημόσια και επιτρέπει να γίνει τεράστια ανάλυση των μεταφορών. Πρόκειται για τον ευκολότερο τρόπο εντοπισμού παράνομων πράξεων. 

Φυσικά το συγκεκριμένο νόμισμα δεν χρησιμοποιείται μόνο από την  κοινότητα των χάκερ. Χρησιμοποιείται από μεγάλες εταιρείες που προσπαθούν να συμμορφωθούν με τους ισχύοντες κανόνες.

Επομένως, υπάρχει πράγματι ανάγκη για ευρωπαϊκή νομοθεσία;

Οι περισσότεροι ειδικοί ήταν επιφυλακτικοί για την επέκταση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στα εικονικά νομίσματα.

Κατά τους ειδικούς, μία από τις μεγάλες προκλήσεις δεν είναι το πόσο γρήγορα και πόσο μακριά θα πάνε αυτοί οι κανόνες αλλά πόσο σωστά θα παρακολουθείται αυτή η ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία. 

Αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει εάν υπάρχει ανάγκη ρύθμισης των εικονικών νομισμάτων, ως μέρος της απάντησης στις επιθέσεις στο Παρίσι, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία βάση για γενική ρύθμιση του bitcoin, καθώς εκτιμούν ότι η βιομηχανία στηρίζει τους κανονισμούς για τα οικονομικά εγκλήματα.

Η ψηφοφορία στην επιτροπή προβλέπεται τον Απρίλιο και η ψηφοφορία στην ολομέλεια του Μαΐου.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις